Faizler düşer mi? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Faizler düşer mi?

KKTC’nin ayrı bir para birimi yoktur. Aynı zamanda para politikası da yoktur. KKTC enflasyon hedeflemesine gidemez böyle bir misyonu da yoktur. Kendi emisyonumuzu da belirleyemeyiz. Aynı zamanda kendi para birimimiz olmamasından dolayı kendi faiz hadlerimizi de istediğimiz gibi belirleyemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ne yukarıda ki enstrümanlarla ilgili olarak bağlıyız. Ekonomik ve finansal olarak da bağlıyız. Bu gerçeklerden dolayı bugünler de yine gündeme gelen ülkemizde ki faiz hadleriyle ilgili bizim yapacağımız, atacağımız adımlar var. Fakat yine de esas belirleyici Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’dır.
KKTC ve TC arasındaki faiz nispetlerin de hem borç hem de alacak faizlerinde ülkemiz daha yüksek faiz oranlarına sahiptir. Bunun bizden kaynaklanan nedenlerini önceki makalelerimde belirtmiştim. Maliyetler düşürülmediği sürece, kötü borçlular azalmadığı sürece, kamunun borçlanma gereksinimini ve buna bağlı olarak teklif edilen faiz oranları azalmadığı sürece, faizlerle ilgili yasal düzenlemeler olmadığı sürece biz kendi inisiyatifimizle faizleri düşüremeyiz.
Bugün Türk Lirası’nın ve buna bağlı faiz hadlerinin ana yurdu olan Türkiye’de faizler yüksek mi?
Türkiye’de gecelik faizler % 5.4 civarında. Türkiye’ye benzer ülkelere baktığımızda yani aynı ligde ekonomik aktivite sürdüren ülkelere baktığımızda Macaristan’da gecelik faizler % 5, Polonya’da % 3,30, Brezilya’da % 7,20, Malezya’da % 3, G. Kore’de %2,80 düzeyinde. Türkiye ile aynı ligde olan birçok ülkenin gecelik faiz oranları Türkiye’nin gecelik faiz oranlarının altında.
Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman ortalama enflasyon % 1,5 ile % 2 arasında bir seyir izliyor. Ayrıca gelişmiş ülkelerin cari fazlaları da var. Euro bölgesi cari fazlası % 1,3, Japonya’nın % 2,3, Almanya’nın %4,7. Türkiye’nin içinde bulunduğu lige yani gelişmekte olan ülkelere baktığımızda bu ülkelerde enflasyon ortalaması yüksek. Örneğin; Brezilya % 6,3, Macaristan %2,8, Türkiye % 7,3. Ortalama enflasyon % 6-8 arası. Ayrıca Türkiye’de cari açık %7,0 civarında. Türkiye dışında ki gelişmekte olan ülkelerin bütçe açığı düşük ortalama %3,0.
Gelişmiş olan ülkeler çok borçlu. Dolayısıyla şu an düşük olan faizler bir süre sonra yükselecektir. Ancak Türkiye ve benzeri ülkelerin enflasyon sorunu var. Yani enflasyon yüksek. Bundan dolayı faizler düşmez. Türkiye’de faizler enflasyon yüksek seyrettiği sürece düşüş göstermeyecektir. KKTC’de de faizler kendi yapısal sorunlarımızdan ve de Türkiye’de ki enflasyona bağlı oranlardan dolayı düşüş göstermeyecektir. Yani bunlara bağlı eylemin oluşması çok güç. Ama maliyet unsurundan ve de yüksek kar marjından dolayı oluşan yüksek faiz nispetleri eyleminin oluşması çok kolay. Her şey Parlamento da. Faiz ve borç-alacak ilişkisini düzenleyen yasaların bir an evvel eyleme geçmesi için ne bekleniyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar