HIRSIZLIK - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

HIRSIZLIK

basaran duzgun banner

Siz bakmayın gazeteci geçinenlerin atıp-tutmalarına, sağa-sola çemkirmelerine, politikacılara ayar çekmelerine, dürüstlük abidesi gibi etrafta gezinmelerine, sakat egoları ile herkese akıl satmaya kalkışmalarına…

Ne acıdır ki gazetecilikte “mesleki hırsızlık” hat safhadadır.


Başkalarının büyük emek ve paralar harcayıp kamuoyunun gündemine getirdiği haberleri “ankortlayıp” yani çalıp kendi üretimiymiş gibi özellikle internet sitelerinde yayınlayanlar o kadar çoğaldı ki başetmekte zorlanıyoruz artık.

Gazeteciler Birliği’nin oluşturduğu bir platform olarak konuyu mahkemeye taşıdık, ara emri aldık ama etkilenen olmadı.

Platform üyesi olanlar bile habire haber hırsızlığı yapıyor.

Gazeteciler Birliği’nin bünyesinde oluşturulan Medya Etik Kurulu nihayetinde dayanamadı ve “haber hırsızlığı yapmayın” başlıklı bildiri yayınladı.

Aynen köşeme koyuyorum ve öneriyorum:  Eğer hırsızlıkta inat ederlerse artık teşhir etme zamanı gelmiştir

***

“HABER HIRSIZLIĞI YAPMAYIN..HABERLERDE KAYNAK BELİRTİNİZ”

Medya Etik Kurulu (MEK), gazetecilerin, haber ajanslarından veya başka medya kuruluşlarından alarak, doğrudan kullandıkları veya geliştirdikleri haberlerde kaynak kullanmalarının meslek etik kurallarından olduğunu anımsatarak bunun aksine yapılan uygulamaların haber hırsızlığı anlamına geldiğini anımsattı.

Medya Etik Kurulu, gazetecilere yaptığı çağrıda, bilgi, üslup ve fikir hırsızlığı yapmamaları çağrısında bulundu.

Medya Etik Kurulu’na yapılan şikayetlerde, üretilen haberlerin başkalarınca kaynak verilmeden kullanıldığı belirtilmektedir.

Şikâyetleri değerlendiren MEK, İnternetle birlikte kaynak belirtilmeden kullanılan haberlerin daha da yaygınlaştığı, bu nedenle ne olduğunu anlamanın ve tanımlamanın, kaynak belirtmenin her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.

Medya Etik Kurulu açıklamasında, “Haberlerde herhangi bir başka kaynaktan (internet, gazete, televizyon, radyo, kitap ya da dergi) alıntı yapılarak kullanılan özgün ifade, üslup ve fikirlerin kaynağı mutlaka belirtilmelidir. Kaynak gösterme ilkesi haber ajansı havuzlarından alınan haberler için de geçerlidir.

İnternet sitelerinden yapılan alıntılarda ise kısa bir bölümden sonra ilgili kaynağın linki sunulmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

Medya Etik Kurulu, bilgi, üslup ve fikir hırsızlıklarının tanımlarına da dikkat çekerek, medya mensuplarının etik sınırlar dışına çıkmamalarını önerdi.

Bilgi hırsızlığı: Başka bir muhabirin elde ettiği bilgiyi ya da yaptığı haberi kaynak göstermeden kullanmaktır.

Üslup hırsızlığı: Bir muhabir, bir haberi yaratıcı ve alışılmadık bir tarzda yazar ve bir başka muhabir kendi haberinde bu haberden pasajlar kopyalarsa, üslup hırsızlığı yapmış olur.

Fikir hırsızlığı: Bir gazeteci, köşe yazarı veya haber analisti, yazısında veya haberinde bir meseleyle ilgili yeni bir fikir veya teori ortaya atar ve başka bir gazeteci bu fikri, kaynağına atıfta bulunmadan kopyalarsa fikir hırsızlığı yapmış olur.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar