Ekonomik kriz üniversiteleri de etkiledi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
EğitimYaşam

Ekonomik kriz üniversiteleri de etkiledi

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Ağdelen, KKTC’de yükseköğretimde son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi’nin yapısı, hedefleri ve üniversitenin projeleri hakkında bilgi verdi

 

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Ağdelen,  KKTC’de bu yıl öğrenci alacak düzeyde 19 üniversite olduğunu ancak bu yıl KKTC’deki üniversitelere ayrılan kontenjanlara YKS(Yükseköğretim Kurumları Sınavı) yerleştirme sonuçlarına göre, 8 bin 178 öğrencinin yerleştiğini kaydetti.


2016 yılında 13 bin civarı, 2017 yılında ise 11 bin civarı öğrencinin KKTC üniversitelerini tercih ettiğini belirten Prof. Dr. Ağdelen, öğrenci sayısındaki yıllar içindeki düşüşün en büyük nedeninin ekonomik kriz olduğunu ifade etti.

Öte yandan Türkiye’de şu anda 130’u devlet, 73’ü vakıf olmak üzere aktif 203 üniversite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zafer Ağdelen,  Türkiye’deki bu 203 üniversitenin KKTC’deki üniversitelerin rakibi olduğunu, bunun da öğrenci sayısındaki düşüşe bir etken olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ağdelen,  öğrenci sayısındaki düşüşe bir diğer etkenin ise Türkiye’deki üniversiteler ile rekabetin yanı sıra KKTC’deki bazı üniversiteler arasında zaman zaman yaşanan bazı sorunların da etkili olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Ağdelen, “KKTC’de hayat koşullarının, özellikle son dönemde artan hayat pahalılığı da öğrenci sayısının azalmasına etki eden bir başka etkendir. Bugün kent merkezinde olmayan bir evin bile yıllık kirası öğrencilerin ödeme gücünün üzerinde olabiliyor, pahalılıkla birlikte bu durumlar öğrenci yaşamını olumsuz etkilemektedir” dedi.

Prof. Dr. Zafer Ağdelen, YKS yerleştirme sonuçlarına göre KKTC’ye Türkiye’den gelen öğrenci sayısında son yıllarda yaşanan düşüşe rağmen endişe edecek önemli bir durum olmadığının altını çizerek, bu durumu tersine çevirmek için yükskeöğretim otoritelerinin birlikte çalışma yapmalarının öenine de vurgu yaptı.

Prof. Dr. Zafer Ağdelen,  Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi’nin yapısı, hedefleri ve üniversitenin projeleri hakkında da bilgi verdi.

Havadis: KKTC’de eğitim ve eğitimde oluşan kriz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

 

Prof. Dr. Zafer Ağdelen: “Rakamlara baktığımızda 2016’da yaklaşık 13 bin öğrenci KKTC üniversitelerini tercih etmiş, 2017’de bu rakam 11 bin civarına düşerken 2018’de 8 bin düşmüş. Esasında panik ortamı yok. Öğrenci sayısındaki düşüşün en büyük nedeni ekonomik kriz ve hayat pahalılığı. Türkiye’de vakıf üniversitelerinde öğrenci sayısında KKTC’den daha fazla bir düşüş yaşandı. Türkiye’de yayınlanan ve bunun nedenlerini araştıran bir rapora göre, buna en önemli neden ekonomik kriz gösteriliyor, ama orada önemli bir sebep daha var ki kapasite arzında doyuma ulaşıldığı yönünde. Yani üniversite sayısı çok fazla arttı. Fazla arz oluşmaya başladı. Türkiye’de puanlarla ilgili ÖSYM tarafından bir takım değişikliklere gidildi, otoriteler bunun da ciddi bir sorun yarattığını söylüyor. Özellikle öğrenciler tercihini yaparken eski sisteme göre düşündüklerinde tercihlerde bir takım hatalar yapıldığı yönünde tespitler var. Rapor, ayrıca öğrenciler artık ‘ne olursa olsun bir üniversiteye gireyim’ mantığından çıktığını belirtiyor. Yine bir başka tespit, öğrenci memnuniyetinde özellikle vakıf üniversitelerinde ciddi bir düşüş olduğu ve normal devlet üniversiteleri düzeyine indiği konusunda. Adayların güne göre hareket ettiği yönünde yine bir tespit raporda yer alıyor. Türkiye’de şuanda 203 üniversite var, 130’u devlet, 73’ü vakıf ve bunlar KKTC’deki üniversitelerin rakibidir, bu da ciddi bir kriter. Öte yandan hem kriz hem üniversite seçeneği çok, dolayısıyla Türkiye’de öğrenciler, eğitim harçları daha yüksek olmasına rağmen ikamet ettikleri yerlere yakın üniversiteleri tercih etmektedir. Bu ciddi anlamda bir etkendir. Yine Türkiye ile büyük bir rekabet var. Kendi içimizde de çok büyük bir rekabet ortamı var. Özellikle KKTC üniversiteleri arasındaki öğrenci transferleri gibi istenmeyen hareketler de bir olumsuzluk oluşturmaktadır. Basın mensuplarının zaman zaman üniversitede meydana gelen olayları abartarak kaleme alması ve otoritelerin fazla düşünmeden yaptığı yükseköğretime yönelik olumsuz açıklamalar da öğrenci sayısındaki düşüşe bir miktar etki yaptı.

 

“Öğrenci Kayıt Kabul Tüzüğü bir süre askıya alınması düşünülebilir”

Eskiden Türkiye’den KKTC’ye gelen öğrenci sayısı yüzde 80’lerde seyrederken bugün yüzde 60’lardadır. Buna karşın üçüncü ülkelerden gelen öğrenci sayısında artış var. Hükümet,  Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK, ülkede kriminal olayların artmasını engellemek, ülkeye kaliteli öğrenci gelmesini sağlamak amacı ile yabancı öğrencilerin kayıt kabul kriterlerini belirleyen bir Tüzük yaptı. Her bir ülke için öğrenci kabulünde bir kriter koydu. Bu doğru bir uygulama ancak belki de bu dönemde bu tüzüğü bir süreliğine askıya almakta fayda var. Tabi ki öğrenci seçiminde titiz davranılsın ancak bu tüzüğe takılan çok öğrenci var. Örneğin sınavla alınıyor ve geçme notu 60, öğrenci 59 puan almış bu kişi alınmıyor.

Şu anda hükümetimiz kriz ile nasıl baş edeceği üzerinde çalışıyor. Bu ülkede ekonominin en önemli çarkı eğitim ve turizmdir. Üniversiteler çok büyük bir istihdam yaratmaktadır. Bu bağlamda yapılması gereken çok şey var. Biz üniversiteler için hükümet olarak gelecekte ne düşünüyoruz, bir politikamız var mı? Bundan sonrası için hedefimiz nedir? Bunu kendi içimizde istişare ettik mi? Türkiye ile işbirlikleri yapma noktasında bir çalışmamız var mı? Bunlar da önemli noktalar.

 

Havadis: Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi ve yurtdışı kampusları hakkında bilgi verir misiniz?

 

Prof. Dr. Zafer Ağdelen: “Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Bahçeşehir Global eğitim ağının içerisindedir. Bu bize ne artı getiriyor? Biz Bahçeşihir İstanbul Üniversitesi ile çok yakın diyalog içerisinde çalışmaktayız ve müfredatlarımız büyük benzerlikler göstermektedir. Öte yandan Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi öğrenciye sağladığı imkan bakımından artı konumda. Örneğin öğrencilerimiz Almanya’da, Giürcistan’da, Amerika’da, Roma’da ve Türkiye’de Bahçeşehir Global ağı içerisinde olan üniversitelerde belli dönemlerde, 2 yıla kadar gidip okuyabilecek, en önemlisi de KKTC’deki eğitim ücretleri ile bu imkandan faydalanacak. Bu uygulama başladı.”

 

Havadis: Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi’nin ileriye dönük hedef ve  projeleri nelerdir?

 

Prof. Dr. Zafer Ağdelen: “Üniversite dediğimiz zaman 3 önemli boyut dikkat çekmektedir. Birincisi eğitim ve öğretim. Bunu zaten tüm üniversiteler açtığı programlarla akademik kadroları ve altyapıları ile öğrencilerine en iyi şekilde sunuyorlar. Üniversite olabilmenin olmazsa olmazı diğer bir önemli bacağı ise araştırma, geliştirmedir. Üniversitelerin ciddi anlamda araştırma, yayın çalışmaları, projeler geliştirmesi lazım. Üçüncü ayağı da içerisinde bulunduğu topluma bir şeyler katmaktır. Bizim üniversitelerimiz birinci aşamada oldukça iyi bir noktadadır.  Adadaki üniversitelerin eğitim kalitesi noktasında ödün verdiğini veya ödün verme şansının olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla üniversitelerimizin akademik kadroları ve altyapıları ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Araştırma noktasında KKTC’deki üniversitelerin kapasitesi sınırlı olmakla birlikte son yıllarda bu alanda büyük bir ivme vardır. Toplumsal hizmet noktasında tüm üniversitelerimiz değişik yöntemlerle KKTC’ye katkı yapmaya çalışmaktadır. Biz Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi olarak şu anda 5 yıllık stratejik planımız üzerinde çalışmaktayız.  Toplumumuzun ihtiyaçları doğrultusunda önemli gördüğümüz  değişik araştırma ve uygulama merkezleri kurma konusunda büyük bir kararlılığımız var. Örneğin engelli bireylerimizin sorunlarına yönelik bir araştırma uygulama merkezi, çevre sorunları konusunda araştırma yapmak üzere özel bir merkez örnek verebileceğim merkezlerden birkaçıdır.

 

Havadis: Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi’nde hangi eğitim programları var, kampus projeniz var mı?

 

Prof. Dr. Zafer Ağdelen: Alayköy’de kampüs projemiz başladı. Üniversitemize ait 300 dönümlük bir arazi üzerinde kampüs kurulma çalışmaları hız kazandık. Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi’ndeki halen   İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde, İşletme Bölümü, Psikoloji Bölümü ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde Mimarlık Bölümü ve  İnşaat Mühendisliği Bölümü, Hukuk Fakültesi  bünyesinde İngilizce Hukuk Bölümü , Eğitim Fakültesi bünyesinde Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık Bölümü bulunmaktadır. 2018-2019  Akademik yılında bünyemize Turizm ve Konaklama Yüksekokulu bünyesinde Turizm ve Konaklama bölümünü de ekledik ve öğrenci kabulüne başladık. Gelecek yıllarda Eğitim Fakültesi’nin bölümlerini artırma başta olmak üzere,  İletişim Fakültesi ve Sağlık Meslek Yüksekokulu programları açmayı planladığımız programlar arasında yer almaktadır. Ayrıca özellikle yurtdışından yoğun talebi olan yüksek lisans programları konusunda da çalışmalarımız son aşamaya gelmiş durumdadır.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar