Ölümün Rakamları! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Ölümün Rakamları!

Ölümün Rakamları!

 


TERÖRÜN ADI AŞIRI SÜRAT… 2012’nin ocak ayından bugüne kadar meydana gelen 27 ölümlü kazada, 31 kişi yaşamını yitirdi. Ölümlü kazalardan 10’u aşırı sürat, 6’sı yolun solunu tutmama, 3’ü alkollü araç kullanma, 1’i kavşakta durmama, 2’si geriye sürme, 5’i dikkatsiz sürüş nedeni ile meydana geldi

SUÇLU KİM… Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, KKTC’de meydana gelen trafik kazalarında sürücü kadar devletin de sorumlu olduğunu savundu. Avcı, KKTC’de ehliyet verme sistemini eleştirdi. Yol güvenliği ve denetim konusunda devletin yetersiz olduğunu öne sürdü

Duygu ALAN
KKTC’nin kanayan yarası haline gelen trafik kazalarının önüne geçilemiyor. 2013 yılında ülke genelinde toplam 5 ölümlü trafik kazası meydana gelirken, bu kazalarda 8 kişi hayatını kaybetti.
KKTC’de son 10 yılın trafik kazaları bilançosunda rakamlar korkunç boyutta.
2004’ün Ocak ayından günümüze 377 tanesi ölümlü toplam 35 bin 346 trafik kazası meydana geldi. Ölümle sonuçlanan 377 trafik kazasında 443 kişi yaşamını yitirdi. Son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 11 bin 807 kişi de yaralandı.

Aşırı sürat ilk sırada
KKTC’de meydana gelen trafik kazalarında aşırı sürat ilk sırada yer alıyor. Kazaların önemli kısmı da dikkatsizlik nedeni ile yaşanıyor.
2012 Ocak- 2013 Nisan ayları arasında 27 ölümlü kaza meydana geldi, 31 kişi yaşamını yitirdi. Ölümlü kazalardan 10’u aşırı sürat, 6’sı yolun solunu tutmama, 3’ü alkollü araç kullanma, 1’i kavşakta durmama, 2’si geriye sürme, 5’i dikkatsiz sürüş nedeni ile meydana geldi.

3 ayda 8 kişi yaşamını yitirdi
Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin son 10 yılın istatistiki verilerine göre, 10 yılda meydana gelen 377 ölümlü trafik kazasında, 443 kişi hayatını kaybetti.
Son 10 yıl içerisinde meydana gelen ölümlü trafik kazalarının bilançosu şöyle:
2004 yılında 61 kazada; 76 kişi, 2005 yılında meydana gelen 58 ölümlü kazada, 64 kişi öldü. 2006 yılında 43 ölümlü kaza meydana geldi, 48 kişi yaşamını yitirdi. 2007 yılında ölümlü trafik kazası sayısı 39 olarak belirlendi, bu kazalarda 47 kişi can verdi. 2008 yılında 37 ölümlü trafik kazasında, 48 kişi, 2009 yılında 38 ölümlü kazada 44 kişi, 2010 yılında 37 ölümlü kazada, 42 kişi, 2011 yılında 37 kazada, 42 kişi, 2012 yılında 22 ölümlü kazada 24 kişi hayatını kaybetti.
2013 yılı Nisan ayının ilk günlerine kadar olan sürede toplam 5 ölümlü trafik kazası meydana gelirken, bu kazalarda 8 kişi yaşamını yitirdi.

Avcı: Devlet, sürücüler kadar sorumlu
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, KKTC’de meydana gelen trafik kazalarında sürücüler kadar devletin de sorumlu olduğunu savundu. Avcı, KKTC’de ehliyet verme sistemini eleştirdi. Yol güvenliği ve denetim konusunda devletin yetersiz olduğunu öne sürdü.
Mehmet Avcı, “Ülkede meydana gelen trafik kazalarına baktığımızda ne ülkeyi yönetenlerin ne de yolu kullananların kazaların önlenmesinde niyetli ve kararlı olduklarını göremeyiz” dedi.
Mehmet Avcı, bu yıl ilk ölümlü kazanın, 81 yaşındaki bir sürücünün 88 yaşındaki bisikletliye çarpması sonucu meydana geldiğini belirtti ve bu kazada büyük sorumluluğun devlette olduğunu öne sürdü. Avcı: “81 yaşındaki bir kişiye güvenli sürüş yapacağına dair ehliyet verilmiş olduğuna göre, bu kişinin tıbbi sağlık muayenesi yapmadan sadece yazılı beyanata göre ehliyetini yenileyen devlet, bu kazadan sorumludur” dedi.
KKTC’de ehliyet verme sistemini eleştiren Mehmet Avcı, “Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de sağlık kurulu raporu olmadan ehliyet verilmiyor. Bizde ise sağlık kurulu raporu olmadan ehliyet veriliyor ve meydana gelebilecek tehlikeler göz ardı edilerek insanlar tehlikeye atılıyor. Devlet 81 yaşındaki kişiye tıbbi sağlık muayenesi olmadan ehliyetini yeniliyor, sonra da dikkatsiz sürüş yaptı diye yargılıyor” diye konuştu.

“Denetim yetersiz”
Mehmet Avcı, bu yıl meydana gelen ikinci ölümlü kazada aşırı süratli şekilde trafikte seyreden aracın, karşı şeritte ve yolunda giden araçla burun buruna çarpışması sonucu yaşandığını söyledi. Bu kazada acelecilik ve süratin ölüm getirdiğini belirten Avcı, “Sürücülerin yolda denetleneceği inancı olmaması bu kazanın ana nedenidir. Burada da sorumlu yine devlettir” dedi.

“Anne ve babalar dikkatli olmalı”
Mehmet Avcı, bu yıl yaşanan bir diğer ölümlü kazanın ise bir kamyonun önüne bir çocuğun atlaması sonucu meydana geldiğini belirterek, anne ve babaların çocuklarını koruyarak büyütmelerinin asli görevleri olduğunu, yol kenarlarında çocuklarını başıboş bırakarak tehlikeyi çocuklarına yaşatmaya hakları olmadığını kaydetti.

“Emniyet kemeri hayat kurtarır”
2013 yılının ilk dört ayında meydana gelen bir diğer ölümlü kazanın Güzelyurt bölgesinde aracın bir ağaca çarptıktan sonra sürüklenip yan yatması sonucu yaşandığını kaydeden Mehmet Avcı, bura da bu yollarda süratli gitmenin kazanın kaçınılmaz olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.
Avcı, “Yollarımız yeter kadar güvenli olmadığı için sürat yapmaya müsait değildir. Ayrıca araçta bulunanların emniyet kemerlerinin takılı olması durumunda bu tür kazalarda ölümden kurtulma şansı her zaman vardır” dedi.
Mehmet Avcı, KKTC’de araçlarda arka koltukta emniyet kemeri takılması ve bebek koltuğunu öngören yasanın aylardır yürürlükte olmasına rağmen devletin buna önem vermediğini ve yeterli denetim yapmadığını söyledi.
Avcı, “Yasa var ama denetim yok. Bugün hala daha birçok sürücü ve araçta bulunan yolcular emniyet kemeri takmamakta ve birçok araçta bebekler hala ya kucakta ya da ayakta seyahat etmektedir” dedi.

“Yaya ölümünde devlet sorgulanmalı”
Mehmet Avcı, bu yıl son meydana gelen ölümlü kazada ise bir yayanın yaşamını yitirdiğini belirtti. Avcı, bu kazada sürücü kadar devleti de sorgulamanın esas olduğunu savundu.
Mehmet Avcı, “Geçen gün Lefkoşa-Boğaz yolunda bir yayanın ölümü ile sonuçlanan kazada sadece sürücüyü yargılamak doğru değildir. Bu kazada devlette sorgulanmalıdır. O noktada bugüne kadar 2 yaya ölümü gerçekleşmiştir. Bu yolun her iki yanında da giriş ve çıkış olmaması için yeşil bant vardır. Dolayısıyla bu yoldan açılan tüm yollar devletin göz yumması ile açılmaktadır. Burada her çıkış bir ölüm tuzağıdır. Ancak, yayaların 4 şeritli 100 kilometre sürat limiti olan yolda koşarak karşıdan karşıya geçmesi mutlaka ölüm getirir” diye konuştu.
Avcı, yayaların bu tür yollarda karşıdan karşıya geçişlerini önleyecek tedbirler alınması gerektiğini savundu.
Mehmet Avcı, “Bu tür kazalarda sadece sürücüyü yargılamak, önlem almayanları sorgulamak adalete yara aldırır düşüncesindeyim” diye konuştu.

 

“Bir dizi önlem alınmalı”
Mehmet Avcı, KKTC’de trafik kazalarının önlenmesi için bir bütünsellik ve sistemli bir çalışma olmadığını söyledi. Ehliyet verme sisteminin çağ dışı olduğunu, motosiklet ehliyet sisteminin de şimdiki hali ile devletin gençleri ölüme yönlendirmesi ile eş değer olduğunu ifade etti.
Avcı, anayollardaki yol güvenliğini artırıcı düzenlemelerin de artırılması için iyi bir bütçe ayırması gerektiğini dile getirdi.
Ülkedeki mevcut yolların, kavşakların, yol çizgilerinin, bariyerlerin ve aydınlatmaların gözden geçirilip eksikliklerinin tamamlanması gerektiğini belirten Mehmet Avcı ayrıca, “Kazalarda altyapıyı da sorgulayacak sistem oluşturulmalı ve yargı aşamasında bu sistem sorgulanmalıdır” dedi.
Araç muayenelerinin gözle değil, teknik cihazlarla yapılması gerektiğine değinen Avcı, anayolların devletin gözetiminde olmasının devlet olmanın kurallarından olduğunu söyledi.
Avcı, anayollarda polis devriyesinin artırılmasının önemine işaret ederek, “Polis devriyelerinin 24 saat yolda olması, kurallara uymak istemeyen sürücüleri caydırarak, yol güvenliğini artıracağı kesindir” dedi.
Mehmet Avcı, KKTC’de hala daha trafik sisteminin birçok bakanlığa bağlı olduğunu belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Koordinasyonsuzluk, güç dengesi, bağımsız hareket etmek, trafiğin bir bakanlığa bağlı olmasının Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olmasına rağmen bu konuda adım atılmaması trafik karmaşasının ana nedenidir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar