Eşek, fili yendi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Eşek, fili yendi

Amerika, Amerika. Birçok filme konu olan, dünyada en fazla konuşulan, en fazla eleştirilen ülke. Politik partilerinin amblemleriyle de hayli ilgi çeken ülke.
Demokratların amblemi, bildiğimiz EŞEK. Cumhuriyetçilerin ise Fil. Eşek ile filin kavgasında, bu kez EŞEK galip geldi. Obama eşek figürünü yeniden Amerika’da birinci figür haline getirdi. Bizde ise, eşeklere gereken önem, ne yazık ki verilmiyor.
Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki gelişmeleri hala en fazla belirleyen ülke konumunda. Bu durumu, yakın gelecekte de koruyacağı kesindir.
Amerika’da olan her olay, anında, her yerde konuşuluyor. Çeşitli yönleriyle ele alınıyor. Didik didik ediliyor. Bu, Amerika’nın dünya çapında oynadığı rolden kaynaklanıyor.
Amerika’da son yapılan Devlet Başkanlığı seçimi de uzun bir süre, her yerde tartışıldı. Demokratik ve Cumhuriyetçi liderler ve onların partileri gündemdeki önemini korudu. Eşek ve filin kavgasını herkes merakla izledi.
  Amerika’da, son yapılan Devlet Başkanlığı seçimi Demokratik Parti’nin zaferiyle sonuçlandı. Yeni dönemde, Obama yeniden, Amerika’yı yönetme gücünü elde etti.
Obama’nın bu yeni zaferi hangi anlama gelmektedir. Bunu anlamak için, Amerika’daki iki büyük partinin genel politikalarını kısaca hatırlatmak gerekmektedir: Demokratik ve Cumhuriyetçi Parti’nin…
Demokratik Parti, klasik anlamda daha liberal aydınların, yoksulların partisidir. Cumhuriyetçi Parti ise, daha muhafazakar sınıfların, büyük tekellerin partisidir.

Amerika’da, Cumhuriyetçi Bush döneminde, büyük savaş ve petrol tekellerinin kışkırtmasıyla Irak’a açılan cephe, adım adım, Cumhuriyetçi Parti’yi zayıflattı.
Irak’ta 2003 yılından beri süregelen Amerikan ağırlıklı müdahalenin başarısızlığı, Amerikan halkının Cumhuriyetçi Parti’ye olan desteğine zarar verdi…
Kasım 2006 tarihinde yapılan ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti, büyük bir yenilgiye uğradı. Hem Senato, hem de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğunu kaybeden Cumhuriyetçi Parti, 2008 seçimlerinde de Devlet Başkanlığı’nı kaybederek yönetimi Obama’ya devretti. Böylelikle, Amerika tarihindeki İLK SİYAH Devlet Başkanı’na kavuştu. Bu gerçekte 50 yıl önce, çok uzak bir hayal olarak görülüyordu.
Değişen Amerika, dinamizmini, genç bir Devlet Başkanı’na sahip olarak sürdürdü.
2012 seçimlerinde, kıyasıya bir mücadele oldu. Seçimin son gününe kadar çekişme devam etti. Son ana kadar, kimin kazanacağı önemini ve bilinmezliğini korudu. Eşek ve fil çatışması, sonuna kadar heyecanını korudu.
Bu seçimlerde DEMOKRATİK’leri, 2008  yılında ilk kez ABD Başkanı seçilmiş olan Obama temsil ederken, Cumhuriyetçi’leri ise eski Massachusetts eyaleti valisi ve iş adamı Mitt Romney temsil etti. Seçimi kazanmayı başaran Barack Obama tekrar ikinci bir kez 4 yıl süreyle ABD Başkanlığı görevini üstlendi.
Niçin Obama sorusuna gelince:
Dünyadaki ekonomik buhran, her ülke gibi, Amerika’yı da derinden etkiledi. Amerika’da Devlet Başkanlığı seçiminden hemen önce yapılan son anketlere göre, Amerika’nın en önemli sorunları şöyle sıralandı:
Ankete katılan Amerikalıların yüzde 47’si “genel olarak ekonomi”, yüzde 27’si “işsizlik/iş bulamamak”, yüzde 4’ü “sağlık hizmetleri”, yüzde 3’üyse “eğitim/çevre” diye Amerika’nın sorunlarını sıraladı…
Obama, bu anketleri çok iyi değerlendirerek, programını, ülke içindeki orta sınıfı ve yoksulları koruyacak politikalarla geliştirdi. Bu politikalar, Obama’ya ikinci dönem DEVLET BAŞKANLIĞI’nı kazandırdı.
Yeni dönemde, enerjisini ülke içerisindeki ekonomik politikalara yönlendirmeye çalışacak olan Obama’nın uğraşacağı iki ana DIŞ SORUN vardır…
Birincisi, İran’ın nükleer güç olma isteğidir. Obama, İsrail’in de, İran’a müdahale konusundaki aşırı kışkırtıcı politikalarını geriletmede hayli zorlanacaktır.
İkinci sorun, İsrail’in kışkırtıcı yayılmacı siyasetleridir.
Obama, Arap Baharı ile Arap ülkelerini, globalizm pazarı içerisine çekerken, İsrail- Filistin sorununda, uzlaşıcı bir çizgiyi egemen kılmaya çalışacaktır. Oysa, İsrail’in şimdiki yöneticileri, bu politikaya kesin karşıdırlar.
Son seçimlerde, açıkça Cumhuriyetçileri destekleyen NETANYAHU Obama’dan ve Demokratik Parti’den nasıl bir tepki görecektir. Bu gerçekten çok ilginçtir.
Obama’nın, Türkiye’deki büyük destekçisi Tayyip Erdoğan, Suriye konusunda, Amerika’dan nasıl bir destek alacaktır?
Orta Doğu’dan Pasifik’e doğru çekilmekte olan Amerika’nın bölgemizdeki yeni politikaları nasıl oluşacaktır? Bu yeni politikalar içerisinde, 2013 yılında yeni Cumhurbaşkanı’nı seçecek olan Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs nasıl etkilenecektir?
Eşek, yeni dönemde yola nasıl devam edecektir?
Tüm bu soruların cevapları hayli ilginç olacaktır.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar