Hata öldürüyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Hata öldürüyor

Hata öldürüyor

EĞİTİM ŞART: Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, trafik kazalarını önlemek için başlattığı çalışmalar çerçevesinde ele alınması gereken tedbirleri tespit etmek için anket yaptırdı. 1008 kişinin katıldığı anket sonucunda vatandaşın talebinin trafik konusunda eğitim ve bu eğitim çalışmasının devlet tarafından yapılması olduğu ortaya çıktı

YÜZDE 65.5 SÜRÜCÜ HATASI: Ankete katılan vatandaşlara göre trafik kazalarının büyük bir bölümü dikkatsiz sürüşten kaynaklanıyor. Ankete katılanların yüzde 65.5’i trafik kazalarının sürücü hatasından, yüzde 17.7’si yol faktöründen ve yüzde 12.4’ü de devletin hatalarından kaynaklandığı yönünde görüş verdi


KEMER TAKMA ALIŞKANLIĞI YOK: Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptırdığı ankete göre, ankete katılan araç sürücülerinin sadece yüzde 57.3’ü her zaman emniyet kemerini takarken, yüzde 18’i ise nadiren takmıyor. Kesinlikle emniyet kemeri kullanmadığını söyleyen kesimin yüzdelik oranı ize 5.5


Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı trafik ve yol güveliğini artırmak için düğmeye bastı. Trafik ve yol güvenliğini araştırmak için vatandaşın da görüşene başvuran bakanlık, bu doğrultuda sürücü ehliyetine sahip 1008 kişinin katıldığı bir anket yaptırdı.
Anket sonucuna göre vatandaşlar ülkede meydana gelen trafik kazalarından araç sürücülerini sorumlu tutuyor.

Trafik çok önemli bir sorun…
Ankete katılanların yüzde 91.8’i trafik ve yol güvenliği sorununun ülkenin en ciddi sorunu olduğu görüşünde. 1008 kişinin yüzde 62.9’u trafik sorununun çok önemli bir sorun olduğunu dile getirirken, yüzde 28.9’u önemli, yüzde 3.3’ü ne önemli ne önemsiz, yüzde 4.1’i önemsiz ve yüzde 0.8’i de çok önemsiz olduğunu söyledi.

Yüzde 65.5 sürücü sorumlu…
Vatandaşlar ülkede meydana gelen trafik kazalarının büyük bir bölümünün sürücü hatalarından kaynaklandığını söylüyor. Ankete katılanların yüzde 65.5’i trafik kazalarının birinci nedeninin sürücü hatası olduğunu belirtirken, yüzde 17.7’si yol faktöründen, yüzde 12.4’ü devlet, yüzde 2.3’ü yayalarda ve yüzde 2.1’i de araç faktöründen kaynaklandığı görüşünde.

Eğitim şart…
Ankete katılanların yüzde 39.9’u, trafik kazalarını önlemek için sürücülerin bilgilendirilmesi gerektiğini öne sürdü. Ayrıca ankete katılanların neredeyse hepsi, bu eğitimin devlet tarafından verilmesi görüşünde…
Trafik kazalarını önlemek için eğitimin artırılması dışındaki görüşler ise zemin kalitesinin artırılması, bariyer ve ışıklandırma yapılması, polis denetimlerinin artırılması, trafik cezaları uygulanması ve radar kameraların artırılması yönünde.

Aceleci olmak kaza yaptırıyor…
Ankete katılanların yüzde 27.2’si sürücülerin hız kurallarına uymamasının nedeni olarak gidecekleri yere bir an önce ulaşmak için acele etmelerini görüyor. Ayrıca vatandaşlara göre “süratli araç kullanmayı erkekçe sürüş olarak kabul etmek”, “hız yapmak insanlara keyif verir düşüncesi”, “hız sınırı ihlali konusundaki trafik cezalarının caydırıcı olmaması”, “hız sınırı limitlerinin yolun hızını, gereksiz yere düşürdüğü düşüncesi” ve “trafik polislerinin denetimlerinin yetersiz kalması” sürücülerin hız sınırı kurallarına uymamasının nedeni.

En büyük hata dikkatsizlik…
Ankete katılan 1008 kişinin yüzde 36’sı sürücülerden kaynaklanan trafik kazalarının nedeni olarak dikkatsiz sürüşü görüyor. Dikkatsizliğin hemen akabinde yüzde 27.3 ile aşırı sürat takip ederken, alkollü araç kullanmak, kurallara uymamak, acemilik, uzun süre uykusuzluk, hatalı sağlama da ankete katılanlara göre sürücüden kaynaklı trafik kazalarının nedenleri arasında.

Bakım yok
Ankete katılanların yüzde 73.4’ü refüjler içerisine yeteri kadar bakım yapılmadığı görüşünde. Ankete katılan 1008 kişinin sadece yüzde 8.8’i refüjleri bakımlı bulurken yüzde 17.8’i ise bu konuda çekimser kaldı.

Işıklandırma yetersiz
Ankete katılanların yüzde 72.4’ü ana yollar ve kavşaklardaki ışıklandırmanın yetersiz olduğu görüşünde. Çok az sayıda vatandaş kavşak ve ana yollardaki ışıklandırmanın yeterli olduğu yönünde görüş verdi. Ayrıca ankete katılanların yüzde 93.8’i yollara bariyer konulup, ışıklandırma yapılması konusunda hemfikir oldu.

Polis denetimi artsın, parasal ceza artmasın
Ankete katılanların yüzde 59.2’si trafik ve yol güvenliği için trafikteki polis denetimlerinin artmasını istedi. Ancak buna paralel olarak yine anket sonucuna göre vatandaşlar trafik cezalarının parasal olarak artırılmasına karşı.

Radar kameralar artırılmalı
Vatandaşların büyük bir bölümü radar kameraların trafik ve yol güvenliğini artırdığı görüşünde. Ankete katılanların yüzde 46’sı elektronik denetim uygulaması yapılması gerektiğini trafik cezası kesen kameraların yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.

Trafik polisleri devlete para kazandırmaya çalışıyor…
Ankete katılanların yüzde 72.5’i trafikteki polis denetimlerinin trafik kazalarını önlemekten çok devlete para kazandırmak yönünde olduğu görüşünde. Ankete katılanların sadece yüzde 43.9’u radar ve hız kameralarına yakalanmaktan ceza aldığını anlattı.

Cezalar yetersiz…
Vatandaşların büyük bölümü ölümlü trafik kazasına neden olduğu mahkemece tespit edilen kişilere verilen cezaların artırılması yönünde. Ankete katılanların yüzde 62.2’si cezaların artırılmasını isterken yüzde 23.8’i verilen cezaları yeterli buldu.

Yol zemin kalitesi artırılmalı…
Vatandaşlar trafik kazalarının önüne geçilmesi için yol ve zemin kalitesinin artırılmasını istiyor. Ankete katılan vatandaşların yüzde 96.8’i yol zemin kalitesinin artırılması gerektiğini kaydederken, sadece yüzde 2.2’si gerek olmadığını savundu.

Şoför okullarına sıkı denetim şart…
Ankete katılan vatandaşlar, şoför okullarına sıkı denetim yapılıp, standartlarının artırılması gerektiğini savundu. Ankete katılanların yüzde 93.3’ü şoför okullarının standartlarının artırılıp, daha sıkı denetlenmelerini istedi.

Tüm denetimler bakanlığa bağlansın…
Vatandaşların büyük bir bölümü, trafikle ilgili bütün birimlerin tek bir otorite altında yani Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı çatısı altında toplanmasını istiyor. Ankete katılanların yüzde 54.9’u trafikle ilgili tüm birimlerin bakanlık çatısı altında toplanmasına olumlu bakarken sadece yüzde 19.1’i karşı çıktı.

Toplu taşımacılık yaygınlaştırılmalı…
Trafikteki araç sayısının azalması için toplu taşımacılığın yaygınlaşması isteniyor. Ankete katılan vatandaşların yüzde 83.1’i otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçlarının teşvik edilip yaygınlaştırılmasından yana.

Emniyet kemeri alışkanlığı neredeyse yarı yarıya…
Ankete katılan araç sürücülerinin sadece yüzde 57.3’ü her zaman emniyet kemerini takarken yüzde 18’i ise nadiren takmıyor. Kesinlikle emniyet kemeri kullanmadığını söyleyen kesimin yüzdelik oranı ize 5.5.

Hızdan ceza yiyenlerin sayısı az
Anket sonuçları hız limiti aşma cezası alan sürücülerin oranını yüzde 36.8 olarak gösteriyor. Ankete katılan araç sürücülerinin yüzde 62.9’u hız limitini aşmadığını söylüyor. Ayrıca ankete katıların yüzde 70.5’i araç sürürken cep telefonu ile konuşmadığını belirtti.

Alkollü araba kullanma oranı yüzde 6.4
Ankete katılan araç sürücülerinden sadece yüzde 6.4’ü alkollü araç kullanmaktan ceza aldı. Vatandaşların büyük bir bölümü hem kendi hem de trafikteki diğer insanların can güvenliği için alkollü araç kullanmamaya özen gösteriyor.

Sadece yüzde 7.8’i ehliyetini kaptırdı
100 ceza puanını tamamlama ya da alkollü araç sürüşü gibi nedenlerden sürüş ehliyetine el konulan sürücü oranı ise yüzde 7.8. Ankete katılanların yüzde 92.2’si sürüş ehliyetini bu gibi gerekçelerle kaybetmediğini anlattı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar