Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu

Küresel risk algısınına ışık tutan VIX endeksi, 2006’dan bu yana en düşük düzeye geriledi


 

Bunun Türkçe meali: Finansal piyasalar küresel gelişmelere karşı umursamaz bir modda

 

Birçok borsa endeksi rekor seviyelerde gezinirken, gelişimek olan ülkeler arasında en yüksek faizi ödeyen TL’de iyimser havadan nemalanıyor

 

Lakin, haftaya düzenlenecek Erdoğan – Trump zirvesi ardından oluşabilecek tansiyona karşı dün Borsa cephesinde satışlar dikkat çekti

 

Yeniden tırmanabilecek jeopolitik risklere karşı duruşu bir miktar daha temkinli moda geçirmek gerektiğini düşünüyoruz

 

Bu bağlamda, 3,55 seviyesinin aşağı yönlü kırılmaması koşulu ile USD/TL kurunda 3,63’lü seviyelerin tekrar görülmesi ve devamında 3,67 – 3,68 seviyesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz

 

EUR cephesinde ise teknik alamda grafikte kaydedilen boşluğun doldurulacağını tahmin ediyoruz. Kısa vadede 1,08’in altını bekliyoruz

 

Dün ABD’de açıklanan güçlü veriler ardından gözler bugünkü TÜFE enflasyonuna çevrildi

 

TCMB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz rezervleri yılbaşına nazaran yükseliş kaydetmeye devam ediyor (bakınız grafik)

 

Ø  ABD’de yüksek açıklanan Üretici Enflasyonu ardından EUR/USD paritesi aşağı yönlü seyrini devam ettiriyor 

Dün ABD’de açıklanan Nisan ayı Üretici enflasyonu beklentilerin üzerinde sonuçlandı. Manşet ÜFE aylık bazda % 0.5 artış kaydederken (beklenti % 0.2); çekirdek ÜFE ise % 0.4 artış kaydetti (beklenti % 0.2). Yıllık olarak ise manşet ÜFE enflasyonu % 2.5 ile Mart 2012’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Üretici fiyatlarına önem atfediyoruz. FED’in yakından takip ettiğini tüketici enflasyonuna, üretici cephesindeki süreç baskı yaratabilir. Bu bağlamda, günün ikinci yarısında açıklanacak TÜFE enflasyonuna dikkat etmek gerekiyor.

 

Dün sağlam enflasyon verilerinin yanısıra, haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 1988’den bu yana en güçlü istihdam tablosuna işaret etti. Elbette, Haziran ayında % 100 ihtimalle fiyatlanan ABD faiz artırımının ötesine işaret eden bu veriler, doların elini kuvvetlendirdi. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvil getirisi yükselişe geçerken, doların da kısmen dün değerlendiğine şahit olduk. İlk tepki, haliyle EUR/USD paritesinden oldu. Macron ardından 1,1020 seviyesine yükselen parite, dün ABD verileri ile 1,0840 seviyesine kadar gevşedi. EUR’da geri çekilme eğiliminin devam edeceğini ve açılan kapı aralığının dolacağını düşünüyoruz. Hedefimiz 1,0750’li seviyeler.

 

 

Kaynak: Reuters

 

Ø  USD/TL kurunda temkinli modumuzu koruyoruz

 

ABD’nin Rakka’nın DAEŞ’ten temizlenmesi konusunda yapılacak operasyona müttefik olarak Türkiye yerine terörist grupları silahlandırarak girişecek olmasının yankıları, kuvvetle muhtemel, haftaya ABD’de yüz yüze görüşecek Erdoğan-Trump zirvesinden sonra yerini sancılı bir seyre terk edebilir. Liderler zirvesini beklemeden, ABD’nin yapmış olduğu silahlandırma kararından geri döneceklerine pek de ihtimal vermiyoruz.  Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinde Trump’a YPG kararı ile ilgili olarak iletilecek mesajı “kararınızdan vaz geçin” yönünde olacağı anlaşılıyor. Türkiye’nin taleplerine kulak tıkanırsa, Türkiye, NATO anlaşmalarının kendisine tanıdığı haklar paralelinde Suriye’nin kuzeyine yönelik olarak kapsamlı bir askeri operasyon başlatacağı, hatta sosyal medyada bu operasyon adının bile zikredildiğini görüyoruz (Fırat Kılıcı). Elbette, terörist gruplara silah verilmesini hiçbir surette kabul etmediğimizin altını çizmek gerekiyor. Liderler zirvesi ardından olası bir ABD-Türkiye ilişkilerinde yıpranma veya ivme kaybı, kuvvetle muhtemel Türk Mali piyasalarında “oyun değiştirici” nitelikte bir etki doğurabilir. Lakin, konu devletin bekâsı ise, gerisi teferruat olduğunu da not düşmek gerekiyor. Temkinli tarafta yer almak isteyenlerin, dövize açık risklerini hafifletmesi makul görünüyor.

 

Kaynak: Reuters

 

Ø  TCMB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz alımları hız kesse de, devam ediyor

 

Haftalık olarak TCMB tarafından açıklanan para ve banka istatistiklerine göre, 05 Mayıs ile biten haftada, yurtiçi yerleşiklerin döviz rezervleri geride bıraktığımız haftalara nazaran ivme kaybetmekle birlikte yükselmeyi sürdürmüş. Haftalık artış 0.7 milyar dolar civarında. Yılbaşına nazaran yükseliş yaklaşık 16 milyar dolar olmuş.

 

Kaynak: TCMB

 

 

Ø  TCMB verilerine göre cari işlemler dengesinde bir miktar Mart ayında iyileşme görüldü

 

Cari işlemler dengesi Mart ayında 3.1 milyar dolar ile beklentilere paralel bir açık verdi. Son yılların aksine, net hata ve noksan kalemi de yaklaşık 1.2 milyar dolar açık görüyoruz. Okuduğumuz rapora göre, BBVA’nin Garanti hisse alımı nedeniyle 1.2 milyar dolar finansman kalemine giriş yaşanırken, sıcak para kapsamında önemli girişlerin de olduğunu görüyoruz (yaklaşık 2 milyar dolar). Bu verilerle birlikte, yıllıklandırılmış cari işlemler açığı 33 milyar dolar seviyesine ulaştı.

 

Kaynak: TCMB

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar