Fuar açılışına KKTC mührü - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Ekonomi

Fuar açılışına KKTC mührü

Fuar açılışına KKTC mührü

Atun: Anavatan ile müşterek belirlediğimiz vizyon; KKTC’nin ekonomik açıdan sağlam temeller üzerinde emin adımlarla geleceğe yürümesi

KKTC’nin partner ülke olduğu Uluslararası CEBİT Bilişim Fuarı dün başladı.
İstanbul CNR Expo Salonunda yer alan fuara, KKTC’den 13 firma ve 2 üniversite katılıyor.
Fuarın açılışı, konuşmaların ardından Binali Yıldırım, Ersan Saner ve Sunat Atun tarafından yapıldı.


Yıldırım: KKTC’nin gelişmesi için çalışmaya devam edeceğiz

Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım açılışta yaptığı konuşmada, bilişimin insan hayatındaki aldığı yer ve önemine dikkat çekerek, cep telefonu ile internetin çekirdek ailede önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Yıldırım, Türkiye olarak tüm alanlarda yatırım yaptıklarını, bu yatırımların aynısının KKTC’de de olacağını söylerken bunu bir slogan olarak söylemediklerini, yaptıkları yatırımların da bu sözlerinin kanıtı olduğunu söyledi.
Türkiye’de başlattıkları projelerin aynılarını KKTC’de gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, KKTC’nin geliştirilmesi için KKTC Hükümeti’yle iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Yıldırım, Türkiye’nin, izolasyonlar altında bulunan KKTC’yi yalnız bırakmadığını, her zaman yanında olacağını ve destek vereceğini vurgulayarak, KKTC’nin AB Dönem Başkanı olan komşusu Güney Kıbrıs’tan ambargolar ve kısıtlamalara rağmen daha iyi noktaya geldiğini ve daha iyiye de gideceğini dile getirdi.

Saner: Bilişim düşük yatırımla büyük katma değer getirir
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner de, CEBİT’te partner ülke olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduklarını belirterek, dünya düzeninde sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik alanda hızlı gelişimler yaşandığına ve bu gelişim ile değişim sürecinin ülkelerin, kurumların ve bireylerin tutum ve davranışlarını büyük ölçüde etkilediğine işaret etti.
Dünyada bilişim sektörünün, en düşük yatırımla en yüksek istihdamı ve en fazla katma değeri yaratan bir sektör olması itibarıyla ekonominin yeni kalkınma gücü olarak nitelendirildiğine dikkat çeken Saner, konuşmasına şöyle devam etti:

“Üçüncü bacasız sanayi sektörü”

“Ekonominin tüm kollarını etkileyen bu sektör sayısal uçurumu kapatarak bilgi toplumu olmayı kolaylaştırırken ulusal güvenliğin de en önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır.
Ekonomik gelişimini hizmet sektörlerine dayandırmış olan KKTC’de bilim ve teknolojiyi kullanarak bacasız sanayi olarak adlandırdığımız turizm ve eğitimden sonra bilişim sektörünü de üçüncü bacasız sanayi sektörü olarak devreye koymak ana hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Sahip olduğu nitelikli ve nicelikli nüfusuna göre KKTC bilişim sektöründe maalesef istediğimiz konumda değildir. Bakanlık olarak yapmış olduğumuz plan ve programlarla bilişim adası KKTC olma yolunda emin adımlarla ilerlerken çalışmalarımızı tanıtım eğitim, altyapı ve yasal düzenlemeler olmak üzere 3 ana başlık altında topladık.”
Saner, bu yıl Cebit Eurasia’ya Azerbeycan’dan sonra 2. partner ülke olarak katıldıklarını ifade ederek, burada bilişim sektörünün yanında fuara katılan üniversiteler ile birlikte genç ve nitelikli nüfus yapısına sahip KKTC’nin ürettiği eserlerin dünya piyasalarına aktarılmasında ciddi imkanlar yaratılmasını hedeflediklerini söyledi.

“Bilişimle ambargolar anlamsızlaştırılacak”
Saner, “KKTC izolasyonların uygulandığı tanınmayan bir ülke olmasına rağmen bilişim konusunda yapacağımız çalışmalar ve geliştirdiğimiz altyapı sayesinde bilişim konusunda izolasyonları tanımayacağımızı ve fiziki konumda olan sınırları beyinlerde kırıp ambargoları anlamsız hale getirmek ana hedefimiz olacaktır.”
Saner, Cebit Fuarı çerçevesinde nitelikli ve nicelikli iş güçlerinin fuara katılan ülkeler tarafından da farkına varılması ve bu çerçevede bilgi ve beceriler konusunda adanın sahip olduğu imkanlar konusunda farkındalık yaratmanın bakanlığının ana hedefi olduğuna vurgu yaptı.

Atun: GSMH’nın yüzde 70’i hizmet sektöründe

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, CEBİT Fuarı’nın partner devleti KKTC’nin bir bakanı olarak fuarın açılışında konuşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bu fuarda partner devlet olarak katılmaları için gerekli desteği veren, “fikir babası” olan ve bunun gerçekleşmesi için kararlılıkla gerekli ağırlığı koyan Türkiye Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a en içten teşekkürlerini sundu.
Atun, Binali Yıldırım’ın yaptığı katkılar ve destek verdiği projelerin KKTC’nin değişmekte olan vizyonuna silinmez katkılar sağladığına vurgu yaptı.

Atun, her ne kadar Kıbrıs Türklerinin dünya ile resmi ilişkileri dondurulmuş olsa da, hayatlarının donmuş olmadığına ve hayatın kendileri için devam ettiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Bu nedenle Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti ile müştereken belirlediğimiz vizyonumuz, KKTC’nin ekonomik açıdan sağlam temeller üzerinde, üretken, müreffeh, kuvvetli bir şekilde ve emin adımlarla geleceğe yürümesi için çalışmaktayız.”

Sunat Atun, bilişimle ilgili vizyonun KKTC’de yeni bir ufuk açtığını, her geçen yıl artan Gayri Safi Milli Hasılanın %70’inin hizmet sektöründen sağlandığını, ekonomi içerisinde bilişim sektörünün, dış gelirler bakımından en süratli büyüyen sektör olduğuna işaret ederek, bugün bu fuara katılım gösteren bilişim firmalarının ürünlerini dünyanın farklı pazarlarına sunduğunu, en yoğun kullanılan teknoloji ürünlerine uyumlu ürün ve yazılımlar ürettiklerini kaydetti.
Yatırımcılara çağrı
Atun, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bizim için en önemlisi; KKTC’nin dünyadan tecrit edilmiş olmasına rağmen cağ, teknoloji ve piyasa algısıyla gelişen firmalarımızın bu vizyoner alanda da dünyaya entegre olabilmesi için gerekli ortam ve bunun gerektirdiği her türlü altyapıyı sağlamaktır.
KKTC, yerli ve yabancı tüm yatırımcılara açıktır. Özellikle bilişim alanında uygulanan vergi muafiyetleri, iletişim altyapı yatırımları, KKTC’nin bu alanda da ileriye dönük önemli avantajlar içerdiğini ortaya koymaktadır.”

Konuşmaların ardından açılış yapıldı ve bakanlar stantları gezdi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar