Bu ne cesaret? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Bu ne cesaret?

Bu ne cesaret?

YASADA AF YETKİSİ YOK… Yabancıların Çalışma İzni Yasası ve uygulamayı düzenleyen tüzüğe aykırı bir şekilde cezaya giren birçok çalışanın cezası silindi. Yasa ve tüzük, hiçbir şekilde bakanlık yetkililerine cezayı ortadan kaldırma, yarıya indirme, taksite bağlama vermezken, “bakanlık kararı” denilerek, Çalışma Dairesi’ne talimat verildi

DAİRE “OLMAZ” DESE DE… Çalışma Bakanlığı Bakanlık Müdürü Aytaç Çaluda, yasada yetki olmamasına rağmen, defalarca Çalışma Dairesi’ne yazı yazarak, borçlu çalışana karşı, taksitlendirme, indirim veya silme talep etti. Esas skandal ise, Çalışma Dairesi’nin “olur vermemesine” rağmen, Çaluda’nın, “Bakanlık kararı böyle” diyerek kıyak talep etmesi


Gizem ÖZGEÇ
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti döneminde, Çalışma Bakanı Şerife Ünverdi ve Özel Kalem Müdürü Aytaç Çaluda imzasıyla, Yabancıların Çalışma İzni Yasası’na rağmen,  bazı şahısların borçları silindi, bazıları da çalışma izni için gerekli olan ön izinden muaf tutuldu.
Yüzlerce işçi, çalışan cezasını öderken ve yasal işlemlerini yerine getirirken, bakanlık bazı kişilere kıyak geçerek devleti de büyük bir zarara soktu. Çalışma Dairesi’nin “uygun değil” görüşüne rağmen, onlarca kişinin cezası yok sayıldı, onlarca kişinin ön izinden muaf tutulması gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Havadis’in olayla ilgili bulgularını doğruladı. Gürpınar, uygulamanın keyfi ve usulsüz olduğunu belirterek, “Doğrudur, bu yönde tespitimiz var. Tespit ettiğimiz usulsüzlüğü dosya halinde Başsavcılık ve Sayıştay Başkanlığı’na ilettik” dedi.

Redde rağmen baskıyla
Çalışma Bakanlığı eski Özel Kalem Müdürü, Aytaç Çaluda, Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası ve Tüzüğü’ne aykırı davranarak, Çalışma Dairesi’nin de uygun görmemesine rağmen ikinci kez yazı yazarak emrivaki şekilde ön izinlerin muaf tutulmasını istedi. İtirazlara rağmen,  bazı işçilerin birçok şahsın borcu silindi. Bir çok işlemde para cezası kesilen şahsa, bakan Ünverdi ve Özel Kalem Müdürü Çaluda imzasıyla “silin” dendi. Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası ve Tüzüğü’nde ise ceza silinmesi ile ilgili bir madde yok.  Baskıyla bazı hatırlı iş adamları yanında çalışanlar da ön izinden muaf tutuldu. Yani ön izin aranmadan bazı çalışanlara torpil geçilerek işlem yapıldı.  Yasa bakan ve ekibi tarafından pas edildi. Muhacerete göre oluşan borçlar silindi ve Maliye de milyonlarca TL zarara uğratıldı.

İşte kıyak geçilen şirket ve işçiler
Ali Altun’un yanında çalışan Adem Kurt’un ön izinden muaf tutulmasını isteyen Aytaç Çaluda’ya Çalışma İzin Merkezi Sorumlusu Berhan Ongan imzasıyla “işçinin geçerli vizesi olmadığı için” ret cevabı verildi. Ancak Çaluda bu talebin uygun görülmemesine rağmen, ikinci bir yazıyla bakanlığın bunu onayladığını belirtti. Yine Hebo Yapı Sanayi Ticaret Ltd.’nin Sinan Şirin isimli çalışan için de ön izinden muaflık istendi.
Çalışma Dairesi bunu da reddetmesine rağmen, bakanlık “olur” dedi. Resmi yazışmalarda daha bunun gibi birçok örnek bulunuyor.

Yasa ve tüzük ne diyor?
Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’na göre, yasaklara uyulmaması halinde aykırı davranış içinde bulunan gerçek veya tüzel kişilere uyarı yapılmayıp,  bakanlıkça yetkilendirilmiş veya görevlendirilmiş personel veya müfettişler tarafından herhangi bir uyarı yapılmadan idari para cezası uygulanır. Çalışma izinsiz çalıştırıldığı veya iş kurma izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancı uyruklu her kişi için bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak tespitin yapıldığı tarihteki aylık brüt ücretin beş katı alınır.
Yabancıların Çalışma İzinler Tüzüğü’ne göre ise çalışma izinlerinden sürekli çalışma izni ve iş yapma izni başvurularından önce başvuru yapılacak yabancı uyruklu işçi için ön izin alınması ve bu amaçla öngörülen işlemlerin işçiler KKTC’ye gelemden işveren tarafından tamamlanmış olması gerekir. İşverenler ancak yurt dışında olan yabancı uyruklular için ön izin başvurusunda bulunabilirler. Sürekli çalışma izni alınması amacıyla başvurulacak işçi için, istihdam edileceği iş yerinin işvereni tarafından KKTC’ye gelmeden önce ön izin alınması şart.
Ön izin almadan giriş yapan yabancı uyruklu kişiler hiçbir  iş yerine istihdam edilemezler, çalışma iznine başvuramazlar. Bu kapsamda yapılan başvurular kabul edilemez ve işleme konulamaz.

Gürpınar: Konuyu Başsavcılık ve Sayıştaylığa ilettik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, olayı doğrularken,  göreve başladıkları güden itibaren temel prensiplerinden birinin dürüst, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim olduğunu anımsatarak, bu çerçevede yürütülen çalışmalar sonucu bazı usulsüzlüklerin daha su yüzüne çıktığını kaydetti.
Gürpınar, usule ve yasal mevzuata uygun olmayan bazı işlemlerin yapıldığı bilgisinin kendisine ulaştığını, bunların incelendiğini ve yasal olmayan bazı unsurları tespit ettiklerini ifade etti.
Gürpınar,  bu tespitlerin bakanlık tarafından hem Sayıştaylık hem de Başsavcılığın değerlendirilmesi için gönderildiğini vurguladı. Gürpınar, “Bu konuda değerlendirmeyi, yapacak olan bu kurumlardır. Bekleyeceğiz” dedi.

Küpürler ve ayrıntılar gazeteniz Havadis'te

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar