KGS’de rakamlar neyi anlatıyor? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
EğitimKöşe Yazarları

KGS’de rakamlar neyi anlatıyor?

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Tamamen pandemi koşullarında geçen bir öğretim yılı sonunda Kolej Giriş Sınavı’nı da tamamladık. Çok büyük oranda online olarak devam eden 2020-21 öğretim yılı sonunda bu sınav herkes için bir ilkti. Hem öğrenciler, hem öğretmenler hem de veliler açısından ne olacağı belirsiz bir durumdu. Geçtiğimiz yıl sadece ikinci sınav pandemiden etkilenmişti ancak bu kez çok farklı bir durum vardı ortada… Bu farklılık strese stres katıyordu.

Yıllardır kolej sınavının çocuklar üzerinde yarattığı etkileri, kolej sınavının iyi bir ölçme aracı olmadığını söylüyoruz ancak bugün bunları tekrarlamak niyetinde değilim. Bugün biraz rakamlar üzerinden yorumlar yapmaya çalışacağım.


Sınava girmek için 1970 kişi kayıt yaptırmış, sınava 1833 kişi girmiş. Yani 137 kişi sınava girmemiş. Yaklaşık %7 öğrenci yarışa başlamadan yarışı bırakmış. Peki taban puanlar açısından durum nedir? Lefkoşa’da 84, Mağusa’da 78, Girne’de 80, Güzelyurt’ta 70, İskele’de 62, Lefke’de 51, Hala Sultan’da 50. Bu sınavda başarılı kabul edilen 84 alan da 50 alan da kolej programını takip edecekmiş. Ne ise bu konuyu başka bir yazıda daha derinlemesine işlemek lazım…

Peki geçen yıl nasıldı taban puanlar? Üç büyük şehirde yani Lefkoşa, Mağusa ve Girne’de bu yıl geçen yıla göre 0.5 puan düşüşler yaşandı. Nispeten kırsal kesim diyebileceğimiz Güzelyurt, İskele ve Lefke ilçelerinde ise bu düşüş 2-3 puana çıkıyor. Hala Sultan’daki düşüş ise 5 puan.

Yine aynı şekilde bu kez de pandemi öncesi döneme de bakmak gerekiyor. Yani 2019’a… 2019 kolej sınavına göre taban puanları değerlendirdiğinizde genel olarak bu yılki düşüşün 2019’a göre daha fazla olduğunu görüyoruz. Lefkoşa’da düşüş 1 puan iken, Mağusa’da 3, Güzelyurt’ta 2, İskele’de 6, Hala Sultan’da 5 puan bir düşüş yaşandı.

Bu sonuçlara baktığımız zaman pandemi dönemi tüm dünyada olduğu gibi bizde de eğitimi etkilediği gibi kolej sınavını da etkilemiştir. Bunun üzerine şu soruyu sormak gerekir. Peki en çok kimleri etkilemiştir?

Elbette ki tüm dünyada olduğu gibi dar gelirli vatandaşların çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar, online derslerden yeterince yararlanamayan çocuklar, ekonomik sıkıntılardan dolayı özel derslere ve dershanelere gidemeyen çocuklar, göçmen çocukları, işçi çocukları ve bu liste uzar gider.

Örneğin İskele bölgesine bakalım. 2019’da yani pandemi öncesinde İskele Bekirpaşa Lisesi Kolej Bölümüne 50 kişi alınıyordu ve taban puan 74 idi. Ondan önceki dönemlerde de  uzun süre bu civarlarda oldu taban puan… Bu yıl yeni binada öğretim devam edeceği için okula 75 öğrenci alındı. Taban puan 62’ye düştü. Ancak burada 50’nci sıradaki öğrencinin puanı bize bir ipucu verebilir. 50’nci sıradaki öğrencinin puanı ise 68. Demek ki 6 puanlık bir düşür var. İskele-Karpaz bölgesi nispeten ekonomik olarak daha düşük gelirli insanların yaşadığı, işsizliğin daha çok olduğu, eğitim hizmetlerinin daha zor gittiği bir bölgemiz. Bu ciddi düşüş pandemiden kimlerin daha çok etkilendiğini gösteren bir gösterge olsa gerek…

Benzer şeyleri Hala Sultan İlahiyat Koleji, Lefke Gazi Lisesi Kolej Bölümü, Güzelyurt TMK için de söylemek mümkün. Güzelyurt TMK son yılların en düşük taban puanı ile öğrenci aldı. Hala Sultan İlahiyat Koleji uzun süredir belirlenen kontenjanı dolduramıyor. Bu yıl 50 taban puanı ile yarısını ancak doldurabildi. Lefke’de geçen yıl 55 puan ile 25 kontenjanın ancak 15’i dolmuştu. Bu yıl kontenjanı doldurmak için puan barajını 51’e çekildi.

Hayatım boyunca çeşitli nedenlerle dezavantajlı olan çocukların eşit bir şeklide kolej programından yararlanmasını savundum. Bazı çocukların bu anlamsız sınav yüzünden bu fırsatı kaçırdığını düşünüyorum. Lefke’de 51 puan ile kolej programından yararlanan çocuk varken Lefkoşa’da 83 alan çocuğun günahı nedir?

Belki de kademeler veya sınıflar arası geçişken bir sistemi düşünmekte yarar vardır. Tartışmak lazım…

Tepki göster
Bayıldım
1
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
1
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar