Hulusioğlu: Hak ettiğimiz katkı payını alamıyoruz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Hulusioğlu: Hak ettiğimiz katkı payını alamıyoruz

Hulusioğlu: Hak ettiğimiz katkı payını alamıyoruz

KATKI PAYI YETERSİZ:  Birçok üçüncü ülke vatandaşının yaşamını sürdürdüğü Çatalköy bölgesinde belediyenin aldığı katkı payı gerekli hizmetleri yapmak için yetersiz kalıyor. Belediye başkanı Hulusioğlu, belediyelere katkı payı verilirken konumlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yaptı

TEKNECİK CİDDİ SORUN: Hulusioğlu, Teknecik Elektrik Santrali’nin bacasından çıkan zehirli gazın belediyenin hizmet alanı üzerinde olumsuz etkisi olduğuna dikkati çekti. Santralden çıkan dumanın insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini belirten Hulusioğlu, Bakanlar Kurulu’nun santralde kullanılan yakıtın değiştirileceği yönündeki kararının sözde kalmamasını istedi


Birçok kırsal kesim belediyesinde yaşanan sıkıntılar Çatalköy’de de yaşanıyor. Ekonomik geliri turizm sektörüne bağlı Çatalköy bölgesinde belediyenin aldığı katkı payı bölgede yaşayanların beklentilerini karşılamakta yetersiz kalıyor.
Özellikle bölgede yaşayan İngiliz ve Ruslar kendi ülkelerindeki belediye hizmetlerini Çatalköy’de de görmek istiyor. Ancak belediyenin ekonomik imkanları aynı hizmeti vermeye yetmiyor.

Teknecik sorunu
Çatalköy bölgesinde yaşanan birçok sorun aşıldı. Ancak Teknecik Elektrik Santrali’nden yayılan ve Çatalköy’e kadar ulaşan zehirli havanın bir türlü önüne geçilemedi. Bakanlar Kurulu’nun önceki gün aldığı Teknecik Elektrik Santrali’nde kullanılan yakıtın değiştirileceği kararı bölgeyi umutlandırdı. Bölge halkı hızla bu kararın uygulamaya geçmesini bekliyor.

Asbestli su boruları değişti…
Çatalköy bölgesinin en önemli sorunlarından bir tanesi olan asbestli su boruları kısa süre önce değiştirildi. Proje için Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nden destek alınıp Çatalköy Belediyesi’nin öz kaynakları kullanıldı.

Hz. Ömer Türbesi düzenleniyor…
Ayrıca Çatalköy Belediyesi’nin gündeminde olan projeler arasında Hz. Ömer Türbesi’ni düzenlemek ve restore etmek de yer alıyor. Bölge turizmi için büyük bir önem taşıyan türbenin çevre düzenlemesinin yapılıp, ziyarete gelen turistlerin daha sağlıklı bir şekilde ziyaret edip ayrılmaları hedefleniyor.

Hulusioğlu: Gündemde birçok proje var
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, bölgede yaşanan birçok sorunun çözüldüğünü söyledi. Hulusioğlu gündemde birçok proje olduğuna dikkat çekerek şu şekilde konuştu:
3 yıl var bu görevdeyim. Biz göreve geldiğimizde Çatalköy’ün birçok sorunu vardı. Bu sorunlardan en büyüğü de asbestli borulardı. Bu sorunu da Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nden ve Avrupa Birliği’nden projeler alıp kendi öz kaynaklarımızı da kullanarak çözdük. Bunun yanında çeşitli altyapı çalışmaları da yaptık. Bunlar arasında yolların düzenlenmesi, yeniden asfaltlanması ve bazı yolların tek yöne çevrilmesi var. Ayrıca çeşitli sosyal projeler de gerçekleştirdik.  Bünyemizde Türk Sanat müziği, halk dansları tiyatro ekipleri oluşturduk. Bölgemizde yaşayan yabancıları da sürekli bizimle iç içe tutabilmek adına Türkçe kurslarımızı başlattık. Büyük katkısını gördük.  Bu sosyal aktivitelerimizi gerçekleştirmek için kültür merkezine ihtiyacımız vardı. Bunun içinde geçmişte sinema olarak kullanılan mekanı kültür sanat merkezi binasına dönüştürmek için çalışmalara başladık. Bu binanın 200 kişilik kapasitesi vardır.

“Hz. Ömer Türbesi’nin çevresi düzenlenecek”
Hulusioğlu, Hz. Ömer Türbesi’nin bölgedeki önemine işaret ederek, Hz Ömer Türbesi’nin çevresinde de düzenleme yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Hulusioğlu şu şekilde konuştu:
Bölgemizde bulunan Hz. Ömer Türbesi’nin çevresinin düzenlenmesi ve restorasyonun yapılması için girişim başlattık.
Bu yılki bütçe serbest kalır kalmaz Çatalköy Belediyesi Hz. Ömer güzel bir sahil düzenlemesi yapıp, hem vatandaşı oraya gidip dinlenebileceği, spor yapabileceği mekanlar oluşturup, türbeyi ziyarete gelen turistlerin daha sağlıklı bir şekilde ziyaret edip ayrılmaları sağlanacak.

“Bakanlar Kurulu kararı bizi umutlandırdı”
Teknecik Elektrik Santrali’nin bölge için kronik bir sorun olduğunu kaydeden Hulusioğlu, Bakanlar Kurulu’nun bu yönde aldığı kararının bölgeye umut verdiğini belirtti. Hulusioğlu şu ifadeleri kullandı:
Bölgedeki sorunları aşmak için sürekli uğraşıyoruz. Ağıllar sorunu olsun, baz istasyonları olsun, teknecik sorunu olsun büyük bir sorundur. Özellikle Teknecik’in çıkarmış olduğu dumanın bölgeye büyük bir zarar verdiği hem bilimsel olarak hem de görsel olarak ortada. Bakanlar Kurulu’nun açıklaması yüreğimize su serpti. Göreve geldik geleli bu santralin taşınmasının mümkün olmadığını çok büyük maliyetler gerektiği,  filtre sisteminin de bizim ekonomimize uygun olmadığını santrali çalıştırmak kadar filtreyi de idame ettirmek için bir o kadar daha bütçe gerektiği söylendi. En doğru sistemin yakıt sistemi değiştirilerek doğal gaz sistemi dönüştürülmesiydi. Önceki gün bu konu ile açıklama yapıldı. Bu açıklama beni ve bölge halkını çok mutlu etti. İnşallah hayata geçer. Çünkü birçok açıklama sözde kalıyor. Bu ülkenin ve bölgenin büyük bir sorunudur. Hem çevre hem de insan sağlığı ile büyük bir sorun temsil ediyor. Yakıt sisteminin değişmesinden sonra bu bölgedeki elektrik santralinin vermiş olduğu sorun ortadan kalkacak. Bölgemiz hem turizm bölgesidir hem de Teknecik Santrali Turizm bölgesinin tam ortasında kalmış vaziyettedir.

“Çatalköy’ün kozmopolit bir yapısı var”
Çatalköy’ün kozmopolit bir yapısı olduğuna dikkat çeken Hulusioğlu, Çatalköy’de üçüncü ülke vatandaşlarının da yaşadığını belirtti. Hulusioğlu bölgede yaşayan İngiliz ve Rus uyruklu kişilerin kendi ülkelerindeki belediye hizmetlerini Çatalköy’de de görmek istediğini kaydetti ve şu şekilde konuştu: Bölgemiz kozmopolit bir nüfus yapısına sahiptir. Üçüncü ülke vatandaşlarının özellikle İngiliz ve Rusların ağırlıkta olduğu bir bölgedir. Bu insanların belediyeden beklentileri çok daha üst seviyededir. Çünkü geldikleri ülkelerde belediyecilik anlayışı bizimki ile tamamen farklı bir anlayıştır. Biz devletten ne bekliyorsak orada da belediyelerden ayni hizmetler alınıyor. Bizim belediyelerin ne kadar özerkliği varsa da merkezi hükümete bağlı çalışıyoruz. Çünkü yasalarımız gerçek anlamda yeterli değildir. Yasalarla birlikte yetkililerin kısıtlı olmasından ekonomik gücünde kısıtlılığı söz konusu oluyor. Hem maddi olarak hem de yetki olarak belediyeler güçlü olmadığı sorun oluyor. Yabancı uyruklu kişilerin beklentilerini karşılayabilmek içinde sürekli merkezi hükümetle iletişim içindeyiz.

“500’e yakın atıl vaziyette kalan bina var”
İnşaat sektöründe yaşanan hataların bedelinin yabancı uyruklulara ödetilmeye çalışıldığını ifade eden Hulusioğlu, yeni kurulacak hükümetten bu sorunlara eğilmesini istedi. Hulusioğlu şu şekilde konuştu:
Özellikle inşaat sektörünün yaptığı hataların bedelinin bu insanlara ödetilmemesi gerektiğini sürekli ilgili bakanlıklara aktarıyoruz. Gerçekten bu insanlar mağdur durumdadır. Merkezi hükümete çağrı yapıyorum. Yeni oluşacak hükümeti geçmişte özellikle CTP hükümeti döneminde bu sorun yaşandığı için sorununda özü bildiklerinden dolayı ciddi adımlar atılması gerekiyor. Milli servetimize de yazık. 500’e yakın binanın atılı vaziyette kalması hem de dışa karşı inşaat sektörünü yeninden hareketlendirmek için bu sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu sorunları çözmek için ekstra çabaya ihtiyaç var.

“Bölgemizde birçok yabancı uyruklu var”
Belediyelere verilen katkı payının yetersiz olduğunu söyleyen Hulusioğlu, Çatalköy’de yaşayan üçüncü ülke vatandaşlarının yoğun olması nedeniyle belediyeden beklenen hizmetlerin daha üst noktada olduğunun altını çizdi. Hulusioğlu ayrıca, bölgede bulunan ve üçüncü uyruklu kişilerin yaşadığı evlerinde nüfus sayımında dikkate alınması gerektiğine vurgu yaparak şu şekilde konuştu:
Nüfusumuz 5 bin 600 olarak ilan edildi. Ancak bugünkü nüfus 6 bin 800 civarında. Bizimle ayni konumda olan belediyelere yabancı olarak sayılan nüfusun çok küçük bir bölüm olduğunu bizim ise bine yakın bir nüfusu yabancı olarak saydılar. Burada tereddütlerim oluştu. Birkaç kez girişimde bulunmama rağmen bununla ilgili sağlıklı bilgi alamadım. Yeni oluşacak hükümetten tekrardan bu konu ile ilgili taleplerimiz olacak. Bölgemizde 3 bin 500 konut var. Nüfus 5 bin 600. Bu evlerin yüzde 90’ı içerisinde sürekli ikamet eden pozisyonundadır. Çünkü üçüncü uyruklu ülke vatandaşları bir turizm şekli geliştirdi ve gelip bir ay kaldıktan sonra on bir ayda bu evleri birisine kiralıyor. Bu evler boş kalmıyor ve biz bu evlerin olduğu bölgelere de hizmet vermek durumdayız. Ayrıca bu sistem kendiliğinden oluşan ancak ülke ekonomisine de katkısı olan bir turizm şeklidir. Bu konu ile ilgili olarak turizm bakanı ile görüşeceğim. Artık belediyecilik anlayışı değişti. Bu ülkenin en büyük sorunu planlamadır. Devlet artık bencilleşmeden, ciddi anlamda hem imar ve ekonomik anlamda yerel yönetimleri bu planın içine dahil etmesi gerekiyor. Çünkü bir bölgeyi en iyi bilen yerel yöneticilerdir.

“Yasalar yetersiz”
Son dönemlerde toplum olarak bencilleşmeye başladığımızı ifade eden belediye başkanı Hulusioğlu şu şekilde konuştu:
Yasalar yeterli değil. Biz toplum olarak öyle bir yetiştirildik ki son dönemlerde hep ben demeye başladık. Kıbrıs toplumu öyle bir toplum değildi. Kucaklayıcı, paylaşımcı bir toplumdu. Devlette bencilleşmekten uzaklaşmalı vatandaşı ile barışık olmalı ve altındaki kurum ve kuruluşları ile barışık olmalı. Artık devletlerin dünyada olduğu gibi denetleyici pozisyonda olması gerekiyor. Altında ki kurumlarında icraatçı olması gerekiyor. Devlet hem icraatçı hem denetleyici olursa bugünkü yönetim şekli sürer ve önümüzü de göremeyiz. Hep birilerine muhtaç olmaya mahkum oluruz.
Belediye başkanları ne kadar da bir siyasi partiden seçilse de günün sonunda bölgesindeki insanlara çok siyasi gözle bakmadığına inanıyorum. Öyle olduğu da birçok konuda tespit edildi. O yüzden yerel yöneticiler bölgenin siyasi politikalarını yönlendirmede görüşler ortaya koyabiliyor. Siyasetten uzak görüşlerle daha doğru tespitler yapılabilir. Biz göreve gelmeden önce toplanan verginin iki katını topluyoruz. Yüzde 50 artırdık. Vatandaş verdiği vergi ile aldığı hizmetin eş orantılı olduğunu görünce vergisini vermek için daha gönüllü veznelere geliyor.

Liste

Nüfus: 5 bin 600
Köyler: Çatalköy, Arapköy, ayrıca Ozanköy ve Beylerbeyi’nin bir kısmı
Eski belediye başkanları: Ekrem Zayıfoğlu, Necdet Numan, Muamer Sırdaş (Geçici olarak)
Belediye meclisi:
1- Aytekin Bağcıer (Asbaşkan)
2- Serdar İlhan
3- Engin Ercenap (Asbaşkan yardımcısı)
4- Hüseyin Höyük
5- Necibe Arabulucu
6- İrfan Darbazoğlu
7- Yusuf Sipahi
8- Serhan Gözenkan

Çatalköy’de yaşayan ve 1968 yılında şampiyon olan pehlivan Ahmet Arif Ademoğlu anılarını anlattı

 

 Köy halkı, boş vakitlerini kahvede arkadaşlarıyla kahve içerek ya da kağıt oyunları oynayarak değerlendiriyor

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar