Mağusa Üreticisi Tedirgin! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Mağusa Üreticisi Tedirgin!

Mağusa Üreticisi Tedirgin!

Nadire KRAŞLOĞLU
Domates hasadının başlamasıyla açıkta yetiştirilen domates pazar ve market tezgahlarında yerini aldı. Uzun uğraşlar sonucu elde ettiği ürünü elinden çıkarmak isteyen üretici, daha önce pek çok kez yaşadıkları ithal ürün sıkıntısının yeniden yaşanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.
Ellerinde piyasaya yetecek kadar domates bulunduğunu kaydeden üretici, ithal domates izni verilmesi halinde üreticinin sonunun geleceğine dikkat çekti. Üretici ayrıca Hal Yasası’nın yürürlüğe sokulması gerektiğine değinerek söz konusu yasanın kayıtlı ve kayıtsız üreticinin ayrışmasını sağlayacağını söyledi.

“Hal Yasası şart”
Mağusa Seracılar Birliği olarak yaklaşık 3 yıldır “Hal Yasası” için yetkililerle sürekli görüşmeler yapıp temaslarda bulunduklarını belirten Mahmut Doğan, uzun bir dönemdir Hal Yasası için mücadele verdiklerini ancak yetkililerin sadece söz verdiklerini ve hiçbir icraatta bulunmadıklarını kaydetti. Asıl mesleği üreticilik olmayan pek çok kişinin sebze ve meyve üreterek piyasanın çok altında bazı marketlere vermesiyle üreticinin hakkının yendiğini belirten Doğan, Hal Yasası’nın bu nedenle gerekli olduğunu, kayıt altında olan kişilerin, kötü ürün veren şahısların denetim altına alınarak yasa sayesinde tüm ürünlerin aynı standartlarda olmasının sağlanacağını kaydetti.


“Üreticiler el ele vermeli”
Çemlıbel ve civar köylerde ithal domates izni verilmesinden endişeli olduklarını dile getiren üreticilerin yanı sıra Mağusa bölgesindeki üreticiler de birlikte hareket etmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Hükümetin üreticinin isteklerine karşı çözüm üretmeye yanaşmadığını belirten Mahmut Doğan, “Belki yapılması gerekenleri tersten söylersek isteklerimiz daha erken anlaşılabilir. Biz artık Hal Yasası’nın geçirilmesini istemiyoruz.”

Üretici ne dedi?
Emrah Özer
“Domates hasadı yeni başladı. Üreticilerden bazılar 30 bin, 40 bin, 50 bin kök domates ekti ve ürünün gelişmesini bekliyor. Yaklaşık bir hafta, 10 güne kadar domateste patlama yaşanacak. Üreticinin elinde piyasaya yetecek kadar ürün var iken domates ithal edilmeye başlanırsa, devlet kendi elleri ile üreticisinin iflasına yol açar ve domatesler tarlalarda kalır. Ayrıca ülkede Hal Yasası’nın onaylanıp yürürlüğe girmesi hem devletin hem üreticinin hem de tüketicinin yararına bir adım olacak.”

 

 

 

 

 

Turan Dölek
“Üreticinin elinde ve tarlasında piyasaya yetecek kadar domates bulunurken ithal domates izni çıkarılması halinde üreticinin iflasına yol açılır. Hal Yasası’nın çıkarılması halinde hem üreticinin emeğinin karşılığını bulacağına inanıyorum hem de haksız rekabetin sonlandırılacağını düşünüyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

İsmail Şeker
“İthal domates izni çıkarılırsa üretici kaos yaşayarak iflasın eşiğine sürüklenir. Tarlalarda çok sayıda domates üretimi yapıldı ve hasat toplama dönemi geldi. Üreticinin emeğinin karşılığını alacağı dönemde ürünlerin tarlalarda kalmasını istemiyoruz. Hal Yasası’nın geçerli kılınması ile birlikte üreticinin rahata kavuşabileceğini düşünüyorum.”

 

 

 

 

 

 

Mehmet Solmaz
“Piyasada tüketiciye yetecek kadar domates var. Tüccarlar daha fazla kazansın diye ithal domates izninin verilmesini istiyorlar. Domatesin Türkiye’den gelmesine izin verildiği zaman üreticinin ürününün fiyatı düşer ve üretici emek edip domatesi tarlalardan dahi toplamaz. Hal Yasası’nın onaylanması için üreticiler olarak çok büyük mücadeleler verdik fakat hemen hemen tüm bakanlar söz vermesine rağmen konuyla ilgili hiçbir gelişme yaşanmadı.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar