ISEP 44. Kongresi KKTC köyünde!.. - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

ISEP 44. Kongresi KKTC köyünde!..

ISEP’in (International Society For Educational Planning) 43. Yıl Konferansı 2-5 Ekim 2013 tarihleri arasında New York eyaletinin Niagara Falls kentinde gerçekleştirildi. ISEP uluslararası bir topluluk. 10 Aralık 1970 yılında Washingon’da kuruldu. Kuruluşundan 4 yıl öncesinde, daha sonraları geleneksel hale gelecek olan yıllık konferanslar düzenlenmeye başlandı. Savaş yılları ve ekonomik krizlerin hüküm sürdüğü yıllar hariç kongreler yapılmamış. Bu yıl düzenlenen ise 43.
Kongreler düzenlenirken, ISEP’in uluslararası bir topluluk olması nedeniyle 2 yıl üst üste Amerika Birleşik Devletleri’nde, 3. yıl ise deniz aşırı bir ülkede yapılması kararı alınmış. Örneğin dört yıl önce Washingon’da, sonra sırasıyla deniz aşırı olarak Macaristan Budapeşte’de, ABD Kansas, bu yıl da 43’üncüsü ABD New York Niagara Falls’ta yapıldı.
ISEP kongrelerinin düzenlendiği denizaşırı ülkelerse şunlar; Türkiye (2 kez), İtalya, Hindistan, Kanada, Meksika ve Macaristan.
Sıra gelecek yıl deniz aşırı bir ülkede düzenlenecek olan 44. ISEP kongresinde. Sizlere bir sır vereyim; 44. ISEP kongresi gelecek yıl 15-18 Aralık’ta KKTC’de yapılacak. Ve ISEP’in kongre tarihsel sayfasına KKTC de eklenecek.
Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği’nin büyük başarısı. ABD’de kurulmuş olan uluslararası bir topluluk ve üyelerinin çoğunluğu ABD’li bilim insanları olan ISEP’in kongresinin KKTC’de yapılacak olması pek çok açıdan önemli.
KKTC’nin adını hiç duymamış, haritada yerini bile bilmeyen saygın bilim insanlarının KKTC’nin varlığının farkına varması, buralara kadar gelmeleri inanılmaz bir tanıtım.  Bunun yanında 44. konferansın KKTC’de yapılması için Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği adaylık ve sonraki süreçlerde zor koşulları aştı. En önemlisi farklı kültür ve farklı siyasi duruştan olan üyelerin, konferansın KKTC’de yapılmasına karşı çıkışları nedeniyle yaptıkları propagandaları ortadan kaldırdı. Sonuçta ise KKTC açısından her anlamda büyük bir tanıtım olacak olan kongrenin burada yapılmasını sağladı.
Ancak KKTC bu tür bilimsel olayları algılayacak bir sosyal yapıya henüz ulaşmadı; hiçbir açıdan. Ne siyasi, ne hukuksal, ne eğitimsel anlamda ulaşmadı. KKTC sosyal yapısı ne yazık ki hala daha feodal toplum yapılanmasını yaşamakta.
Kurumsallaşmasını tamamlamadığı için kendi akademisyenlerine feodal toplum bakış açısıyla yaklaşmakta. Akademisyenlerin bu tür bilimsel kongrelere katılmasını destekleyecek, buralarda bu tür kongrelerin yapılmasını sağlayacak kurumsallaşmasıyla ilgili hiçbir adımı atmadı.
Feodal yapıdaki gibi akademisyenler gidip siyasete ve onun aktörlerine “yalvarmak” zorunda bırakılmakta; çünkü sosyal yapı o şekilde yapılandırılmış. Kongrelere katılıp yaptıkları bilimsel makaleleri sunmak veya bilgide meydana gelen değişiklikleri takip edip, ülkenin yararına kullanmak için faydalanabilecekleri araştırma fonları yok. Bunun için de adım atmak kimsenin umurunda bile değil.
Niagara Falls’taki bu yılki konferansa katılan 2 araştırmacıya devlet katkısı 0 (sıfır) Türk Lirası. Nedeni ise devlet 2013 yılının bütçesini 2013 Eylül ayından önce bitirmiş. Bütçe nerelere savurganca harcandı biliyor musunuz? Örneğin 60 tane hakem TC’ye eğitime gönderilmiş, onlar için para ve kaynak yaratılmış. Hakemlerimizin bu tür eğitimlere katılmasına karşı değiliz. Geçmişte Meclis çalışanlarının aynı şekilde TC’ye hizmet içi eğitime gönderilmesi de hafızalarda. Ancak sadece 2 akademisyenin bu tür bir konferansa katılması için katkı yapılmaması da inanılır gibi değil. Diğer taraftan küçük bir örnek; Cratos hotelin 10 milyon TL’lik elektrik borcu bir kalemde silinmiş. Halkın vergileri boşa harcanmış. Halbuki 10 milyon TL tahsil edilip, KKTC’nin varlığı ve tanıtımı adına, bilimsel çalışmalara harcansaydı çok doğru bir karar olurdu.
ABD’den sonra KKTC her anlamda hala daha feodal bir toplum gibi algılanmakta. Derebeyler hüküm sürmesi ve onlar adına yapılandırılmış bir köy. Köyümüze geri döndük. Derebeylere selam olsun… 44. ISEP Konferansı için KKTC’ye gelmek için sabırsızlanan onlarca ABD’li ve değişik ülke bilim insanlarının selamlarını da getirdik. Ne için ve neden?

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar