Avrupa’da her üniversite kaliteli mi? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Avrupa’da her üniversite kaliteli mi?

Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne girdiği 2004’ten sonra Kıbrıs pasaportu sahibi birçok Kıbrıslı Türk öğrenci AB vatandaşı olmanın verdiği avantajla Avrupa’nın birçok ülkesinde üniversite eğitimi alamaya başladı. Özellikle İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika’da öğrenim gören veya tamamlayan hatırı sayıda Kıbrıslı Türk öğrenci bulunuyor.

Bunların yanında son zamanlarda yaşam koşulları daha ucuz olması nedeniyle üniversite eğitimi için tercih edilen ülkeler arasına Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Ukrayna’nın girdiğini de biliyoruz. Geride bıraktığımız dokuz yılda (2004 sonrasında) resmi veri olmamakla birlikte Avrupa’da öğrenim gören öğrenci sayısının bini çoktan aştığı söyleniyor. Bu aslında çok ciddi bir rakamdır.
İyi güzel de hep kafamı kurcalayan bir şey var. Acaba bu gidilen üniversiteler ne kadar kaliteli? Avrupa’da ve dünyada ne kadar kabul görüyorlar? Ülkemizdeki üniversitelerden ne kadar daha fazla kalitelidirler?
…Evet! KKTC’deki üniversitelerimizin kalite konusunda birtakım sıkıntıları olsa da, Avrupa’da gidilen birçok üniversitenin de ülkemizdeki üniversitelerden kalite bakımından daha gerilerde olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Dünyanın saygın üniversite sıralama kuruluşu olan “webometrics”e göre Doğu Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği ülkeleri sıralamasında 440,  YDÜ ise 682’nci sırada yer alıyor. Şimdi bakıyorum da İngiltere ve diğer AB ülkelerindeki birçok üniversite DAÜ ve YDÜ’nün gerisinde kalıyor.
Örneğin İngiltere’de University of East London, South Bank University, SOAS, University of Westminister ve Leeds Metropolitan University, dünya sıralamasında ülkemizdeki DAÜ’den daha geride bulunuyor.
Ayni şekilde hem DAÜ hem de YDÜ’nün gerisinde kalanlar da var. Birmingham City University, Saint Mary’s University College, Liverpool Hope University, Queen Margaret University ve University of London bunlardan bazıları…
Dolayısı ile hal böyle iken “her ne olursa olsun Avrupa’da okuyalım” fikri de doğru değil. Yapılması gereken iyi bir araştırmadan sonra doğru üniversitenin seçilmesidir. Ülkemizde Avrupa’daki üniversitelere girmek için A Level sınavlarına hazırlananlar ciddi miktarlarda özel ders parası ödemektedir. Hem maddi hem de manevi harcamaların daha verimli kullanılmasında yarar vardır.
Tabii ki burada devlete de ciddi görevler düşmektedir. Bu konuda devletin ciddi bir rehberlik hizmeti vermediği biliniyor. Daha çok para karşılığı özel şirketler öğrencilere rehberlik hizmeti sunuyor.
Devlet işin içinde olmadığı için, kimin hangi bölümlerde öğrenim gördüğü de bilinmiyor. Bunlar bilinmediği için de doğru dürüst bir istihdam politikası da geliştirilemiyor. İngiltere’de doktora eğitimi almış ama şu anda bakkal dükkanında çalışan kişiler olduğunu biliyorum. İngiltere’de üniversite öğrenimi görmüş, master yapmış ve özel sektörde asgari ücrete çalışan gençler de var aramızda…
Benim burada gençlere çağrım; Avrupa’da okusunlar ama kaliteli okulları tercih etsinler. Ayrıca mutlaka Avrupa’da iş tecrübesi elde etsinler. Tabii ki KKTC’ye dönebilirlerse dönsünler ama dünyanın her yerinde çalışabilecek düzeyde kendilerini geliştirsinler.
Birçok üniversite sıralama verilerine baktığımız zaman Avrupa’daki her üniversitenin kaliteli olmadığı da bir gerçek… Yeni hükümete düşen görevler arasında Avrupa’ya öğrenime giden Kıbrıslı Türk öğrencileri kayıt altına almak ve nerelerde öğrenim gördüğünü tespit ederek, ona göre de geleceği planlamak gerekiyor. Aksi taktirde ülkemizdeki üniversite mezunu işsizlere ek olarak Avrupa’da öğrenimi tamamlamış Kıbrıslı Türkleri de eklemek zorunda kalacağız.


Gazlı ve şekerli içecekler çocukları saldırganlaştırıyor

Gazlı ve şekerli içeceklerin çocukları saldırgan hale getirebileceği belirlendi. ABD’deki Columbia Üniversitesinden bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde 4 gazlı ve şekerli içecek tüketen çocukların kavga etme ve saldırgan davranışlar sergileme riskinin iki kat arttığını gösterdi. 5 yaşındaki 3 bin çocuğun annesi, 2 ay boyunca çocuklarının davranışına ve ne tür içecekler tükettiklerine ilişkin anket doldurdu. 1500 çocuğun günde en az bir gazlı ve şekerli içecek tükettiği belirlendi. 25 çocuktan birinin ise bu tür içeceklerden günde 4-5 adet içtiği görüldü. “Journal of Pediatrics” Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, bu tür içeceklerin günlük tüketimi ne kadar artarsa davranış bozukluğunun da o kadar arttığı vurgulandı. Bilim adamları, çocukların tükettiği gazlı ve şekerli içecek miktarının azaltılması ya da bunların onlara hiç verilmemesi önerisinde bulundu. Bu tür içeceklerdeki şeker ve kafeinin çocukların davranışlarını etkilediği düşünülüyor.

Ne içmeli?

Sebze suyu: Beslenmenize güçlü bitki bazlı besinler eklemenin en iyi yolu sebze suyu içmektir. Domates suyundaki likopen prostat kanseri riskini azaltıyor. Pancar suyu ise açlığınızı kontrol eden liflerle doludur. Tipik bir meyve suyuna oranla sebze suyunda daha az şeker ve kalori bulunuyor. Ancak sebze suyundaki sodyuma dikkat edin. Sodyum oranları az olanları tercih edin.
Meyve kokteyli: Bu ürünlerin çoğunda az miktarda gerçek meyve suyu bulunuyor. Bunların temel içeriği su ve yüksek fruktozlu mısır şurubudur. Bu içecekler birçok alkolsüz içeceğe benziyor, kalori ve şeker bakımından zengin, besin değeri açısından fakirdir. Araştırmalara göre şekerli meyve içecekleri çocuklar için obezite ve obeziteye bağlı sağlık problemlerine yol açıyor. Uzmanlar bu tür içecekleri sulandırmanızı öneriyorlar.
Yüzde 100 meyve suyu: En iyi seçenek hiç tatlandırıcı eklenmemiş olan yüzde 100 meyve suyudur. Bunlar vitamin ile hastalıklarla savaşan antioksidanlarla doludur. Problem ise meyve suyunun doğal olarak fazla şeker ve kalori içermesidir. Bir kase saf elma suyu bazı şekerlemeler kadar çok şeker içerebilir. Bu nedenle birçok beslenme uzmanı günde sadece 1 bardak meyve suyu içmenizi öneriyor.Gazlı ve şekerli içecekler çocukları saldırganlaştırıyor

 

Beslenme Zihinsel Performansınızı Nasıl Etkiler

Yazar: Charles Krebs 
Çevirmen: Meriç Vatansever
Yayınevi: Yakamoz
Konu: Bu kitap, çok karmaşık bir alanı anlaşılır hâle getiriyor. Beslenme konusunda tüm söylenenleri unutun! Bu kitapta, sağlık ve zindelik için doğal beslenmenin, sizi en iyi zihinsel performansınızı sergileyebileceğiniz duruma getirecek bir reçetesini bulacaksınız! Besinlerin bünyeniz üzerindeki etkileri neler? Besin eksiklikleri nelerdir ve nelerden kaynaklanırlar? Hangi vitamin, mineral ve besinler zihinsel performansımızı en iyi duruma getirmenize yardımcı olur? Zihinsel gücünüzü geliştirmek için hangi besin takviyelerini kullanmalısınız?

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar