Liman ikiye bölündü - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Liman ikiye bölündü

Liman ikiye bölündü

Gümrük, polis ve sahil güvenlik iş birliğiyle geçtiğimiz hafta yürütülen operasyon sonucunda “Sirena” ve “Flamingo” adlı yük gemilerinin Gazimağusa’nın 15 mil açığında küçük botlar aracılığıyla sigara kaçakçılığı yaptığı tespit edilmesi limanda faklı olasılıkların tartışılmasına neden oldu. Olayın açığa çıkması üzerine Gazimağusa Limanı’na giderek söz konusu gemilerde incelemelerde bulunan Maliye Bakanı Ersin Tatar kaçakçılığın önlenmesi yönünde gerekenin yapılacağını ve KKTC’nin kaçakçılığa alet edilmeyeceğini vurgulamıştı. KKTC’nin en önemli limanlardan biri olan Gazimağusa Limanı’nın son dönemlerde bu tür kaçakçılık olaylarıyla anılması liman işçileri ile nakliye ve gemi acentesi sahiplerini de rahatsız etti. Ancak Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın olayla ilgili yaptığı açıklama Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi ve bazı nakliye işletmecilerinin ikiye bölünmesine neden oldu.

Nadire KRAŞLIOĞLU


“Dünyanın tüm limanlarında kaçakçılık vardır”
Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi’nin sigara kaçakçılığı ile anılmasının KKTC limanlarının prestijini kötü etkilediğini düşünen Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi ile nakliye ve gemi acenteleri, işlemlerin usulüne uygun yapıldığı, karşı limanların kaçakçılığı önlemek adına tedbir alması gerektiği görüşünü savundu. Serbest bölge limanı bulunan ülkelerde kaçakçılığın hat safhada olduğunu savunan bazı işletme sahipleri, Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi’nde tedbir olarak “depolama işleminin kaldırılması” yönünde adım atılmasına karşı çıktı. Böylesi bir tedbirin limanda çalışarak para kazanan işçiler, nakliyeciler ve devleti kayba uğratacağını savundu.

“Ambarlama kaldırılabilir, işler etkilenmez…”
Serbest liman bölgesindeki bazı işletmeciler ise ambarlamanın kaldırılmasının işleri etkilenmeyeceğini görüşünü dile getirdi. İşletmeciler bu yönde atılacak bir adımla kaçakçılığın tamamen önlenemeyeceğini ancak azaltabileceğini savundu.

Tekkan: İşçi kesim aç kalır
Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi Başkanı Serhan Tekkan, dünyanın pek çok ülkesinden Serbest Liman Bölgesi’ne sigara getirildiğini, Serbest Liman’ların gelirinin büyük bir bölümünün sigara üzerinden olduğunu ifade etti. Tekkan, ülkede yaşanan işsizlik döneminde ülkeye gelen sigaraların iyi kötü ek gelir getirdiğini ifade etti. Dış ülkelerden getirilen malın depolanmaması halinde ardiye denilen yer kiralamanın, ambarlamanın ve hatta devletin de kayba uğrayacağını kaydetti. 

200 kişinin ekmek kapısı…
Yaklaşık 200 kişinin bu kapıdan ekmek yediğine vurgu yapan Tekkan, kapının kapatılması halinde işçi kesimin aç kalacağını ifade etti. Devlet tarafından denetimlerin sıklaştırılması halinde durumun düzeleceğini düşündüğünü belirten Tekkan, limanın kaçakçılık üssü olarak adlandırılmasının KKTC’nin imajını kötülemesini istemediğini dile getirdi.

“KKTC’de işlemler usulüne uygun”
Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi’nin son dönemlerde sigara kaçakçılığı ile anılmasından rahatsızlık duyduklarını dile getiren nakliye ve gemi acenteleri, KKTC’nin tanınmaması nedeniyle narenciye ihracatının bile manifesto değiştirilip gerçekleştirildiğini ifade etti. Dünyanın bütün limanlarında kaçakçılığın yapıldığının aşikar olduğunu belirten işletmeciler, KKTC’de işlemlerin usulüne uygun yapıldığını, açık denizde meydana gelen kaçakçılığın önlenmesi için karşı limanların tedbir alması gerektiğini belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar