Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı'ndan Flaş Açıklama - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’ndan Flaş Açıklama

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı'ndan Flaş Açıklama

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Girne Antik Limanı’nda yaşanmakta olan sorunlarla ilgili olarak, “iyiniyet yok, entrika dönüyor” ifadelerini kullandı.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Girne Antik Limanı’nda yaşanmakta olan sorunlarla ilgili bugün Çevre Dairesi Girne Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.


Maliye Bakanı Ersin Tatar, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, Bakanlık Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Çevre Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, UBP’li Girne Belediye Meclis üyeleriyle bazı sivil toplum örgütü başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Üstel ile Tatar birer konuşma yaptı.

Limanda yaşananlarla ilgili “iyiniyet yok, entrika dönüyor” diyen Üstel, toplantı sonrasında bir basın mensubunun “çalışmaları baltalayan Girne Belediyesi ile Kıb-Tek mi” sorusuna karşılık ise, “Yapılan ortada” diye yanıt verdi.

“ADA VE ÜLKE İÇİN ÇOK DEĞERLİ VE EŞİ EMSALİ YOK”

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel,  geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu kararıyla limanı devraldıktan sonra başlattıkları çalışmaları kısıtlı bir bütçeyle, iyi niyet ve güzelleştirmek için önlemler aldıklarını anlattı.

Ancak sözkonusu çalışmaları hayata geçirirken “entrika” döndüğünü, “iyiniyet olmadığını” ifade eden Üstel, “Bunlara üzülüyorum, çünkü hakikaten antik liman ada ve ülke için çok değerli bir liman. Eşi emsali de yok. Hükümet ve bakanlık olarak layık olduğu noktaya getirmek için canla başla çalışıyoruz ve son yaşanmakta olan huzursuzluktan dolayı üzüntü duymaktayım” dedi.

Üstel, Girne antik limanının kanalizasyon pompasının eskiden belediye üzerinde olduğunu, ödeme yapılmadığı için elektriği kesilen pompa istasyonunun bakanlığa devri yapılıp borcu ödendikten sonra çalışmamasının ise düşündürücü olduğunu ifade ederek,  konuyla ilgili şunları söyledi:

“Limanda çirkin kokular yayan pompa istasyonunun elektriğini bağlamamıza rağmen yine ne olduğunu bilemeyeceğim. Bu sefer arızalandırıldı ve şu anda çalışmıyor. Konuya baktığımızda elektrik borcu bugüne kadar niye ödenmedi, bilemiyorum… Turizm mevsiminin başladığı, otellerde yüksek doluluk yaşandığı bugünlerde Girne Antik Limanı’nı güzel bir çehreye kavuşturmak için yapılan çalışmaları baltalamak için mi? Niye Girne halkına istenmeyen görüntü ve hoş olmayan kokular yaşatılıyor, bilemiyorum…”

Üstel, Antik Liman’da yaşananlara hiçbir zaman siyasi yaklaşmadıklarını da belirterek, bakanlığın buradaki çirkin görüntünün ortadan kaldırılması için yardımcı olmaya hazır olduğunu bir çok kez Girne Belediyesi’ne bildirdiğini de söyledi.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın Girne Antik Limanı’nı Bakanlar Kurulu’nun 2012 yılında aldığı kararla koruma altına alarak devraldığını anlatarak, hükümet ile bakanlığın bu tarihten itibaren, gezme yeri olmaktan çıkarak çirkin bir görünüme bürünen limanı eski güzel haline getirmek için çalışma başlattığını kaydetti.

Antik Limanı devraldıktan sonra Girne Belediyesi ile limanın idaresi konusunda yaşanan ihtilaf soncunda durumun mahkemeye taşınarak sonuçlandığını kaydeden Üstel, bu süreç devam ederken Maliye Bakanlığı ve Girne Belediyesi dışındaki bazı belediyelerin de katkılarıyla limanda çalışma başlatarak eski Gümrük binasını restore ettiklerini, bozuk olan mendireğin aydınlatma alt yapısının kurulduğunu, rıhtım ve iskelelerin yenilenerek büyük bir temizlik yapıldığını ifade etti.

Tüm bu işlemler yanında Antik Liman’ın en büyük sorunu olan elektrik ve su konusunda da bir takım çalışmalar yaptıklarını belirten Üstel, eskiden nereden elektrik ve su aldıkları belli olmayan yatların borçlarını düzenleyerek akıllı sayaç taktıklarını kaydetti.

Gelinen aşamada bar ve restoranların bulunduğu alanlarda da  bir takım çalışmalara gideceklerini belirten Üstel,  işletme sahipleriyle varılan mutabakat sonucunda bu bölgede eski eser niteliğinde olan binaların restore edileceğini, görüntü kirliliği yaratan şemsiyelerin de standartlaştırılacağını söyledi.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, bugüne kadar limanda yapılmakta olan çalışmaların Maliye Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştiğini belirterek, verilen destek için teşekkür etti.

TATAR: “GİRNE BELEDİYESİ ÇALIŞANLARIN MAAŞ VE ÜCRETLERİNDEN KESİLEN 17 MİLYONLUK VERGİ BORCUNU ÖDEMEDİ”

Maliye Bakanı Ersin Tatar ise, hükümetin işbaşına geldiği günden itibaren mali gelirlerin artırılmasına yönelik düzenleme ve çalışmalar kapsamında belediyelere katkıyı yılda 117 milyondan 150 milyon TL’ye çıkardığını kaydetti.

“Bu önemli bir artış ve Girne Belediyesi de bundan nasibini almaktadır. Her ay yaklaşık 1 milyon TL oranında bir miktarı düzenli olarak almaktadır” diyen Tatar, Girne Belediyesi’nin çalışanların maaş ve ücretlerinden kesilen toplam 17 milyon TL tutarındaki vergi borcunu yatırmadığını da söyledi.

Tatar, şunları söyledi:

“Faturalara bakıyorum; Girne Belediyesi’nin borcu var. Demek buralarda bir şeyler oluyor ve devlet bunlara sessiz kalamaz. Sayıştaylık da bu konularda çalışmalar yapmıştır ve hala sürüyor. Girne’ye böyle bir sıkıntı yaşatmak kimsenin hakkı değildir. Kimsenin böyle bir lütuf ve hakkı yoktur. Akdeniz’in incisi böyle bir şehri sıkıntıya sokmaya kimsenin gücü yetmez. Çağrı yapıyorum; gelsinler, hükümetin büyük bir jesti olarak elektrik borçları 24 taksitte kuruma ödenebilir.”

Tatar, Girne Belediye Meclisi üyelerinin bu borcun ödenmesi için karar almalarını istedi ve bu borcun bakanlığın her ay belediyelere yaptığı katkıdan kesilebileceğini kaydetti.

Tatar, herkesin mali disiplin içerisinde olması gerektiğine de vurgu yaptı.

Toplantı sonrasında UBP’li belediye meclis üyeleri, Girne Belediyesi’nin konuyla ilgili tavrını protesto amacıyla bugünkü belediye meclis toplantısına katılmayacaklarını açıkladılar.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar