“Kanser olmak istemiyoruz” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Kıbrıs

“Kanser olmak istemiyoruz”

“Kanser olmak istemiyoruz”

HASPOLATLILAR İSYANDA: Yıllardır gündeme çevre felaketleri ile gelen Haspolat’ta geçen hafta içinde meydana gelen atık araba lastiği yangını Haspolatlıları isyan ettirdi. Köylüler, yetkilileri duyarsızlıkla suçlayarak, “artık bölgedeki çevre sorunlarına karşı önlem alın” çağrısı yaptı

“YETER ARTIK ÖNLEM ALINSIN”: Haspolat Muhtarı Asım Egemen: Hurdalık yangınlarının ardı arkası kesilmiyor. Bir türlü de önlem alınmıyor. Yeni bir yangın olmadan önlem alınsın. Köy halkı zehirli dumanı soluyor. Neden önlem almıyorlar bizi kanser etmek mi istiyorlar 


Ceren ÖZBİL
Sürekli çevre felaketleriyle gündeme gelen Haspolat’da geçen hafta yine bir çevre felaketi yaşandı. Haspolat Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir hurdalıkta çıkan yangında binlerce lastik yandı. Haspolat’tan yükselen kara dumanlar Gazimağusa dahil birçok yerleşim biriminden görüldü. Bölge halkı yine zehirli duman solumaya mahkum edildi.
Havadis’e konuşan Haspolatlılar yıllardır bölgelerinde lastik ve kablo yakıldığını dile getirdiklerini ve buna bir önlem alınmadığını anlattı. Yine ayni durum yaşanmanda önem alınmasını isteyen Haspolatlılar, “Bizi kanser mi etmek istiyorlar?” diye sorarak veryansın etti.

Egemen: Cezalar yeterli değil
Haspolat Muhtarı Asım Egemen, bölgede sık sık lastik ve kablo yakıldığını söyledi. Artık bu duruma bir önlem alınmasını isteyen Egemen, uygulanan cezalarında yetersiz kaldığını belirtti. egemen hurdacıların yaptıkları işten büyük paralar kazandığını anlatarak, ceza olarak kesilen paranın hurdacıları sarsmayıp bu nedenle lastik ve kablo yakmaya devam ettiklerini kaydetti.

“Haspolat unutuldu”
Haspolat’ın siyasiler tarafından unutulmuş bir bölge olduğunu kaydeden Egemen, böyle yangınlar çıkmadan önlem alınması gerektiğini savundu. Egemen, bölge halkının bu durumdan son derece rahatsız olduğunun altını çizerek, “Bu dumanı solumaktan bıktık usandık” dedi.

“Farklı yöntemlerde var”
Hurdalar arasındaki bakırları toplamak için illaki ateş yakmaya gerek olmadığını belirten Egemen, bu işi yapan kişilerin biraz daha fazla para ödeyerek makine alabileceğini belirtti. Egemen, bu makinelerle  istenilen malzemeye ulaşılacağını ve yakmaya gerek kalmayacağını anlattı.

Köy halkı ne dedi?

Sümer Fellah:
Bölgemizde sürekli lastik ve hurda yangınları oluyor. Bilinçli yakılıyor. Bizde bu dumanı solumak zorunda kalıyoruz. Bu dumanı solumak kanser vakalarını artırıyor. Artık bir önlem alınması gerekir. Hurdalıkların denetlenmesi gerekir. Bu tarz atıkların yerleşim birimleri içerisinde yakılması doğru değildir. Ayrıca hurdalıklarda yerleşim birimlerinden uzak olmalıdır. Köyde ciddi sağlık sorunları ile boğuşuyoruz. Köyümüzde kanser vakaları arttı. Zaten köyümüzün her tarafında bir çevre felaketi var.

Bayram Özel:
Çevre kirliliği konusunda verilen mücadeleye üzülüyorum. Basın bizim acımıza çare bulmaya çalışıyor. Ancak bu tarz olayların bir türlü önüne geçilemiyor. Kablolar, lastikler yakılmaya devam ediliyor. Geçmişte 1994-1998 yılları arasında muhtarlık yaptım. O dönemde de UNESCO’dan bir heyet gelerek araştırma yapmıştı. Yine bir araştırma yapılması gerekir. Bu köydeki kanser oranı nedir. Kaç kişinin sağlığı tehlike altındadır. Ancak bu şekilde bir şeyler değişebilir.

Ömer Faruk İğrek:
Bölgemizde sürekli kablo ve lastik yakılmasından şikayetçiyiz. Artık bu konuda bir önlem alınması gerekir. Bu dumanı solumak sağlığımıza zarar veriyor. Ayrıca bu bölgede yeterli denetim olduğu düşüncesinde de değilim. Kaçak iş gücü hat safhada… Bunlarında denetlenmesi gerekir. İnanıyorum ki bir araştırma yapılsa her 10 kişinin 8’i kaçak çıkacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar