“Faiz silahı” geri tepti - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

“Faiz silahı” geri tepti

DOLAR GÜN İÇİ 2.30’UN ÜZERİNİ GÖRDÜ: Türkiye Merkez Bankası’nın faiz artırım kararı sonrası önceki gece dolar gördüğü sert düşüşün ardından dün yükselişe geçti. Dolar kararın ardından 2,1619’a kadar gerilemişti ancak dün öğleden sonra yeniden 2,30’un üzerini gördü. Piyasalar ise dolarda 2.27 TL, Euro, 2.10 TL ve Sterlin 3.77 TL’den kapandı

Türkiye Merkez Bankası’nın önceki akşamki faiz kararından sonra sert bir şekilde düşerek 2,1636’a kadar gerileyen dolar/TL yeniden yükselişe geçti.
Dolar, 2,3190’a kadar yükselerek PPK kararları öncesi seviyesini gördü. Piyasalar  dolarda 2,27, Euro, 2.10 TL ve sterlin 3.77 TL’den kapandı.
TL’deki değer kaybının sürmesinin etkisiyle Borsa İstanbul 100 endeksi 2012 yılı Temmuz ayından bu yana en düşük düzeye indi. Endeks yüzde 2.3 kayıpla 62 bin 88 puandan günü tamamladı.
Öğleden sonra Güney Afrika Merkez Bankası’nın faizleri 50 baz puan artırması da gelişmekte olan piyasalarda etkisini hissettirdi.
PPK öncesinde düşüş eğilimi ile 2,27 seviyelerinde yatay bir seyir öne çıkarken, PPK kararından sonra 2,1636 seviyesine kadar gerileyen dolar, yeniden yükselişe geçti.  Dolar/TL saat 15.40’da 2,32 ile gün içi en yüksek seviyesini gördü. Dolar böylelikle PPK toplantısı önceki seviyeye ulaşmış oldu. Ardından 2,30’un altına doğru geriledi.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, Merkez Bankası’nın faiz kararının beklentilerin ötesinde marjinal olduğunu belirtti. Paksoy, Fed etkisi ve yurt içindeki siyasi gelişmelerin masada kaldığı sürece zaman zaman dolar/TL’de yukarı yönlü iniş ve çıkışların olacağını söyledi.
Dolar/TL’de 2,30’un direnç ve 2,40’ın marjinal olduğunu ifade eden Paksoy, yurt dışı veri akışında olağanüstü durumların olmaması halinde bu seviyelerin üzerinde kalıcı olunmayacağını düşündüğünü belirtti. 
Önceki gün 3,10 seviyesinde seyreden Euro/TL ise en düşük 2,95 seviyesini gördükten sonra piyasalar 3,10 seviyesinde kapandı.


Sterlin de yükseldi
Sterlin ise önceki akşamki Türkiye Merkez Bankası faiz artırımı kararının ardından 3.67 seviyelerine gerilese de piyasalar 3. 77 TL’den kapandı.

Borsa çakıldı
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (FED) kararları öncesinde tarihinin en yüksek 2. işlem hacmi ile 1.455 puan gerileyerek günü 62.088,70 puandan tamamladı.
Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 2,29 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 6 milyar lirayı aşarak, 19 Eylül 2013 tarihindeki 7 milyar liralık işlem hacmi rekorunun ardından tarihinin en yüksek 2. işlem hacmi oldu.
Endeks, dün olduğu gibi bugün de banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla geriledi. Bankacılık endeksi özellikle Halkbank ve Vakıflar Bankası hisselerindeki yüzde 7’yi aşan kayıpların etkisiyle yüzde 4,92 oranında düşüş kaydederken, holding endeksinin düşüşü ise yüzde 0,52 ile sınırlı kaldı. 

Gelişmekte olan ülkelerde kayıp var
Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda, gelişmekte olan ülkelerin dünyanın gündemine oturmuş durumda olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, “Önceki gece TCMB’nin sürpriz faiz artırımı  gerçekleşmesi sonrasında gelişmekte olan para birimleri üzerinde pozitif etki yaşanmıştı. Dünkü Güney Afrika MB’nin toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik beklenmiyordu. Güney Afrika Merkez Bankası saat 15.15’te yüzde 5 olan faizi yüzde 5,5’e sürpriz bir şekilde artırım sonrasında tüm gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir değer kaybı başladı. Güney Afrika kaynaklı endişeler ve FED kaynaklı kaygılar nedeniyle gelişmekte olan piyasalarda bir panik oluştu” dedi.

Fitch’ten açıklama
Merkez Bankası’nın faiz artırım kararına kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten değerlendirme geldi. Fitch’ten yapılan açıklamada, “Türkiye Merkez Bankası’nın faiz artırımı Türkiye’nin sermaye hareketlerine karşı kırılganlığını azaltıyor” denildi.  “Faiz artırımı iç talebi azaltacak ve ekonomide sert iniş kaygılarını yeniden gündeme getirebilir” ifadesinin yer aldığı açıklamada, “Yüksek faizler borç geri ödemelerini zorlaştırabilir ve büyümeyi azaltabilir, bu da bankaların aktif kalitesini zayıflatabilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar