Eczacılar üvey evlat - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşetRöportaj

Eczacılar üvey evlat

Umut Öksüz Muazzez Gazihan

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ecz. Umut Öksüz Havadis’e konuştu ve eczacıların sorunlarını sıraladı.

Muazzez GAZİHAN

2019 yılı Aralık ayında, Çin’in Wuhan Şehri’nde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almasıyla, sağlığın ve sağlık çalışanlarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Halen etkisini sürdürmekte olan salgın, KKTC’de görüldüğü ilk günlerde eczacılık mesleğinin ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne serdi. Gerek ilaç gerek maske temini nedeniyle halkla birebir etkileşim halinde olan eczacılar süreç boyunca bulaş riskiyle karşı karşıya kaldılar.

Salgın döneminde olumsuz koşullara rağmen gerekli tedbirleri alarak, aralıksız çalışmaya devam eden eczacılarımız, Korona Virüsle olan çetin savaşta, sağlık çalışanları olarak ön saflarında yer aldı.


Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ecz. Umut Öksüz, sürecin en başından bu yana eczacıların canla başla çalıştığını açıkladı. Bir kez daha eczacıların pandemi sürecinde üstlendikleri zor göreve; özveri, sorumluluk ve alınan risklere değinerek, eczacıların yalnız bırakıldığını ancak tüm engellere rağmen görevlerini elden bırakmadıklarını dile getirdi.

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ecz. Umut Öksüz, Havadis’e bu zorlu dönemde eczacıların yaşadığı sorunlar ve yaptıkları çalışmaları aktardı.

“Tüm zorluklara rağmen eczacılar işlerinin başında durdu”

Özellikle Mart ayından itibaren içerisinde bulunduğumuz pandemi dönemi boyunca en ön saflarda görev alan eczacıların sürecin kahramanlarından biri olduğunu belirten Umut Öksüz, tüm bu zorluklara rağmen eczacılar işinin başında durduğunu eczanesini kapatıp eve kapanmadığını, eczacıların yeri geldiğinde sevdiklerini ailesini, çocuklarını göremediğine, yeri geldiğinde de gecesini gündüzüne kattığını söyledi.

Hekimler başta olmak üzere birçok sağlık meslek mensubunun fedakârca hizmet verdiği ve vermekte olduğu COVID-19 sürecinde, eczacılar da hem eczanelerin de hem de hastanelerde COVID-19’a karşı verilen savaşta sorumluluk almıştır diyen Öksüz, ilk olarak hükümetin pandemi sürecinde almış olduğu kararlara ve önlemlere değindi.

Alınması gereken kararların aslında alınmadığını söyleyen Öksüz, “Bu kararlarda küresel salgının ülkemizde en üst seviyede olduğu bir dönemde radikal kararların yerine günü birlik kısa vadeli kararlar olmuştur bu kararların da en büyük cefasını başta sağlık çalışanları ardından ise günden güne paniği artan vatandaş çekmektedir” dedi.

Günümüzde, eczacının halkın en yakın sağlık danışmanı olduğunu ifade eden Öksüz, eczacıların halka ücretsiz bilgi ve çözüm önerisi sunduğunu, halkın da bu yüzden eczaneleri tercih ettiğini söyledi.

“Biz eczacılar olarak pandemi döneminin ilk başladığı Mart 2000 yılında halka açık bir çağrı yapmıştık” diyen Öksüz konuşmasına şu şekilde devam etti;

Umut Öksüz

“Pandemi döneminde yalnız bırakıldık”

“Yaptığımız ilk çağrıda vatandaşın en yakın sağlık danışmanları biz eczacıların olduğunu tekrardan hatırlatarak, kendilerine pandemi döneminde Covid 19’dan kendilerini nasıl koruyacakları yönünde bire bir danışmanlık hizmeti yaptık ve bugün geldiğimiz noktada ise halkın bu dönemde kaygılarının günden  güne artmasıyla  biz eczacılara  ilk günkünden çok daha büyük görevler düşmektedir.

Tam da bu noktada sağlık bacağını oluşturan 3 temel faktör olan doktor, hemşire ve eczaneler arasında her gün sokakta vatandaş ile birebir temasta olan eczacılar pandemi döneminde yalnız bırakılmalarına rağmen, gerek sağlık bakanlığımızın gerekse vatandaşlarımızın, içerisinde bulunduğu küresel salgını atlatmak için her daim vatandaşımıza koruyucu sağlık önlemleri açısından hizmet vermeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

 

“Pandemiyle mücadele eczanelerde başlatıldı ve topluma pandemi döneminde sağlıklı bir şekilde yön verildi”

Birçok ülkede eczanelerin, yasal sorumlulukları artırılarak birinci derce sağlık kuruluşu olarak ilan edildiğine vurgu yaparak, bu ülkelerde eczacılara verilen yasal sorumluluklarla birlikte pandemiyle mücadelede sağlık politikaları nezdinde poliklinik hizmetlerinin, hastanelerde değil ilk olarak eczanelerde başladığına ve ciddi oranda topluma pandemi döneminde sağlıklı bir şekilde yön verildiğini söyledi.

“Bizim ülkemizde hukuki olarak eczacıların birinci basamak sağlık çalışanı olmamasına rağmen Kıbrıs Türk Eczacılar Birliğine bağlı tüm eczacılar bunun bilinciyle çalışmış, toplum nezdinde de eczacıların özverili çalışmaları takdir görmüştür” dedi

Öksüz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde sağlık önlemlerini ilk uygulayan sektör eczanelerdir”

“Mart 2020 yılında henüz bakanlar kurulu koruyucu sağlık önlemlerinin iş yerlerinde nasıl olması gerektiğini açıklamadan ülkemizdeki tüm eczaneler ateş ölçer, dezenfeksiyon, mesafeli girişler ve bunun gibi uygulamaları ilk başlatan sektör olmuştur. Akabinde Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği tüm üyelerin maske eldiven, önlük, koruyucu paravan ve benzeri gibi tıbbı malzeme katkısı yaparak eczacıların bu mücadelede sağlık yönünden toplumun yanında olan tek kuruluş olmuştur” dedi.

Öksüz, eczacıların pandemi sürecinde üstlendiği göreve ve aldığı risklere de değindi.

“Bugüne kadar bir tane eczacımızın testi pozitif çıktı”

“Eczacılar pandemi döneminde ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanları olmuştur. Türkiye’de 40 ‘a aşkın eczacı ölümü, 20’yi aşkın eczane teknikeri covid 19’dan hayatını kaybetmiştir. Tüm dünyada ve Kıbrıs’ın güneyinde eczacılar covid 19’a yakalanmış, akabinde ölümlerin gerçekleşmesine rağmen ülkemizdeki eczacıların bugüne kadar sadece bir tanesinin testinin pozitif çıkması, ülkemizdeki eczacıların bu hayati görevi ne denli ciddiyetle yaptığının yegâne göstergesidir ”dedi.

“İlaçlara zam geliyor”

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, ilaçlara zam geleceğini de açıkladı.

“İlaca her sene gelen rutin zammı bu sene de salgında geliri düşen ilaç firmalarının ilaca yaptığı zamdan dolayı Şubat ortalarında aldığımız duyumlara göre henüz daha yüzdeliği net bir şekilde olmayan zammın geleceğini Türkiye’deki meslektaşlarımızdan ve yetkililerden duyum olarak öğrenmiş bulunmaktayız. Mevzu bahis zam ile ilgili açıklamayı Şubat ortalarında Türkiye’deki TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz kurumu) tarafından bekliyoruz”.

“Zam, kimsenin uhdesinde değildir”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz,” ülkemizde özellikle pandemi döneminde vatandaşa ilaçlarla ilgili ücretlendirmenin vatandaş için daha makul kılınabilmesi için, ilaca uygulanan KDV’nin devlet tarafından geçici olarak kaldırılması vatandaşın ilaca erişimini daha az maliyetli kılacaktır diyerek, bu bağlamda  “Tüm vatandaşlarımız bilmelidir ki ilgili zam ne eczacımızın ne de ülkemizdeki kurum ve kuruluşlarımız uhdesinde değildir” dedi.

“Eczanelerin çalışma saatleri değişmeyecek”

Umut Öksüz, Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan sokağa çıkma yasağı süresince eczanelerin çalışma saatleri ve nöbetçi eczanelerin çalışma saatlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını da yineledi.

“Koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde, Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan sokağa çıkma yasağı boyunca ada genelinde eczanelerimizin çalışma saatleri ve nöbetçi eczanelerimizin çalışma saatlerinde herhangi bir değişiklik olmamıştır” diyen Öksüz; ayrıca, eczanelere hasta kabulleri, salgın döneminde uygulanan salgın tedbirleri çerçevesinde devam edeceği ve nöbet esnasında; ateş ya da öksürük gibi şikâyetleri olan ve 60 yaş üzeri hastalar öncelikli olarak kabul edileceği de hatırlattı.

 “Aşı politikaları elzemdir”

Koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “halk sağlığı acili” olarak ilan edildiğini hatırlatan Eczacılar Birliği Başkanı Öksüz, bu bağlamda tüm ülkelerde halk sağlığı koruyucu aşı politikalarını geliştirmenin,  sağlıktan sorumlu devlet politikalarını yöneten bürokratların asli görevi olduğuna işaret etti.

Öksüz, “Tüm aşılarla ilgili pandemi döneminde (zatürre, covid 19 aşısı vb aşıların) yaşanılacak olan sıkıntıları 2020 Temmuz ayında Eczacılar Birliği olarak tüm uyarılarımızı yapmıştık, bu bağlamda özellikle grip aşılarında sıkıntı yaşanmasına rağmen ülke çapında şu anda covid 19 aşısı ile birlikte koruyucu aşı politikalarını Sağlık bakanlığınca artık bir sağlık politikası olması elzemdir. Bizler bu bağlamda sağlık bakanlığına destek olmak için elimizden gelen tüm gayreti ve çabamızı göstermeye hazır olduğumuzu bildiririz” dedi.

 

Umut Öksüz
Umut Öksüz

“Üst kurulunda eczacı yok”

Bugün Sağlık Üst Kurulunda bir eczacının dahi olmamasını eleştiren Öksüz, sözlerine şu şekilde devam etti;

“İçerisinde bulunduğumuz pandemi tedavi süreci başlamıştır, bu süreç ile birlikte dünyada Covid 19’un sadece aşısı değil uygulanabilir tablet formları da üretilmeye ve halkın huzuruna sunulmaya hazırlanmasında son aşamaya gelinmiştir. Böylesine kritik bir süreçte halkla iç içe olan ve gerek aşı gerekse  ilaç üretiminden halka sunulmasına kadar olan her aşamada yer alan  yetkin sağlık profesyonelleri olan eczacıların bugün Sağlık Üst Kurulu’nda yer alması gerekmekteydi, toplumun  nabzını ve dünyadaki güncel aşı ve ilaç uygulamalarını, bilimsel çalışmaları, Sağlık Üst Kurulu ile istişare halinde olarak  siyasetten arınmış ve  objektif bir şekilde konuyla ilgili düzenlemelere katkı sağlayacağı şüphesizdir” dedi.

 

“Daire dökülüyor”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, kamudaki eczacı ve kadro yetersizliğini eleştirerek, bu eksikliğin,  insan hayatını bilerek tehlikeye atmak anlamına geldiğini savundu.

Dairenin yıllardır yetersiz eczacı ve personel kadrolarıyla tüm imkansızlıklara rağmen vatandaşa hizmet etmeye devam ettiğini kaydeden Öksüz,  “Ne acıdır ki; Pandemi dönemi, hükumetin İlaç/Eczacılık Dairesine göstermesi gereken hassasiyetin bu denli eksik olduğunun gözler önüne serilmesine vesile olmuştur. Bugün daireye bağlı çalışan az sayıdaki eczacımız, müdürümüz ve personelin insan üstü çaba ile topluma hizmet etmesine rağmen dairenin henüz bir havalandırması ısıtma soğutma sistemlerinin, soğuk zincir aracının olmaması ve en önemlisi ilaç takip sisteminin dahil elektronik ortamda yapılamaması bu dairenin topluma hizmetini yetersiz kılmasına neden olmaktadır, bunun tek sorumlusu ise oradaki çalışanlar değil uzun vadeli sağlık politikalarını yapmayarak ilaç eczacılık dairesini sürekli göz ardı eden gelmiş geçmiş tüm hükümetlerdir” dedi.

 

“ Hastanelerdeki ilaçları vatandaşa kimler veriyor muamma”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, ülkede bulunan 29 Sağlık Ocağında 1 tane bile eczacı olmadığını, Girne Akçiçek Hastanesi, Mağusa Devlet Hastanesi ve Cengiz Topel Hastanesi ve yeni açılan pandemi Hastanesinde de eczacı istihdam edilmediğini kaydetti. “Burada ilaçları vatandaşa kimlerin verdiği muamma” olduğunu söyledi. Öksüz, bu sorunların en büyük sebebinin, bugüne kadar ilaç ve ecza sektörüne uygulanan sağlık politikalarının yanlışlığı olduğunu belirtti.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar