Okumaya giden dönmüyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Okumaya giden dönmüyor

Okumaya giden dönmüyor

YURT DIŞI CAZİP GELİYOR… Savaş sonrası yüklü bir beyin göçünün yaşandığı Kıbrıs’ta,  son yıllarda benzer bir akım yaşanıyor. Kıbrıs’ta halen devam eden çözümsüzlük ve belirsizliğin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs’ın yaşadığı sancılı günler nedeniyle gençler yaşamlarını ülkeleri yerine yurt dışında geçirmeye karar veriyor

NE İŞ YAPACAK?… Havadis Gazetesi, İngiltere’de okuyan çok sayıda gencin nabzını tuttu. Gençler, okudukları bölümlerin, dünyada geçerli olduğunu ancak KKTC’ye geldikleri zaman, eğitimleri paralelinde bir iş bulamadıklarını ifade etti


KIBRIS SORUNU SOĞUTTU… Bir başka gerekçe ise belirsizlik. Gençler, çözümsüzlük ve çözümsüzlüğün Kıbrıslı Türklere dayattığı olumsuzluklardan bunalmış durumda. Aynı zamanda, siyasetin icraat yapmanın önüne geçen bir engele dönüşmesi, gençlerin, ülkenin geleceğine dair umutlarını azaltıyor

Kuzey Kıbrıs’tan İngiltere’ye eğitim almak için giden gençler ülkelerine geri dönmek istemiyor.
Yüksek öğrenim almak için her yıl onlarca genç İngiltere’nin çeşitli bölgelerine gidiyor ve birçoğu sonra geri dönmüyor.
Savaş sonrası yüklü bir beyin göçünün yaşandığı Kıbrıs’ta,  son yıllarda benzer bir akım yaşanıyor. Kıbrıs’ta halen devam eden çözümsüzlük ve belirsizliğin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs’ın yaşadığı sancılı günler nedeniyle gençler yaşamlarını ülkeleri yerine yurt dışında geçirmeye karar veriyor.
KKTC’de yapılan araştırmalar da göç edenlerin yüzde 52’sini 23 ile 30 yaşlarındaki gençlerin oluşturduğunu gösteriyor.

Havadis’e konuştular
Havadis Gazetesi, İngiltere’de öğrenim gören gençlerin nabzını tuttu. Kıbrıslı gençler, işsizlik, belirsizlik, KKTC’de uygulanan günlük politikalar nedeniyle okulları bittiğinde ülkelerine geri dönmek istemediklerini söyledi. 
Gençler, İngiltere’ye eğitim almaya gelirken, “mutlaka KKTC’ye dönme” hayali kurduklarını, ancak, zamanla, bunun kendileri için “yıkım” olduğunu fark ettiğini belirtiyor. Buna gerekçe olarak da, alınan eğitimin karşılığında KKTC’de uygun iş imkanlarının bulunmaması gösteriliyor.

Kıbrıs sorunu soğuttu
Bir başka gerekçe ise belirsizlik. Gençler, çözümsüzlük ve çözümsüzlüğün Kıbrıslı Türklere dayattığı olumsuzluklardan bunalmış durumda. Aynı zamanda, siyasetin icraat yapmanın önüne geçen bir engele dönüşmesi, gençlerin, ülkenin geleceğine dair umutlarını azaltıyor.

 Melis Luman: “Niye döneyim?”
“İngiltere’ye ilk geldiğim yıllarda, eğitimimi tamamladıktan sonra geri dönmeyi çok istedim ama son yıllarda ülkemizde yaşananlardan dolayı bu yıl kesin kararımı verip geriye dönüş yapmamak üzere ve masterlik eğitimimi tamamlamak için İngiltere’ye döndüm.
Neden dönmek istemiyorum? Ya da niye döneyim? Manevi olarak beni sömüren, insan gibi yaşamak için sahip olduğum birtakım hakları beni ezerek benden alan, neden bu gençlerin yurt dışında olduğunun dahi farkında olmayan, sadece para yiyelim düşüncesiyle yönetilen bir ülkeye neden geri döneyim ki… Bu kadar olumsuzluğu, mutsuzluğu, düzensizliği ve cahilliği barından bir ülkede kim olmak ister? Ben böyle bir düzenin içinde olmak istemiyorum.”

Özer A. Özer: “Dönmemek için çok neden var”
“Dört yıl boyunca University of Southampton’da, management sciences okudum. Ardından 2 sene Londra’da çalıştım. Şimdi da SOAŞ’ta ekonomi masteri yapıyorum. Kıbrıs’a dönmeyi şu anda düşünmüyorum. Bunun hem maddi hem de manevi nedenleri var. Maddi yönden düşünüldüğünde sunulan maaş burada daha iyi bir seviyede. Ekonomik krizin etkileri kesinlikle buradaki iş durumunu ve işsizlik oranını da etkiledi, ama buna rağmen Kıbrıs’ta teklif edilecek bir maaş ile burada karşılaşabileceğim maaş arasında çok fark var. En azından benim çalıştığım sektörde durum bu…
Manevi nedenlere gelince (ki kararımda esas etken de bunlardır); yoğun bir iş temposu olmasına rağmen bence günün sonunda emeğin karşılık bulması çok önemli. Buna iş yerlerinin eğitim masraflarını karşılaması, seyahat masraflarının karşılanması ya da yoğun bir tempodan sonra günü gününe ödenmek verilebilecek birkaç basit örnekten bazıları. Kısaca işini severek yapmak…
Bütün bunlara ek olarak Kıbrıs’ı her ziyaret ettiğimde 7’den 70’e herkesin ‘buraya sakın gelme’ demesi de ayrı bir etkendir. Gazetelere her gün kısaca bir göz atmak aslında buna yeterli. Doğru zaman geldiğinde dönmek ve bir katkı koymak tabii ki en büyük arzum, ama şu an bunun için pek doğru bir zaman olduğunu düşünmüyorum.”

Ayça Beyazbayram: “Burada iş alanı daha fazla”
“İngiltere’de Canterbury Christ Church Üniversitesi’nde okuyorum.  Erken çocukluk eğitimimi bitirdikten sonra dönmeyi düşünmüyorum. Çünkü İngiltere’de iş alanı daha fazla. Bunun yanında  insan gibi yaşamak istediğim yani haklarımın daha fazla olacağı, ezilmeyeceğim, sömürülmeyeceğim bir yerde yaşamak istiyorum.  Eğer dönersem böyle bir düzenin içinde yok olacağımı düşünüyorum. Geri dönmeyi şu anda aklımdan bile geçirmiyorum.”

 Süleyman Gingi: “Aldığım eğitimin hakkını KKTC’de veremem”
“İlk zamanlar ülkeden ayrılmak zor gelse de zaman hakikatleri gösteriyor insana. Bundan üç sene öncesine gidersek cevabım evet olurdu, ama bugün bu soru ile karşılaştığımda verdiğim tek bir cevap var kesinlikle hayır! Ne için, neden döneyim ki? Aldığım eğitimin hakkını kendi ülkemde evde oturarak veya eğitim aldığım alan dışında bir iş ile meşgul olarak mı ödeyeceğim? Aldığım eğitim üzerine dönecek olursak benim ülkem kadar sanata ve sanatçıya bu kadar ilgisiz bir ülke görmedim. Bu nedenlerden dolayı üzülerek de olsa kendi ülkem için ben yararlı olamayacağımı düşündüğüm için geri dönmeyi istemiyorum. Benim ülkem başka şeyler ile gelişecek ülkedir. Sanat ile değil bunu anladım.”

 Barış Önel: “Ben dönmek istiyorum”
“Kıbrıs’a dönmeyi düşünüyorum. Ancak bu tamamen kendime hesap vermekle ilgili bir konu. Çünkü yıllardır bir şekilde annelerimiz, babalarımız, abilerimiz ve ablalarımız bu memlekette bir mücadele ortaya koymuştur. Geri dönmeyip bu mücadeleye sahip çıkmamak kişisel olarak benim için mümkün değil. Fakat genel anlamda diğer arkadaşlarımın görüşleri bu konuda pek de iç açıcı değil. Zira Kıbrıs’ın kuzeyindeki sistem sorunu, yeni nesil teknoloji ağı gençlerinin büyük bir problemi. Yozlaşmışlık başta olmak üzere yalan, dolan, entrika ve vesayet ile yönetim de özgür ruhlu gençlere aykırı gelen bir anlayış. Dolayısıyla çoğu insan sistem mağduru olup ülkemizden göç etmek zorunda kalıyor. Sistem sevdiğin bir işi yapmana bile olanak sağlayamıyor çünkü kaynak bir sıkıntı. Ülkesinde alternatif bulamayan gençler yurt dışına yöneliyor. Ancak benim halen daha Kıbrıs insanından sistemi değiştirebileceği adına bir umudum var bu umut adına bir mücadele vermekteyim. Ümidim insanlarımızın sistemin yalakası ve bağımlısı değil, sistemi değiştirmek için çaba ve efor sarf eden siyasi partilere oy vermesi. Bu noktada tabi demokratik katılım çok önemli, zira siz hepsi aynıdır deyip oy vermeseniz de günün sonunda demografik yapımızdan ve sistemden ötürü biri seçiliyor, ve seçilenin kim olduğunu belirleyemeyen insanlar daha sonra dönüp şikayet ediyor. Ancak problemin kaynağının kendisi olduğunun farkında değil. Demokratik hakkını kullanıp sisteme ve vesayete karşı daha dik durabilecek siyasilere oy verseler zaten sistem sorununun bir kısmı çözülmüş olacak. O yüzden Politika okuyan biri olarak da, hepsi aynıdır zihniyetinin değişmesi taraftarıyım. Bunun dışında zaten sistem ve vesayet alanında atılacak karşı adımlar ile bir takım problemlerin önünü alabiliriz.”

 Utku Can Utkan: “Dönme planı yapmadım”
“İngiltere’de okuyan birçok öğrencinin Kuzey Kıbrıs ile ve kendi geleceği ile ilgili kaygısı vardır. Çoğu arkadaş gibi ben de burada eğitimimi tamamladıktan sonra, kendi ekonomisi olmayan, kendini henüz geliştirmemiş, herhangi bir gelecek vadetmeyen KKTC’ye dönmeyi düşünmüyorum . Zaten iş olanaklarının bugün daha da kötü olduğu bir yerde iş aramaya çalışmak vakit kaybıdır.
Dünyanın her köşesi ekonomik krizden dolayı etkilenmiştir, ama herkes kendi ayakları üstünde durmaktadır. En azından birçok kesim. Kendi ayakları üstünde henüz duramayan bir ülkeye dönmek en azından bugünkü gelecek planlarımın içerisinde yoktur.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar