Kalecik ile ilgili haber gerçeği yansıtmıyor! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Kalecik ile ilgili haber gerçeği yansıtmıyor!

Kalecik ile ilgili haber gerçeği yansıtmıyor!

Kıyı ve kayalarda kirliliğin devam ettiğini ve deniz dibinde hâlâ katılaşmış karbon atıkları bulunduğunu anlatan Bakırcı, konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin (KTTB) “Kıyı Kirliliğinin Etkileri” konulu çalıştayı yapıldı.


Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Merkez Binası’nda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmalarını Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ile KTTB Başkanı Filiz Besim yaptı. Çalıştay kapsamında “Mağusa Limanı’nın kıyı ve kent kirliliğine etkisi” ve “Kalecik petrol faciasının sonuçları” konularında iki oturum düzenlenecek.

BAKIRCI: “SIZINTIDAN ETKİLENEN BÖLGENİN YÜZDE 99 ORANINDA TEMİZLENDİĞİ HABERLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, açılışta yaptığı konuşmada “Bu ülke, bu çevre hepimizin” diyerek işbirliği içinde hareket etmenin önemini vurguladı.

Çevre konusunda köklü çözüme ulaşmak için okullarda çevre eğitimi verilmesi gerektiğini belirten Bakırcı, önümüzdeki yıl bunu gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Hükümetin de çevre konusunda hassas olduğunu ifade eden Bakırcı, Mağusa Limanı’nı yerinde incelediklerini ve sorunun çözülmesi için ilgili yatırımcılara bayram sonuna kadar izin verdiklerini aktardı.

Bayramdan sonra sorunun çözülmemesi halinde cezai yaptırım uygulayacaklarını ancak bu yola gitmeden sorunu çözmek istediklerini kaydeden Bakırcı, “Önemli olan ceza vermek değil sorunu çözmek” dedi.

Kalecik’teki petrol sızıntısına da değinen Bakırcı, ada ülkesi olan Kıbrıs’ın etrafından sürekli petrol tankları geçtiğini ve ufak çaplı kirliliklerin her zaman görüldüğünü ancak ilk kez bu kadar büyük bir çevre felaketi yaşandığını söyledi.

Basında sızıntı bölgesindeki kirliliğin yüzde 99 oranında temizlendiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Bakırcı, kıyı ve kayalarda kirliliğin devam ettiğini ve deniz dibinde hâlâ katılaşmış karbon atıkları bulunduğunu anlattı.

Bölgede temizlik çalışmalarının sürdüğü bilgisini de veren Bakırcı, konunun takipçisi olacaklarını söyleyerek, çalıştayı düzenleyen KTTB’ye teşekkür etti.

GÜLLE: “DÜNYADAKİ UYGULAMALAR ÖRNEK ALINMALI”

KTTB’ye böylesi bir çalıştay düzenledikleri için teşekkür eden Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, dünyada çevre sorunlarının nasıl çözüldüğüne bakmak ve örnek almak gerektiğini söyledi.

Dünya ile işbirliğinin önemine vurgu yapan Gülle, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “Sağlık 2020” hedeflerinden bahsetti.

Gülle, Sağlık 2020 hedeflerinde 4 ana başlık bulunduğunu dile getirerek, bunlardan ilkinin, insanların ana rahminden itibaren sağlıklı yaşamalarını öngören etkin sağlıklı yaşam; ikincisinin, bulaşıcı olan ve olmayan hastalıklarla ilgili planlı çalışma ve ülkeler arası işbirliğini öngören etkin halk sağlığı; üçüncüsünün kaliteli sağlık hizmeti sağlamayı öngören insan odaklı sağlık sistemleri; dördüncüsünün ise çevre sorunlarının çözümüyle ilgili planların yer aldığı sağlıklı yaşam için sağlıklı çevre başlığı olduğunu anlattı.

DSÖ’nün, tarım, çevre ve sağlık bakanlarının dahil olduğu bir mini kabineyle çevre sorunlarıyla ilgili çalışma yürütmesini öngördüğünü anlatan Gülle, KKTC’de de buna uygun bir vizyon geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Gülle, kendisinin ve hükümetin bu vizyonla hareket etmeye çalışacağını anlattı.

Konuşmasında çevre sorunlarıyla ilgili doğru verilerin halkla şeffaf biçimde paylaşılmasının önemli olduğunu ifade eden Gülle, sorunların çözülmesi için işbirliği içinde çalışmak gerektiğini belirtti.

Gülle, bu bağlamda çevre platformlarının Sağlık Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı’yla işbirliği içinde hareket edebileceğini söyledi.

BESİM: “MAĞUSA LİMANI’NDAKİ ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLIKSIZ”

KTTB Başkanı Filiz Besim de açılışta yaptığı konuşmada, ülkede pek çok alanda kirlilik yaşandığını anlattı.

Çöplerin, su kirliliğinin, gıda güvenliğinin, elektrik santrallerinin filtrelerinin, trafiğin yarattığı hava kirliliğinin ve elektromanyetik kirliliğin ülkenin önemli sorunlarından olduğunu dile getiren Besim, Mağusa Limanı’nın yarattığı kirlilik üzerinde durdu.

Mağusa Limanı’nda sağlıksız bir çalışma ortamı olduğunu söyleyen Besim, Liman’a ait fotoğraf ve videoları göstererek, özellikle çimento taşınırken ortaya çıkan toz zerreciklerinin sağlığa ciddi şekilde zarar verdiğini kaydetti.

PROGRAM

“Kıyı Kirliliğinin Etkileri”  konulu çalıştayda açılış konuşmalarının ardından “Mağusa Limanı’nın kıyı ve kent kirliliğine etkisi” konulu oturuma geçildi.

Oturumun moderatörü KTTB Çevre Sekreteri Dr. Ahmet Körceğez, “Mağusa Limanı’nın mevcut yapısıyla bölge insanına, şehre etkisi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Ardından Gümrük Çalışanları Sendikası Başkanı Erol Emin “Çalışanların liman kirliliğinden etkilenmesi”; Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir “Sürdürülebilir çevre anlayışında endüstriyel limanların yeri”; Çalışma Dairesi Müfettişi Mehmet Yavuzhan “Limanlarda ve tersanelerde çalışan işçilerin sağlığı ve güvenliği”; Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden  Bektaş “Endüstriyel limanların nasıl olması gerektiği, Kıbrıs için gerekliliği”; Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler “Kıyı kirliliğine limanların etkisi” konularında sunum yaptı.

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise oturum moderatörü ve Tabipler Birliği Asbaşkanı Dr. Özlem Gürkut “Temmuz ayından bu yana geçen sürede facianın toplum üzerindeki etkisi, KTTB’nin olaya gösterdiği refleks”; ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Programı Koordinatörü Prof. Dr. Salih Saner “Petrol kazasının etkileri, boyutu”; Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer “Kıyılarımızın petrol ve gaz taşımacılığı açısından riskleri, yapılması gereken yasal düzenlemeler”; Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten “Petrol kirliliğinin denizde eko sisteme etkisi”; Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler “Petrol kazalarında kıyılarda uyulması gereken algoritma” konularında sunumlar gerçekleştirildi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar