Evde hapis hayatı yaşıyorlar - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Evde hapis hayatı yaşıyorlar

Evde hapis hayatı yaşıyorlar

HİÇBİR OKULA KABUL EDİLMEDİ: İnönü’de yaşayan Rasime Seracı, 18 yaşındaki engelli olan oğlu Osman Seracı’ya bakabilmek için yıllardır evden dışarı çıkamıyor. Engellilere yönelik özel eğitim veren hiçbir okulun Osman’ı kabul etmemesi nedeniyle, annesi Rasime Hanım 24 saat evde oğlunun başında kalmak zorunda

İnönü’de yaşayan Rasime Seracı 18 yaşındaki engelli oğlu Osman Seracı’ya bakabilmek için yıllardır evde hapis hayatı yaşıyor. Ülkedeki hiçbir özel eğitim merkezinin Osman’ı kabul etmemesi nedeniyle ne Osman sosyalleşebiliyor ne de annesi evden dışarı çıkabiliyor.
Engelli bireyler konusundaki yasa yetersizliği sadece engelli bireylerin yaşam haklarını kısıtlamakla kalmayıp ailelerin de yaşam haklarını sınırlıyor.


Okul özlemi duyuyor…
Osman Seracı, Mağusa’da bulunan İrfan Nadir 18 Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne iki haftalık deneme süresi için kabul edildi. Ancak iki hafta sonunda Seracı ailesine Osman’ın okul için uygun olmadığı bildirildi. Bu durumdan olumsuz yönde etkilenen Osman köye gelen özel eğitim merkezi otobüsünü gördüğünde ağlamaya başlıyor.

Ekonomik açıdan da zor…
Seracı ailesi engelli oğulları Osman için hiçbir fedakarlıktan kaçınmazken ekonomik yönden de zorluklar yaşıyor. Devletin sadece ilaç yardımı yapması ve sürekli bez kullanmak zorunda olan bu bireyler için bez yardımı yapmaması aileleri ekonomik yönden de çıkmaza sokuyor.  Ayrıca  bu durumdaki çocuklarına bakmak için evden çıkamayan birçok anne de bir iş bulup aile bütçesine katkı koyamıyor.

“Eğitim merkezi şart”
Havadis’e konuşan Rasime Seracı, her çeşit engelli için ayrı bölümleri olan bir eğitim merkezi yapılmasını istedi.  Kendi durumunda birçok anne olduğunu belirten Seracı, “Biz evlatlarımıza bakmaktan kaçınmıyoruz. Sadece onların okula gidip eğitim almasını istiyoruz” dedi.

“Muafiyetli araç hakkından yararlanamadık”
Osman’ın yüzde 60 engelli olmasına rağmen muafiyetli araç alamadıklarını anlatan Seracı, “Ne zaman başvursak bize yetersiz dediler” dedi. Seracı bu konuda da yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydederek yetkilileri bu konuya çözüm bulmaya davet etti.

“Çocuklarımızın eğitim almasını istiyoruz”
Osman’ın hiçbir özel eğitim merkezine kabul edilmediğini kaydeden Seracı, “Bizim durumumuzda olan aileler ne yapsın” dedi. Seracı yaşadıkları zorlukları şu şekilde anlattı:
“Özel eğitim merkezlerinde her engel çeşidi için ayrı bir birim olmadığı için bazı çocuklar bu okullara kabul edilmiyor. Kabul edilenler ise engel türü ne olursa olsun ayni ortamda eğitim görüyor. Bu nedenle çocuklarımıza biz bakmak zorunda kalıyoruz. Osman’ın eğitim alması için yetkililerle görüştüğümde bana özel ders aldırmamı önerdiler. Ancak devlet Osman’ın 18 yaş üstünde olduğu için bunun ücretini de karşılamıyor. Ben Osman’ın rahatsızlığından dolayı evde ona bakmak zorundayım. Çalışamıyorum. Devletin Osman için verdiği para da ancak bez parasını karşılıyor.”

“Ortopedik ayakkabı giymek zorunda”
Osman’ın annesi Rasime Seracı ayrıca Osman’ın ayaklarından ameliyat olduğuna dikkat çekti ve bu nedenle normal ayakkabı giyemediğini belirtti. Seracı Osman’a alınan ayakkabıların en az 180 TL olduğuna vurgu yaparak “Devletin bize verdiği para bunların hepsine nasıl yetsin?” dedi.

“Umutlandık”
Havadis Gazetesi’nde dün yayımlanan “Engelliler dert küpü” haberinin kendilerine umut verdiğini kaydeden Seracı, haberde söz edilen eğitim merkezi için yasanın bir an önce hazırlanmasını istediklerini belirtti. Seracı ayrıca engellilerin sorununu Meclis kürsüsüne taşıyan milletvekili Hakan Dinçyürek’e de teşekkür etti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar