Sahtekarlıkla mezun olma ve değer yargısı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Sahtekarlıkla mezun olma ve değer yargısı

Öğrencilere okulda neler öğretileceği önemlidir bazen de tartışmalı bir durum teşkil eder; hele bizim gibi toplumlarda. Ne olduğu belirsiz değer yargılarının örneklerinin sosyal yaşamın her tarafında sergilendiği buralarda. Tartışmada kendinizi çelişkiler içerisinde bulursunuz.
Gerçekten zor bir durum. Olaya şu noktadan başlayın isterseniz. Memleketi başka bir ülke yönetmekte. Ekonominiz başkaları tarafından idare edilmekte. Ancak siyaset en çok ilgiyi çeken sosyal bir iş; ne hikmetse. Herkes ‘milletvekili’ olma arzusunda. Aslında amaç devletteki bazı statülere talip olup, ülkede hükümet ederek yönetmek. Fakat ekonominiz, finans kaynağınız, başka yerlerde düzenlenmekte. Maaşlar bile kontrolünüz dışında ödenmekte. Buna rağmen yine de insanlar yarış içerisinde, vekillik için. Bu kişilik açısından olmayacak bir işe talip olmak gibidir. Büyük bir çelişki. Öğrenciler ve yeni yetişen kuşaklar için kötü bir örnek.
Değerler bir toplumdaki bireylerin çoğunluğu tarafından kabul edilen, olmazsa olmazlar olarak algılanan ve ortadan kalkarsa toplumun yok olacağı endişesi duyulan davranış kalıplarıdır. Örneğin büyüklere saygı ve vatanseverlik buralarda değer yargısı olarak kabul edilmektedir.
Değerler ahlaki, estetik, inananlar için dini, felsefik veya mantıksal olabilir. Ahlaki açıdan iyi-kötü, estetik olarak güzel-çirkin, felsefik olarak doğru-yanlış vb gibi örnekler değer yargılarıdır.
Okul sistemi içerisinde yukarıdaki örnekte olduğu gibi öğrenciler için çelişkiler mevcut. Öğretmenler ve yöneticiler öğrencilere olumlu değer yargılarını kazandırmaya çalışmakta. Diğer taraftan sosyal yaşamda istenilmeyen olumsuz değer yargıları, her gün medya aracılığıyla öğrencilere kötü örnekler olarak sunulmakta.
Okulda aile kurumunun korunması için temel değerler kazandırılırken, medyada ve sosyal çevrede öğrenciler her gün olumsuz örnekleri görmekte. Ailede çocuklara şiddet uygulayan baba, anne,  kardeş veya akraba davranışları bolca.
Okul ahlaki açıdan da  ‘iyi’ olan olumlu değer yargıları kazandırırken, etraf “kötü” ahlaki davranışlarla dolu. Öğrenciler de onları model alabilmekte. Uyuşturucu, sigara, alkol, büyüklere karşı gelme gibi örnekler çok.
Aslında okul sistemi içerisinde de “kötü” değer yargıları ne yazık ki mevcut. Okul sistemi ‘iyi’ davranışlara odaklanırken, “kötü” davranışlara da örnekler sergilemekte. Bu yazıyı yazdıran da odur aslında. Okullarda öğrencilere verilen “naylon notlar” son günlerde şikayet konusu. Aileler çocuklarının notlarını yüksek gördükleri için önlem almamışlar. Üniversite kapısında da hüsran yaşamışlar. Okul sistemi aslında iyi değil kötü; yani yanlış ve yalan yapmıştır. Peki bu öğrencilere ‘dürüstlük’ yerine ‘sahtekarlık’ değer yargısını aşılamaz mı?
Bunun yanında ‘doğruluk’ yerine “hilekarlık veya sahtekarlık” davranışları da öğrencilerin önüne konmaktadır. Lise ve üniversitelerde öğrenciler gerçekten mezun olmadan ‘mezun’ edilmekte. Adam kayırmacılığın ta kendisi. Peki kendisi sahtekarlıkla mezun olan üniversite öğrencileri, sosyal yaşamda ve iş yaşamında aynı değer yargılarını sergilemeyecek mi?
Tüm bunlara ek olarak siyaset kurumundaki olumsuz değer yargılarını da eklemek gerek. Sel baskınında ölen yaşlılar için “zaten yaşlıydılar” diyen bakanlar, vatandaşa “geri zekalılar” diyebilen vekiller, Meclis’te diğer vekillere “bardak atan” vekiller, “rüşveti” Meclis’e sunan vekiller vs…
Bu kötü ve olumsuz değer yargılarının kol gezdiği bir ülkede, olumlu değer yargılarını kazandırmak çok zor. Okul sisteminin işi gerçekten zor. Okulun kazandırması gereken olumlu değer yargılarının tam tersi değer yargıları ‘sosyal yaşamın her alanında’ ve “okul içerisinde” olağan gibi sergilenmekte. Okul da olumlu değer yargılarını kazandırmak için çırpınmakta. Aslında çırpındıkça da batmakta ama farkındalık yok; toplum bunun farkında değil. Ama şu da bir gerçek ve akıldan hiç çıkarılmamalı; bir toplumda değer yargıları ortadan kalkarsa, o toplum yok olmaya mahkumdur.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar