Emre Değirmencioğlu'ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu

Beyaz ceketi ve şahin görünümü ile geceye FED Başkanı Yellen damga vurdu

  Enflasyon konusundaki düşük seyri geçici faktörlere bağlayarak Aralık ayına yönelik faiz artırım sinyali veren FED, doların değer kazanmasına neden oldu


 Ekim ayında bilanço daraltmaya resmen başlayacak olan FED’in kasırgaların bile ekonomi üzerinde tahribat yaratmayacağını beklemesi, şahin bir duruş olarak algılandı

 Uzun süredir bol likidite içinde sermaye piyasalarında top koşturan küresel piyasalar, FED’in akşamki duruşu karşısında bir nebze de olsa sersemlediler

 USD/TL kuru 3,38 seviyelerinde başlayan düzeltme hareketini dün akşam hedeflediğimiz 3,5180 seviyesine kadar devam ettirdi (bir sonraki hedef nerede? Bakınız grafikler)

 FED kararı ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 2,29 seviyesine kadar yükseliş kaydetti (son 6 haftanın en yüksek seviyesi)

 FED ardından piyasaların bugün göreceli olarak satıcılı bir seyir izlemesini bekliyoruz

 Dış finansman bağımlısı gelişmekte olan ülkeler için FED sonrası yeni bir dönem başlıyor. Türk Lirasındaki iyimser havanın son demlerini yaşadığımız düşünüyoruz

 Gündemde dışarda ECB Başkanı Draghi’nin konuşması; içerde ise “Kürt referandumunun” yapılıp yapılmayacağı ve yarınki MGK toplantısı olarak ön plana çıkıyor

 TSİ22:00’de Erdoğan – Trump zirvesi takip edilecektir

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

Dün akşam, küresel piyasaların seyrine ışık tutan, merkez bankalarının büyük ağabeyi FED’in olağan FOMC (Açık Piyasa İşlemleri Komitesi) toplantısını takip etti. Toplantının genel tonunun veya projeksiyonların piyasaların tahminine oranla daha şahin sonuçlandığını söyleyebiliriz. FED, beklentilere paralel faiz oranlarını % 1,-1,25 aralığında sabit bırakırken, yılsonuna yönelik bir faiz artırımı yönünde kapıyı da açık bıraktı. Yıla 4 faiz artırım hedefi ile başlayan, gelinen noktada 2 kere faiz artıran FED’in Aralık ayında bir kere daha 25 baz puan faiz artırılması bekleniyor (11 üye bu yönde tahminde bulunmuş (geçen toplantıda bu beklenti 8 üye idi). Enflasyonun düşük seyrini geçici faktörlere bağlayan FED, % 2 olan enflasyon hedeflerine 2019 yılında varılmasını beklendiğini söyledi. Büyümenin beklentilere paralel, istihdamda ciddi toparlanma görülürken, 4,5 trilyon dolar seviyesine yakın seyreden bilançonun ise Ekim ayında daraltılmaya başlanacağı belirtildi. FED üyelerinin 2017 , 2018 ve 2019 büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiklerini görüyoruz.  İşsizlik konusunda tahmin 2017 için % 4,3 olarak sabit bırakılırken, 2018 ve 2019 tahminleri % 4,1’e revize edilmiş (öncesi % 4,2). Enflasyon konusunda ise 2017 beklentisi % 1,6 seviyesine sabit bırakılırken, 2018 enflasyonu % 1,9 ile aşağı yönlü revize edilirken, 2018 enflasyonu % 2 seviyesine sabit bırakılmış. FED 2017 yılına, yukarda da söz ettiğim üzere bir faiz artırımı daha sıkıştırmak isterken, 2018 yılına yönelik 3 faiz artırımı daha ön gördüğünü not edelim. FED’in bilanço küçültemeye Ekim ayında 10 milyar dolar ile başlayacağı, bu rakamın 2017 sonuna kadar her ay 10 milyar dolar olarak devam edeceği, 2018 yılında aylık 50 milyar dolara ulaştıktan sonra bu sürat ile devam ederek Temmuz 2021 yılına kadar daraltma işleminin tamamlanması ön görülüyor. Özetle,i 2 trilyon dolarlık daraltım ile bilançonun kabaca 4,5 trilyondan 2,5 trilyona gelmesi hedefleniyor.

Haliye, 11 üyenin Aralık ayına yönelik bir kez daha faiz artırım öngörüsünde bulunması ve aynı zamanda Ekim ayında bilanço daraltılması için düğmeye basılması yukarda da anlatmaya çalıştığım üzere, 2009 senesinden beridir bol paranı içinde yüzen piyasalarda bir nebze de olsa sersemlik yarattı. Aralık ayında faizin 25 baz puan daha artacağı, 2018 için 3 kez faiz artırımını dillendirilmesi (toplamda 1 tam puan faiz artışından söz ediyoruz) ve devamında gelişmekte olan ülke para birimlerinde bahar havası estiren likiditenin yavaş da olsa ülkesine geri çağrılacağı beklentisi, gelişmekle olan ülke para birimleri hatta aralarında dış finansman ihtiyacı içinde olan Türkiye gibi kırılganlık arz eden ülkeler üzerinde haliyle satış baskısı kurdu. Dün gün içinde, son dönemlerde olduğu üzere risklere karşı vurdumduymaz bir seyir izleyen piyasalar, ne de olsa FED’den bir şey çıkmaz beklentisi ile veya Kürt referandumunun son dakikada olsun yapılamayacağını düşünerek iyimser bir moda bürünürken, FED sonrası sert bir yükseliş eğilimine tanıklık ettik. Türk Mali piyasaları, dün gün içinde test ettiği 3,46’lı seviyelere nazaran gece 3,5180 seviyelerine kadar satıldı.

Dün akşam FED, aslında bir dönemin de kapanışına imza attı. Yukarda da ifade etmeye çalıştığım üzere, kabaca 4 yıl gibi bir zaman diliminde, bilançonun 2 trilyon dolar daraltılması ve faiz oranlarının da artırılması, gelişmekte olan ülke para birimleri için iyi bir haber değil. Paranın ülkesine döneceği ve faizlerin küresel olarak artacağı anlamını taşıyan bu süreç, TCMB’nin de faiz politikası üzerinde ilave baskı oluşturacaktır. Özel sektörün 200 milyar doları aşkın borcu, cari açığın likidite koşullarının bu kadar elverişli olduğu bir ortamda dahi daraltılamaması (37 milyar dolar) TL ve TL cinsi yatırım araçlarında, hemen olmasa da, kırılganlık yaratacaktır. FED’in özellikle, bol likiditenin yarattığı varlık balon riskinin de yaratabileceği yeni bir krizden çekindiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Varlık alımlarının başladığı 2009 senesine nazaran, bol likidite reel ekonomi yerine sermaye piyasalarına aktı. ABD borsası S&P söz konusu dönemde % 260 yükseliş kaydetmiş! Tek bir cümle ile, Türk Lirasında geçen haftalarda yaşanan aşırı iyimserlik, 3,33 hedefli raporların artık sonuna gelindiği düşünüyoruz. 3,38 seviyelerini test eden USD/TL kurunda dibin görüldüğü ve bundan sonra olası geri çekilişlerin sadece alım fırsatı yaratacağını düşünüyoruz.

Bugüne döndüğümüzde, TSİ22:00’de Erdoğan – Trump görüşmesini takip edeceğiz. İçerde gündem Kürt referandumu olmaya devam ediyor. Yarınki MGK toplantısı da bu minvalde önemle takip edilecektir.

Ø  USD/TL kurunda 3,5180 seviyesi beklentimize paralel test edildi. Yükselişte bir sonraki adımı 3,5590 ; düşüşlerde ise 10 günlük ortalamalar alım için takip edilebilir

grafik1

Günlük Grafik

 USD/TL kurunda 3,4750 seviyesinin geçilmesi ardından 3,4940 ve 3,5180 seviyesindeki hedeflerimize ulaştık. Düzelteme hareketinin 3,5590 seviyesine kadar devam etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Lakin, 3,3885 seviyesinden gelen hızlı düzeltme ardından, biraz nefeslenme isteği yeniden oluşabileceğini de düşünüyoruz.

grafik2Kaynak: Reuters

 Günlük grafik

 FED toplantısı ardından artık 3,40 ve altında dip yaptığı görüşüne daha sıkı sarılmaya başladım. Bu bağlamda, 10 günlük basit ortalamaların geçtiği 3,4574 seviyesi (grafik pembe kesik çizgi) ki her gün bu ortalama yükseliyor, alım için bekleyen yatırımcılar tarafından kollanabilir. Döviz alım ihtiyacı içinde olan yatırımcıların, olası gevşemelerde risklerini hafifletmesi, akıllıca bir yatırım davranışı olacaktır.

grafik3

Kaynak: Reuters

Ø  GBP/USD paritesinde 1,3656 hedef beklentimiz dün akşam nokta olarak görüldü

Faiz artırım heyecanına kapılan kraliçede son haftalarda başlayan sert yükseliş, dün gün içerisinde perakende satışlar verisinin beklentileri aşması ile devam etti. Akşam FED toplantısı öncesinde % 61,8 seviyesi olan 1,3656 seviyesine mükemmel dokunuş ile hedef seviyemize de ulaşmış olduk. Yükselişin devam etmesi durumunda bir sonraki hedef seviye 1,4259 olacaktır. Lakin akşam FED toplantısının likidite sarhoşu piyasaları biraz sersemletmesi ile, dolar yönlü düzeltme ihtiyacı da belirmiş oldu. Olası aşağı yönlü düzeltmelerde ara bir seviye olan 1,3450 ve devamında 1,3232 takip edilebilir.

grafik4Kaynak: Reuters

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar