Genç: Kamu kötü yönetiliyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşetRöportaj

Genç: Kamu kötü yönetiliyor

KÖTÜ NOKTADAYIZ: Genç:  Çok iyi bir noktada olduğumuz söylenemez. Dibe vurmaya yakın bir noktadayız. Çünkü, geçmiş yıllarda yaptığımız plansız, geleceği hesaplamadan ve kurumsal yapının da sürekli yıpranmasından kaynaklı büyük bir deformasyon var. Kamu, korkunç derecede kötü idare ediliyor

HK Ajans

[dropcap style=”circle” bgcolor=”#0065ad”]T[/dropcap]icaret Odası Asbaşkanı ve Genç Yapı Market Direktörü Mustafa Genç, ekonominin içerisinde bulunduğu durumun çok da iç açıcı olmadığı ve artık dibe vurma noktasına gelindiği tespitinde bulundu.


Mustafa Genç, Ticaret Odası’na yöneltilen eleştiriler karşısında, geçmiş yıllarda Oda’nın siyasileştirilmesinden yakındı ve şu anda Oda’nın üyelerini geliştirme, bilgilendirme yönünde ciddi çalışmalarda bulunduğunu anlattı. Bugüne kadar sendikalar da dahil, hiçbir kesimin gücünü kullanarak bir yerlere varamadığını kaydeden Mustafa Genç, geçen hafta Oda’ya “pasif olduğu” yönünde eleştiriler getiren Ekin Adademir’e cevap olarak da, herkesin masa başından kalkarak topluma daha fazla katkı koymaya çağırdı.

HK Ajans adına Selda İçer’in Mustafa Genç ile söyleşisinin ayrıntıları şöyle:

SORU: Kaç yıldır iş hayatının içerisindesiniz?

GENÇ: Aktif olarak 17 yıl oluyor. 1999 yılında ABD’de eğitimimi tamamlayarak adaya döndüm. Benim sektör seçmek gibi bir durumum olmadı iş hayatına atılırken, çünkü bir aile şirketindeyiz. Bizler, bu şirkette üçüncü nesiliz. Sektörümüz, A’dan Z’ye bir inşaat veya tadilatı yapmak için gerekli yapı malzemeleridir. Bunu da gün geçtikçe geliştirdik.

İlk başlarda sırf yapı malzemeleriyle çıktığımız yolda bugün, daha yapı marketçilik sektörüne kaydık, dünyadaki yapı market konseptine daha çok yöneldik. Şirketin bir perakende kısmı var, bir de toptan kısmı var. Biz, hem toptancı, hem perakendeciyiz. Ada geneli ilk bayi ağını oluşturan, yapı malzemelerinin toptan satışını 1982 yılında başlatan, ilk bizim şirketimizdir. Çok güçlü bağlarımız var. Biz, hem son kullanıcıya hizmet ederken, hem de ada genelindeki birçok noktanın da mal satıp para kazanması, kendini geliştirmesi için de çalışmalar yapıyoruz.

 Genç Kamu kötü yönetiliyor (3)

Dibe vurma noktasındayız

SORU: Ülke ekonomisi açısından hangi noktadayız. Şu anki durumu nasıl yorumlarsınız?

GENÇ:  Bir değişimin arifesindeyiz. Çok iyi bir noktada olduğumuz söylenemez. Dibe vurmaya yakın bir noktadayız. Çünkü, geçmiş yıllarda yaptığımız plansız, geleceği hesaplamadan ve kurumsal yapının da sürekli yıpranmasından kaynaklı büyük bir deformasyon var. Kamu, korkunç derecede kötü idare ediliyor. Eğitim, hukuk, sağlık, bunlar zaten tamam olmadan bir toplumun sağlıklı bir ortamda yaşaması, ekonomik veya sosyal yaşamını yürütmesi olası değil. Bu deformasyonlardan dolayı bir bunalım içindeyiz hepimiz.

Bizler iş insanları toplumun bir parçası olarak ve toplumun geneli de, bu başarısızlığı hem hazmedemiyoruz, hem de, “değişim olacak ama değişimi yaparken de bunu kolay yapamıyoruz. Biraz, “iğneyi kendimize batırmama” gibi bir hastalığımız var. Dolayısıyla, çok sancılı bir dönemde olduğumuz sosyal açıdan da bu değişimi yapmayı başaramadığımız için, mevcut durum bunalımlı ve tamam değil. Tabii, ayrıca da siyasi olarak tanınmamış ve hala daha ambargolar altında  ve 50 yıldır çözülemeyen Kıbrıs sorunu da büyük bir baskı unsurudur önümüzde. Bu şartlarda gerçekten iş insanı olmak da çok zor.

Çünkü bizler, özellikle yurt dışında eğitim alıp gelen kişiler olarak, hala daha 20 yıl önce eğitimini aldığımız birçok şeyi Kuzey Kıbrıs’ta uygulayamaz haldeyiz. Bunları da hazmetmek veya ne yapmanız gerektiğini bilip de onları hayata geçirememek de insanda ayrı bir stres yaratıyor. Gerçekten bizlerin, iş insanları olarak hem ülkemize, hem topluma vereceği çok fazla şey var ortam  uygun olsa. Ama yine de pes etmemek gerekir. Bizler de sürekli, ayağımızı yorganımıza göre uzatarak, yatırımlar yapıyoruz.

Genç Kamu kötü yönetiliyor (2)

Değişim şart

SORU: Yatırım yaparken bu ortamda  nelere dikkat ediyorsunuz?

GENÇ: Artık dünyanın neresinde olursanız olun, ne kadar kısıtlanmış bir bölgede olursanız olun, değişim sizi gelip vuruyor. Değişmediğiniz sürece, rekabet edemez duruma geliyorsunuz. Muhakkak, yatırım yapıp işinizi geliştirmek zorundasınız. Geliştirmediğiniz sürece, hem işiniz geriliyor, hem de başka insanlar sizin yerinize düşünüp, onlar daha ileriye gidip, sizi gelip geçebiliyorlar. Tabii ki “ayağınızı yorganınıza göre uzatıp” yatırım yapmak çok önemli.

Ama işinizle ilgili yatırım yapmanız bir gereksinimdir ve “olmazsa olmazdır” iş hayatında. Bizler de eski, köklü bir şirket oluşumuz, ticareti eskiden bu yana yapıyor olmanın, hem aileye, hem şirkete kazandırdığı bir birikim var. İşte o birikim bizi bir sürü istikrarsızlıkta bile, örneğin devalüasyonda, bankaların batmasında, başka krizlerde, geçmiş birikimlerden dolayı, daha az kırılgan etti. Çünkü biz, 5 veya 2 yılda bir yerden bir yere çok hızlı gelmeyi değil, belli bir süre içerisinde bir yere gelmeyi başardık.

Genç Kamu kötü yönetiliyor (4)

Ticaret Odası son 3-4 dönemde siyasetten arındırıldı

SORU: Ticaret Odası Asbaşkanısınız. Geçtiğimiz günlerde Oda’nızın çok pasif olduğu ve iş insanlarının birlikte hareket etmeyi başaramadığı yönünde eleştiri aldınız. Bu durumu nasıl yorumluyorsunuz?

GENÇ: Bu konuda söyleyecek çok fazla şey var ama özetlemek gerekirse. Birincisi,  şu anda Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kuzey Kıbrıs’ta son 3-4 dönemde, siyasetten arındırılmış tek yerdir. Çünkü geçmişini biliyoruz.

Belli dönemlerde Ticaret Odası, siyasi olarak da kullanıldı. Şu an, Ticaret Odası, siyasetten arındırılmış, sırf belli bir kitle için siyaset yapmayan, farklı siyasi görüşlerden bir araya gelmiş, başarılı iş insanlarının buluştuğu güzel bir yer. Ayrıca da, binlerce işletmeyi, firmayı temsil ediyor. Çünkü onların üyeliklerinden oluşan bir kurum. Geçmişte, siyasi olarak da yönetilirken, Ticaret Odası’nın daha dominant bir gücü olduğu konuşuluyordu. Belki ondan diyeceğim.

Bir de, toplumun her kesimindeki insanlar, özellikle bir sivil toplumun parçası olduğu zaman, şöyle bir egoları yükseliyor. Yani, “ben, bir kesimi temsil ediyorum. Ben sesimi duyurmak için buradayım ve benim sesimi duyun” diyor. Biz, Ticaret Odası’nın her söylediğini hükümete yaptırabileceği bir yapı mı istiyoruz? Bence öyle değil.. Sorunların çözümlenememesinin sebebi, geçmişten bugüne kadar hem iş insanlarının, hem toplumun değişik kesimlerinin siyasilerin yanlış yola gitmesine “dur” diyememesinden kaynaklı bir birikimin sonucu. Ne yaşıyoruz şu an? En basiti, bırakın yapısal reformları, birçok kamu kurumunda geçmişten birikimi olup, bilgi sahibi olan insanlar, haksız şekilde atamalar ve siyasi popülist davranışlardan dolayı, ya geri plandadırlar, ya da emekli oldular. Kurumsal yapı, başka insanların da yetişmesine fırsat vermediği için, şu an bilgisizlikten ve bürokraside iş yapamamazlıktan bir sürü iş insanının kamudaki işlerini yapamama durumu var. En basiti budur.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar