Fuel-oil alarmı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

Fuel-oil alarmı

Santrallere verilen fuel-oil yakıtının kalitesiz olduğu iddia edildi. ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi’nin yaptığı 2 ayrı tahlilde inanılmaz veriler ortaya çıktı. Kıb-Tek yeniden tahlil yapacak:

ŞÜPHE: Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun ihale ile aldığı fuel-oil yakıtının ihale şartnamesindeki değerlere uymadığı şüphesiyle Ortadoğu Teknik Üniversitesi Petrol Araştırmaları Merkezi’nde 2 ayrı tahlil yaptırıldı


 

İNANILMAZ: ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi yaptığı 2 ayrı tahlilde maksimum 30 olması gereken Kalsiyum oranının 68.57, maksimum 50 olması gereken Sodyum oranının 112.90, maksimum 50 olması gereken Sülfür oranının da 125.62 olduğu belirlendi

 

İTİRAZ: Yapılan yoğun itirazlar üzerine  IB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan harekete geçti uzman firmalarla irtibat kurdu. Uzman firmaların yeniden tahlil yapılmasını istemesi üzerine Kıb-Tek noter huzurunda yeniden tahlil yapılmasına karar verdi

 

“KAPATAMAZLAR”: KIB-TEK’te hiçbir şeyin gizli kalmadığını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan, sonuçların gelmesi durumunda aykırılık olması halinde, sözleşmedeki müeyyideleri muhakkak uygulanacağını vurguladı. Onurhan, “Hiç kimse sözleşmeye aykırı işlem yapıp da meseleyi kapatamaz” dedi.

 

Melin DOBRAN

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun kullandığı yakıtla ilgili kamuoyunda yer alan tartışmalarla yönetim kurulu dün, açıklık getirdi. Basın toplantısı düzenleyen  KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan, amaçların vatandaşı doğru bilgilendirmek olduğunu belirterek, ihale bedelinin keşif bedelinin üzerinde olmasıyla ilgili eleştirilerin tam olarak doğru olmadığını söyledi.

Oranlar yüksek çıktı

KIB-TEK, ihale ile aldığı fuel-oil yakıtının ihale şartnamesindeki değerlere uymadığı şüphesiyle Ortadoğu Teknik Üniversitesi Petrol Araştırmaları Merkezi’nde 2 ayrı tahlil yaptırmıştı. Merkezin yaptığı 2 ayrı tahlilde maksimum 30 olması gereken Kalsiyum oranının 68.57, maksimum 50 olması gereken Sodyum oranının 112.90, maksimum 50 olması gereken Sülfür oranının da 125.62 olduğu belirlendi.

 

“Farkı kapatacak bütçeye sahibiz”

Onurhan, kendilerinin yasaya uygun olarak 35 dolardan ihaleye çıktıklarını belirterek, mevzuat gereğince ihaleye çıktıkları bedelin bütçelerinden bloke ettiklerini söyledi. Onurhan, “Tüm tekliflerin 35 doların üstünde gelmesiyle 38,8’lik en düşük teklifin, blokenin eksik olan kısmının ita amirliği tarafından tamamlanması kaydıyla, ihale komisyonunca onaylandı ve yönetim kurulu da bütçe değerlendirmesi yaparak, aradaki farkı kapatacak bütçeye sahip olduğumuza karar verildi” dedi.

 

“Bugüne kadar 1 kez analiz yapıldı”

Keşif bedelini arttırarak, kurumu zarar uğrattıkları ithamlarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Onurhan, KIB-TEK’in kamu yararına çalışan bir kurum olduğunu hatırlattı. Başkan Onurhan, üretimin yakıta bağlı olduğunu kaydederek, “Stoklar bitene kadar elektrik üretirim sonra herkes başının çaresine baksın” denilemeyeceğini dile getirdi. Ayrıca Onurhan, bugüne kadar sadece 2016 yılında bir defa yakıt analizi yapıldığını ekledi.

 

“Değerler farklı çıktı”

Başkan Onurhan, kendilerinin yeni yönetim kurulu olarak 26 Haziran’da göreve geldiklerini ve önlerine gelen ilk ihalelerden birinin de yakıt ihalesi olduğunu söyledi. Onurhan, yakıtın evsafını sorduğunda sadece 2016 yılında test yapıldığı bilgisin aldığını belirtti. Onurhan, ODTÜ’nün yaptığı analizlerde kendi laboratuvarında kullandığı yöntemleri uyguladığını belirterek, analizlerin farklı değerlerde bulunduğunu söyledi. Onurhan, bu farklı değerlerin nedenini sorduklarında ise “Test yönteminin farklı olduğundan dolayıdır” yanıtını aldıklarını ifade etti. Onurhan, bu bilginin kendilerine 9 Ekim’de gittiğini kaydetti.

 

“Değişik metot kullanıldı”

Onurhan, Finlandiya’daki firmanın Türkiye’deki merkezi üzerinden temasa geçtiklerini söyleyerek, değerlerin değerlendirmesini istediklerini ifade etti. Onurhan, “Bundan önce gelen çok kısa bir yanıt şöyle diyor, ‘değişik metot kullanıldığı için bir fikir beyan etmek belki doğru değil ama bize şu noktalardan numune getirebilirseniz size daha doğru bir sonuç verebiliriz diyor’ şeklinde konuştu.

 

“Yakıtın uygunluğu araştırılıyor”

Söylenilen noktaları Onurhan, şöyle açıkladı, “Yakıt, seperatörden geçip jeneratöre ulaşır. Bize, ‘seperatörden önce ve seperatörden sonra numune alın ve bunları inceleyin. Ondan sonra konuşalım’ şeklinde bir ifade var. Bu ifade ise 1 Kasım’da geldi. Şimdi burada ortaya 2 husus çıkar. Gelen yakıt hesaba uygun mu değil mi, bunun araştırılması devam ediyor. Ayrıca seperatör öncesi ve sonrası analizlerin yapılıp, Finlandiya’daki şirket Marsilya’ya gönderilmesi isteniyor” ifadelerini kullandı.

 

“Numune almaya noterle gideceğiz”

İlgili firma ile noter huzurunda usulüne uygun numune almak istediklerini belirten Onurhan, ilgili firmanın analize gitmediğini söyledi. Ayrıca Onurhan, birinin numunelere müdahale etmemesi için özel mühür yaptırdıklarını da ekledi. Başkan Onurhan, birkaç gün önce 2 noterle Teknecik Elektrik Santrali’ne gidip, usulüne uygun bir şekilde numune alma kararı aldıklarını açıkladı.

 

“Fark ortaya çıksın istiyoruz”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Onurhan, numuneleri ODTÜ’nün yanı sıra, 2016’da analiz yapan firmaya da göndermek istediklerini belirterek, böylece iki kuruluşun da rakamlarını karşılaştırıp, nerede fark varsa ortaya çıkmasını istediklerini dile getirdi. Onurhan, “Sonraki yakıt numune alımında basına da çağrı yapacağız, isteyen gelip görüp, kayıt altına alabilir” dedi.

 

“Yönetim kurulu çok hassas”

Yakıtın şu anda tam olarak uygun olup olmadığını bilmediğini ifade eden Onurhan, test ve yöntemin farklı olduğunu söyledi. Fark olunca karşılaştırmanın mümkün olmadığını belirten Onurhan, yeni yönetim kurulunun bu konuda çok hassasiyet gösterdiğini dile getirdi. Sözleşmede cezai müeyyide olduğundan da söz eden Onurhan, cezai müeyyidelerin uygulanabilmesi için belirli şartların oluşması gerektiğini kaydetti.

 

“Kimse aykırı işlem yapamaz”

Cezai müeyyidelerin sevkiyatın gecikmesi durumunda uygulandığın söyleyen Onurhan, sözleşmede öyle bir madde olduğunu kaydetti. Onurhan, “Ya da teminata el koyarsınız. Teminat da büyük bir miktardır, 1 milyon dolardır az bir para değil. Şu ana kadar sözleşmeye aykırılık var mı yok mu çok emin değilim. Kısa bir süre sonra ortaya çıkacak. Eğer çıktığında ve sonuçlar geldiğinde sözleşmeye aykırılık varsa, altını çizerek söylüyorum sözleşmedeki müeyyideler muhakkak uygulanacak. Hiç kimse sözleşmeye aykırı işlem yapıp da meseleyi kapatamaz” şeklinde konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar