Elektrik çarpıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
KıbrısManşet

Elektrik çarpıyor

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu

Elektriğe peş peşe yapılan zamlar, vatandaşta şok etkisi yarattı. Elektrik Mühendisleri Odası, elini elektrik fişine uzatmaya korkar hale gelen vatandaşa faturayı düşürmek için önerilerde bulundu

LED AMPUL KULLANIN: EMO Başkanı Görkem Çelik: Elektrik faturalarını aşağı çekmek için evde alınacak tedbirler var. İlk sırada gelen tedbir de ampullerin LED ile değiştirilmesidir. Bu yüzde 80’e varan tasarruf sağlar
ÜRÜN KALİTESİ ÖNEMLİ: Çelik: Fatura evdeki elektrikli cihazların kalitesiyle de ilgili. Beyaz eşyada A++ cihazları tercih edin. ‘+’ arttıkça tasarruf artar. Yazda en çok elektrik tüketimi klimalara gider. İnverter klima ciddi tasarruf sağlar
KIB-TEK’E DÜŞEN GÖREV: Çelik: Faturaların vatandaşın cebini yakmasını engellemek için Kıb-Tek de artık farklı tarife sistemine geçmeli. Elektrik kullanımının düşük olduğu saatlerde tarife daha ucuz olmalı. Vatandaş böylece kullanım yoğunluğunu o saatlere kaydırabilir
GÜNEŞ PANELİ: Çelik: Güneş paneli de elektrik faturasına iyi bir alternatiftir. 5 yılda kurulum ücretini geri alır ve sonrasında bedava elektrik kullanmış olursunuz. İmkanı olan vatandaşlar için güneş paneli iyi bir alternatiftir
Eniz ORAKCIOĞLU

Ülkemizde elektriğe yapılan yüzde 30’luk zamla birlikte, çeşitli kesimlerin isyanına şahit olduk. Vatandaş nasıl geçineceğini kara kara düşünürken, sendikalar bu konuda çeşitli açıklamalarda bulunarak, eylemle yaptılar. Havadise konuşan EMO Başkanı Görkem Çelik ve Elektrik mühendisleri ise elektrik faturalarında nasıl ekonomiye gidileceğini ve nasıl tasarruf yapılacağını anlattı.


Çelik: Tasarrufa ampulleri değiştirerek başlamalıyız

Kıbrıs Türk Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Görkem Çelik, Yükselen elektrik faturasında alınabilecek önlemleri sıralayarak, her şeyden önce vatandaşın tüketim anlamında kendini kontrol etmesi gerektiğini belirtti.  İlk etapta aydınlatmadan işe başlanması gerektiğini belirten Çelik, normal ampullerin LED Ampullerle değiştirilmesinin öneminde bahsetti. LED ampullerin, geleneksel ampullere göre yüzde 80’e varan tasarruflar sağlayabileceğini vurgulayan Çelik, 50 Voltluk bir ampulün eş değeri LED olarak 5 volta denk geldiğini,  60 volta denk gelen LED’in ise 8 voltluk olduğunu belirtti. Çelik, LED lambaların daha uzun ömürlü olduğunu da sözlerine ekledi.

“Cihazları fişten kapatın”

Diğer bir tasarruf çeşidinin evde aynı anda çalışan birçok gereksiz cihazı fişten kapatmak olduğunu söyleyen Çelik, cihazların kullanımını bitirdikten sonra cihazların fişten kapatılması gerektiğini aktardı. Televizyon izlemeyi bitirip kumandadan televizyonu kapatmanın yetmediğini tasarruf için fişten de kapatılması gerektiğini söyleyen ve bu şekilde bir örnekle konuyu anlatan Çelik, her şeyden önce tüketim anlamında kendimizi kontrol etmemiz gerektiğini söyledi.

“Enerji verimliliği yüksek cihazlar tercih edilmeli”

Yeni cihaz alınacağı zaman da mutlaka enerji tasarruflu cihazlar tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, klima alınacağı zaman enerji verimli inverter klima alınması tavsiyesinde bulundu. Ek olarak beyaz eşyalarda da enerji verimliliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, A+ (plus), A++(plus plus) ve A+++ (plus plus plus) şeklinde beyaz eşyaların tercih edilmesi gerektiğini, plus sayısı yükseldikçe elektrik tasarrufunun da arttığını aktardı.

“Güneş paneli ile 5 yılda sıfır maliyet”

Olanağı olan kililer için yenilenebilir güneş enerjisi tavsiyesinde bulunan Çelik, vatandaşların evlerine güneş paneli kurduğu takdirde elektrik faturasından kurtulabileceğini de sözlerine ekledi. Güneş panelleri açısından ülkemizin dünyadaki en verimli ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Çelik, panel kurulurken son bir yılda o evin tükettiği elektriğin hesaplanarak kurulduğunu, 4-5 kilovat elektrik sağlayacak bir panelle vatandaşların 5 yıl içinde geri ödemeyi sağlayabileceğini ve elektriği sıfır maliyetle tüketebileceğini savundu.  Yenilenebilir güneş enerjisi panelinin ilk maliyetinden dolayı ilk etapta herkesin panel kurduramayacağının da altını çizerek, o kişilerinde yukarda açıkladığı tedbirleri alarak tasarrufa gidebileceğini kaydetti.

“KIB-TEK tarifelendirme sistemine geçmeli”

KIB-TEK’in elektrikte tarifelendirme sistemine geçmesi gerektiğini söyleyen ve bunun öneminden bahseden Çelik, tarifelendirme sistemi ile belirli saatlerde elektrik kullanımının daha ucuz olabileceğini ve vatandaşında bu bağlamda ekonomi yapabileceğini söyledi. Çelik, KIB-TEK’in zaten akıllı sayaca geçtiğini ve akıllı sayaç sistemiyle tarifelendirme sisteminin de kolay olabileceğini vurguladı.

“Enerji verimliliği yasası ve mevzuatı bir an önce geçmeli”

Ülkemizde enerji verimliliği yasası ve mevzuatının olmadığının da altını çizen Çelik, bir an önce ilgili mevzuatın geçmesi gerektiğini aktardı. Birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin ve Türkiye’nin enerji verimliliği mevzuatını oluşturduğunu söyleyen Çelik, bu mevzuatın vatandaşlar ve devlet açısından yararlı olacağını kaydetti. Çelik, devletin enerji verimliliğini yasal zemine oturtması gerektiğini vurgulayarak, Enerji Bakanlığının ve EMO’nun bu konuda çalışma yürüttüğünü, bu kadar çok elektrik mühendisi olan bir toplumda enerji verimliliği olmayan cihazların ülkeye girmesinin doğru olmadığını söyledi.  Bu cihazların elektrik faturalarını yükselttiğinin altını çizen çelik, Devletin bu bağlamda ek fonlar oluşturmasının öneminden de bahsetti.

Kansoy: Elektrik verimliliği yüksek ürünler tercih edilmeli

Elektrik mühendisi Arda Kansay, elektrik faturalarını düşürebilmek adına aydınlatmada LED Ampuller kullanılabileceğini,  cihazlarla ilgili de A++(plus) elektrik verimliliği yüksek ürünler tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan klimalarda da inverter klima tercih edilmesi gerektiğini, çünkü inverterin A++(plus) sınıfına girdiğini vurgulayan Kansay, cihazların etiketlerine bakıldığı zaman bu ayrıntının etikette belirtildiğini ve A++ (plus) ürünlerin enerji verimliliğinin yüksek olduğunu kaydetti.

“Isı izolasyonu olan evler tercih edin”

Evlerde ısı izolasyonunun az olduğunu ve ev alınırken enerji verimliliği yüksek, çift cam, ısı izolasyonlu olan evlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Kansay, bu tarz evleri tercih ederek ürettiğimiz enerjinin, yani soğuttuğumuz odanın dışarı ile iletişimi kesilmesinin ve mümkün olduğu kadar verimli şekilde cihazları kullanılabilmesinin hedeflendiğini söyledi.

“Elementli cihazlar daha çok elektrik harcar”

Elektrik çok çeken cihazlar kapsamında elektriği direk olarak ısıyı dönüştüren ve içerisinde element bulunduran cihazları gösterebileceğimizi belirten Kansay, ütü, elektrikli fırın gibi cihazların bu sınıfa girdiğini söyledi. Led ampullerin modeline kadar yüzde 50’den, yüzde 80’lere kadar basit ampullere oranla enerji tasarrufu yaptığını söyleyerek, normal eski model bir ampul’den yüzde 80’e kadar enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi.

“LCD ve LED Televizyon faturaya çok yansımaz”

Kansoy, Televizyon klasmanında ise LCD veya LED ürünlerin 100 volt enerji harcadığını belirterek, faturaya çok fazla yansımadığını söyledi. Öte yandan vantilatör ve klimanın ise faturaya yansıması anlamında karşılaştırılamayacağını söyleyen Kansay, vantilatörün soğuk hava üflemediğini, sadece fan ünitesi olduğunu, klimada ise fan ünitesinin yanında kompresör gaz cevirim ünitesi yer aldığını söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti; “İkisinin sadece fanını açarsanız ikisi de aynı elektriği harcar. Ama amaç soğutmaksa klima daha çok elektrik harcar.”

Kutalmış: A+ ürünler tercih edin

Elektrik mühendisi Üner Kutalmış, elektrik zammı karşısında alabileceği ve faturalara yansıtabileceği en önemli tedbirin elektrik tasarrufuna gidilmesi olduğunu aktardı. Eğer imkan varsa öncelikle ampul değişimi yapılarak led ampullere geçilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, klima tercihi olarak da inverter klima tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bunların yanında özellikle beyaz eşyada ekonomik olan A+ (plus) ürünler tercih edilmesinin öneminde bahseden Kutalmış, beyaz eşyalarda etiket üzerinde A+ (plus) olup olmadığının belirtildiğini vurguladı.  A+, A++ ve A+++ olan ürünlerde artı sayısı arttıkça enerji tasarrufunun da arttığının altını çizen Çelik, bu eşyaların enerji verimliliği üzerine en az enerji tüketen ürünler olduğunu kaydetti.

“Az kullanmaya dikkat edin”

Herkesin beyaz eşyasını veya evdeki elektrikli cihazlarını değiştirme imkânı olmadığı söyleyen Kutalmış, çamaşır ve bulaşık makinesinin, bunlara ek olarak da ütünün enerji verimliliği az olan ürünler olduğunu, vatandaşları ise yapabileceği tasarruflar arasında bu cihazları daha az kullanmaya çalışmak olduğunu belirtti.  Örneğin 3-4 çamaşır veya 3-4 bulaşıkla makinelerin kurulmaması gerektiğin söyleyen Çelik, makineleri doldurmak ve sonra kurmak gerektiğini söyledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar