Kene deyip de geçmeyin - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Köşe Yazarları

Kene deyip de geçmeyin

Kemal TunalıKemal Tunalı

Hava sıcaklığının artması sonucu keneler aktifleşmeye başladı. Görüntüsü gibi, verebileceği zararlar da korkunç olan keneleri gelin daha yakından tanıyalım.

Kene, acarina grubu içinde sınıflandırılan 5 bini aşkın türden oluşur. En ufakları milimetrenin onda biri kadar, en irileri ise 3 cm uzunluğa erişir.


Vücutlarını epidermis (üstderi) denen dış hücre katmanının salgıladığı, temel olarak kitin ve boya maddeleri içeren hücresiz, sağlam bir vücut örtüsü (kütiküla) sarar.

Erişkinlerde dört, larvalarda 3 çift bacak bulunur. Keneler zorunlu kan emici ektoparazitler olduklarından dolayı, hem larva, hem nimf hem de ergin dönemlerde herhangi bir konaktan mutlaka kan emmek zorundadır.

Ancak esas tehlike kenenin kan emmesi esnasında taşıdığı hastalıkları konağa( insan, hayvan) bulaştırmasıdır. Bu hastalıklara örnek olarak, Lyme hastalığı, Babesiosis, Ehrlichiosis, Kene kaynaklı viral ensefalitler, KKKA( Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) verilebilir.

Bahsi geçen bu hastalıklar hem insanlar hem de hayvanlar için oldukça tehlikeli tablolar ortaya çıkarabilmektedir. Coğrafi alan içerisinde, üzerinde konakladıkları hayvanlar vasıtasıyla, bir yerden başka bir yere taşınması son derece kolaydır.

Kenelerin yaşam merkezi yeşil alanlar, özellikle uzamış otların bulunduğu ve çalı çırpı olan bakımsız bölgelerdir. Duvara tırmanabilirler. Y

aşam alanınız yakınlarında, kontrolsüz başıboş hayvanlar geziyor, dinleniyor veya besleniyorsa, kene ısırmasıyla karşı karşıya kalmamak için çok dikkatli olmalısınız.

Evcil hayvanlarımızı kenelerden nasıl korumalıyız?

– Sıcak aylarda kenelerin yüksek miktarda görüldüğü ormanlık ve otluk alanlardan dostlarımızı uzak tutmalıyız.

– Günlük olarak vücut taraması yapmak farkındalığı artırır.

– Düzenli Veteriner Hekim kontrolü ile kenelere karşı yapılan ilaçlamaları takip etmek. En geç üç ayda bir dış parazit uygulamaları yapılmalıdır. Eğer üç ayda bir uygulama yapılacak imkan yoksa, uzun etkili dış parazit tasmaları kullanılmalıdır.

– Köpeklerimizin yaşam alanları ve barındıkları yerleri düzenli temizlemek ve ilaçlamak.

Kesinlikle keneyi çıkarmaya çalışmayın

Veteriner Hekim haricinde birinin keneyi çıkarmaya çalışması çok tehlikeli bir senaryoya dönüşebilir. Kenenin deriye gömülü olan başı içerde kalırsa, bu kısım zamanla apseleşebilmektedir.

Ayrıca keneyi çıkarma esnasında kenenin mide içeriğini kusarak konakçıyı daha fazla enfekte edebileceğini unutmayın.

Gereken önlemleri aldığınız sürece, kene ve kene kaynaklı hastalıkların ne size ne de evcil hayvanınıza zarar verme riski yoktur.

Yaz boyunca dostlarımızı ve kendinizi kenelerden korumanız dileklerimle tüm halkımız ve bütün okurlarımın Ramazan bayramını kutlar, aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte mutlu ve huzurlu bir bayram dilerim.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar