Zorunlu Eğitim - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Zorunlu Eğitim

Türkiye’de uzunca bir süredir eğitimde tartışılan 4+4+4 sistemi ile birlikte “zorunlu eğitim” kavramı da konuşulur oldu. Türkiye’de zorunlu eğitim 1997 öncesinde bildiğim kadarıyla 5 yılı kapsayan ilköğretimin sonuna kadardı. Daha sonra 1997 yılında yapılan değişiklikle “ilköğretim” kavramı 8 yılı içerecek şekilde düzenlendiği için, Anayasa değişikliğine gerek duyulmadan zorunlu eğitim de 8 yıla çıkmış oldu. Yani aslında ilkokul sonundan ortaokul sonuna kadar uzatıldı.
KKTC’de ise 1985’te kabul edilen Anayasa’da zorunlu eğitimin 15 yaşına kadar olduğu belirtiliyor. Yani bizde yıl yerine yaş öne çıkıyor. Bizdeki 15 yaşa kadar zorunlu eğitim de 8-9 yıla denk geliyor. Zorunlu eğitim anlamında 28 yıldır kılımızı kıpırdatmadığımız anlaşılıyor. Her gelen hükümet eğitimi alt-üst ederken, zorunlu eğitim konusu hiç gündeme gelmemiş. KKTC’de zorunlu eğitim sonrasında eğitimi bırakan gençlerin ne durumda olduğunu bilen yok. Bu konuda ciddi bir çalışma yapılmamış. Özellikle ortaokul sonrasında hiç de küçümsenmeyecek oranda öğrencinin eğitim dışı kaldığı biliniyor. Ancak ne yazık ki yetkililer bu konuyu görmezden geliyor.
Peki çağdaş demokratik toplumlarda zorunlu eğitimin durumu ne? Avrupa Birliği’nin kendi yayınlarında belirtildiği gibi AB ülkelerinden Belçika, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Estonya, Litvanya, Avusturya, Slovenya, İsveç ve Finlandiya’da zorunlu eğitim 9 yıl. Danimarka, Almanya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Güney Kıbrıs, Romanya ve Slovakya’da 10 yıl, Letonya, Macaristan, Malta, Polonya ve İngiltere’de 11 yıl, Portekiz ve Lüksenburg’ta da 12 yıl, Hollanda’da ise 13 yıl olduğunu görüyoruz. Bir başka deyişle 19 Avrupa Birliği ülkesinde zorunlu eğitim 16 yaşına kadar. İki ülkede 18, geriye kalanlarda ise eğitim 15 yaşa kadar zorunlu. Demek ki AB’nin büyük bir çoğunluğunda zorunlu eğitim 16 yaşına kadar devam ediyor. Bunu uzatmak için de yoğun bir çalışma içerisindeler. Daha önce de belirttiğim gibi AB aday ülkelerinden Türkiye, kısa bir süre önce yaptığı değişiklikle zorunlu eğitim süresini 8 yıldan 12 yıla çıkardı. Birçok AB ülkesinin de önüne geçti.
******
KKTC Anayasası’nın 59’uncu maddesinin 5’inci fıkrası “Her çocuk, kız erkek ayırımı yapılmaksızın on beş yaşına kadar zorunlu; on sekiz yaşına kadar ücretsiz öğrenim hakkına sahiptir” diyor. KKTC’de “zorunlu eğitim süresi nasıl uzatılabilir” diye çok sevgili dostum ve bilgisine güvendiğim Tufan Erhürman hoca ile sohbet etme şansım oldu. Tufan Hoca’ya göre KKTC’de zorunlu eğitim süresinin uzatılabilmesi için anayasa değişikliğine ihtiyaç var. Ancak Tufan Hoca’nın söylediklerinden ben kapının gındırık olduğunu anlıyorum. Meclis’ten çıkarılacak bir kanunla zorunlu eğitim süresi uzatılabilir. Tabii ki herhangi birinin bu kanunu Anayasa Mahkemesi’ne göndermemesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmezse, benim anladığım, Anayasa değişikliğine kadar meclisten geçen kanun uygulamada kalabilir.
Bu ülkede eğitimi yönetenler “zorunlu eğitim” kavramı ile ilgilenip ilgilenmediğini bilemiyoruz. Bu konuda ciddi bir çalışmanın olduğunu söylemek güç. Ancak bu ülkede KKTC ile Türkiye’nin “müfredatların uyumlandırılması” konusu en üst makamlarca konuşuluyorsa, zorunlu eğitim konusunun da yakın bir zamanda önümüze geleceğinden hiç şüphem yok. Önemli olan bunun nasıl önümüze konulacağıdır. 4+4+4 şeklinde mi önümüze sunulacak yoksa biz kendi sistemimiz yaratarak ona göre bir zorunlu eğitim düzenlemesi mi yapacağız?
İşte bu sorulara vereceğimiz cevaplar, gelecekteki eğitimimizi şekillendirecek. Bize en uygun “zorunlu eğitim” uygulamasının bulmak zorundayız. Ortaokul sonrasında eğitimden yoksun kalan veya bırakılan gençlerin yeniden eğitime kazandırılmasının yollarını bulmak durumundayız. Bu gençleri eğitim kurumlarında tutamazsak, birçoğunun karşımıza sorun olarak çıkacağından hiç şüphem yok. Sorunlar daha da derinleşmeden, “zorunlu eğitim” konusunu çözmek durumundayız. Yoğun göçmen alan bir ülkede bu konu çok daha dikkatle ele alınması gereken bir konu olduğunu da vurgulamak gerekir. Gerek Avrupa’nın yoğun göçmen alan ülkelerinde gerekse dünyanın başka ülkelerinde “zorunlu eğitim” konusu bir o kadar daha önem kazanıyor.
Galiba bunu düşünmek için sıra bize çoktan geldi de geçti bile…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar