22 Nisan Dünya Günü - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Dünya

22 Nisan Dünya Günü

22 Nisan Dünya Günü

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, Dünya Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın insanlar olmadan da var olabileceğini ancak insanların dünya olmadan varlığını sürdüremeyeceğine işaret etti.
Sahir, “Dünya Günü”nün ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansı’nın ardından 1970 yılından itibaren kutlandığını kaydetti.

Resmi makamların yanı sırı 12 bin kuruluşun birlikte düzenlediği organizasyona yaklaşık 20 milyon insanın katıldığını belirten Sahir, çevre sorunlarına dikkat çekilerek, ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları'nın 43 yıl önce bu günde hazırlandığını ifade etti.


Sahir, Dünya Günü kutlamalarının 1990’dan itibaren uluslararası düzeye taşındığını ve bugün itibarıyla 175'den fazla ülkede kutlandığına işaret ederek, “Ülkemize baktığımızda ise, değil özel kuruluşlar, okullar, üniversiteler, resmi makamlar bile bu vesile ile bir tek etkinlik dahi organize etmiş değil. Yaşam evimiz dünyaya neler olduğu bizim umurumuzda bile değil” dedi.

İnsanların, yaptığı yanlışlarla dünyayı yaşanmaz hale getirdiğini söyleyen Sahir, “Küresel Isınma” ve “İklim Değişikliği” sorunu nedeniyle bu yılki “Dünya Günü” temasının  “İklim Değişikliğinin Yüzü” olarak belirlendiğini kaydetti.

Sahir, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Raporu’na atıfta bulunarak, küresel ısınmanın son 50 yılda insan eliyle arttığını ve asırlarca süreceğini resmen ilan edildiğini söyledi.

Doğan Sahir, şöyle devam etti:

“Bilim insanlarının eldeki verileri değerlendirerek hazırladıkları senaryolara göre önlem alınmadığı takdirde 2070-2100'lü yıllarda ülkemizde yıllık sıcaklıktaki artış 2.5-4 C arasında olacak. Bu yükseliş beraberinde orman yangınlarının artışından, bitki ve hayvan çeşitliliğinde azalmaya, mevsimlerin değişmesine kadar pek çok alanda kendisini hissettirecek. Dengesiz yağışlar ülkemizde sellere neden olacak. genel ortalamada ise yağışlar azalacak ve ciddi bir kuraklık tehlikesi yaşanacak.”

Doğan Sahir, iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi ölçüde azaltacağına dair göstergeler olduğunu ifade ederek, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na göre iklim değişikliğinin doğrudan bir sonucu olarak, 2080 yılında açlık riski altındaki insan sayısına 600 milyon kişi daha ekleneceğini iddia etti.

Sahir, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2010 yılı verilerine göre 925 milyon insanın açlık çektiğine işaret ederek, “Bu sayı 2009 yılı verilerine göre 98 milyon azaldı, ancak hala 2015’e kadar açlığı yarı yarıya azaltmaya ilişkin binyıl hedeflerinin çok uzağındayız. 7 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 2050’de yüzde 35-40 daha büyüyerek artması bekleniyor” dedi.

Dünya genelinde ormansızlaşmanın her geçen gün arttığını ve her yıl 13 milyon hektarlık ormanın, çoğunlukla tarım arazisi açmak üzere yok edildiğini söyleyen Sahir, “Su giderek azalıyor ve su sıkıntısının daha da artacağı hesaplanıyor. 20 yıl içinde rezervlerimiz dünyadaki talebin sadece yüzde 60’nı karşılayabiliyor olacak. Canlı türlerinin tükenişi onlarca yıldır görünen oranları fazlası ile aştı” şeklinde devam etti.

Doğan Sahir, son 50 yılda gayri safi dünya hasılasının 7 trilyon ABD dolarından yaklaşık 50 trilyon ABD dolara fırladığını söyledi. Sahir, bu büyümenin yenilenebilir ve yenilenemez doğal varlık ve kaynaklar üzerinde korkunç etkiler yarattığına dikkat  çekti.

“Daha fazla gecikmeden, bir yerden başlamalıyız. Küresel ısınma süreci başladı, ama zorda olsa hala bu süreci geri çevirme gücüne sahibiz” diyen Sahir  şöyle devam etti:

“Hepimizin bireysel olarak göstereceği çabalar küresel ısınmanın durdurulması için çok büyük önem taşıyor. Yapmamız gereken tek şey hemen harekete geçmektir. ‘Dünya'nın doğum gününde ona verilecek en güzel hediye küresel ısınma ile mücadele için harekete geçmektir. Çocuklarımızın ve bizlerin sağlığı, ortak geleceğimiz, doğal yaşamın devamı ve dünyanın ekolojik dengesi için bu olmazsa olmazdır.”

Sahir, bir şeyler yapmaya damlatan musluğunuzu tamir etmek, toplu taşıma araçlarını kullanmak, alışverişte naylon torba yerine bez torba kullanmak, ihtiyacımız olmayan elektronik eşyaları uyur konumda bırakmayıp fişten çekmek, ampülleri tasarruflu olanlarla değiştirerek başlanabileceğini ifade etti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar