Bilim insanı mı? Siyasetçi mi? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Bilim insanı mı? Siyasetçi mi?

Gelişmiş ülkelerle geri kalmış veya gelişmekte olanlar arasındaki temel farklardan bir tanesi de mesleklerin özellikleridir. Gelişmiş ülkelerde “siyaset”le ilgili meslekler prestij sıralamasında en üstte değildir; tersine alt sıralardadır. Geri kalmış ülkelerde ise en üst sıradalar.
Gelişmekte olan veya geri kalmış ülkelerde bu algılama, eğitim seviyesinden veya ülkenin siyasi yapılanmasının “siyaset” endeksli olmasından kaynaklanmakta.
Gelişmiş bir ülkede örneğin Norveç veya ABD’de bir bilim adamına parlamenterlik önermek hakaret gibidir. Çünkü oralarda sosyal yapı politikacılara yaptıkları iş nedeniyle en üstte bir prestij vermez. Ancak üniversitelerdeki bilim adamlarına mesleki sıralamada en üstte bir prestij sunmakta.
Sosyal yapı bilim adamına ‘sen bilgi üretimine devam et, gerisini düşünme’ der gibi bilim insanlarının prestijini yükseltmiştir; doğru olan da bu. Örneğin profesöre maaşı karşılığı dört saat ders vermesi için yasal düzenleme yapılmıştır. Geri kalan zaman diliminde ise üniversite fonları ile araştırma yapması için düzenleme yapılmıştır.
Sonuç olarak da bilim insanları sürekli bilgi üretip, kullanılması için topluma sunmakta. Toplumsal yapı da bilgiyi pazarlayıp, kalkınma daha da hızlandırılmaktadır. Profesörlerin maaşları da parlamenterlerden daha yüksektir. Bilgi üretmesi için mesleğini kullanmaktadır. Buralardaki gibi açlık sınırının altında maaş sunulmuyor. O nedenle bir bilim insanı üniversiteyi bırakıp, parlamenter olup parlamentoya girmez, tercih etmez.
Buralarda yıllarını vermiş bilim insanları “insan onuruna yaraşır” bir yaşam için kendisine sunulan ekstra derslere gitmekte. Dolayısıyla bilgi üretimi onlar için geri plana atılmakta. Sosyal yapı onların bilgi üretmesi için düzenlenmemiştir çünkü.
Bunun sonucu da kendisini üniversitelerin kalite sıralamasındaki yerinde göstermektedir. Bilim üretmeyen bilim insanları. O nedenle de üniversiteler kalite sıralamasında son sıralarda gezinmekte.
Gelişmiş ülkelerde ise bilim insanlarının maaşları parlamenterlerden yüksek olduğu için bilim insanlarının prestijleri, siyasetçilerden daha yüksektir.
Buralarda ise bilim insanı olabilecek akademisyenler kendileri için çıkar yol olarak siyaseti görmekte. Sosyal yapı siyasetçilere daha çok prestij sunduğu için akademisyenlerin bu davranışlarını hor görmemeli. Onlara sunulan prestij sıfır çünkü. Yıllarını eğitimleri için adamış ancak mesleklerinde karşılığını yasal olarak bulamamışlar.
Diğer taraftan sosyal yapı içerisinde buralarda siyasetçiye kırmızı halılar serilirken örneğin profesörler protokolde bile yer alamamakta. Örneğin YÖDAK başkanı Sayın Profesör Bıçak’ın protokoldeki yeri acaba hangi siyasetçiden sonra gelir? Doğrusu merak konusu.
Buralarda sosyal yapılanma nedeniyle siyasetçiler prestij sıralaması açısından yerlerinin üstlerde yer almasından, hoşgörü sınırlarını daraltma eğilimi göstermekteler. Birçok uygulama bunun kanıtı. Son günlerdeki ‘hükümet kurma’ olgusu bunun en güzel örneği.
Milletvekilliği bir meslek değil ama ülkedeki sosyal yapı meslek gibi algılanmasını sağlamış. Hoşgörü kültürüyle davranıp ülkenin her açıdan kalkınmasını düşünmek dururken, küçük hesaplara odaklanmanın nedeni bu. Halkın vekillik ataması hiçe sayılarak küçük hesaplar peşinde koşulmakta.
Esas amaç ise kaçırılmakta. Ülkenin kalkınması ve dünyadaki yerinin yasal bir zemine çekilmesi hiç önem arz etmemekte. Nasıl olsa siyasetçiler prestij sıralamasında en üstte. Her türlü kararı verebilecek yetkiyle donatılmış gibi hareket etmekteler. Ancak dünya tarihinde bu tür ülkelerin kalkınma sıralamasındaki yerleri, ibret verici bir şekilde yazılmıştır.
Ülkede bir gün gelir herhangi bir bilim insanı veya akademisyen ‘milletvekilliği’ yani siyasetçi olmayı reddederse, o gün burası da gelişmekte olan ülkeler ligine girmiş olacak. Ancak şu andaki siyaset ve siyasetçilerin “küçük hesaplar”ı, hala daha üçüncü ligde mücadele eden bir ülke olunduğunun göstergesi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar