“Dünyayla rekabet eden bireyler temenni ediyorum” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

“Dünyayla rekabet eden bireyler temenni ediyorum”

“Dünyayla rekabet eden bireyler temenni ediyorum”

Gazimağusa’daki Kültür ve Kongre Merkezi’nde dün akşam yer alan açılış törenine, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bazı milletvekilleri YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş ve KKTC’de yaşayan İTÜ mezunları katıldı.

KKTC’li İTÜ mezunlarına plaket takdiminin de yapıldığı törende, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Müziği Grubu da konser verdi.


YORGANCIOĞLU: “DÜNYAYLA REKABET EDEN BİREYLER TEMENNİ EDİYORUM”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversitelerin; öğretim yanında ülkelerin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine katkı koyduğunu belirterek, İTÜ’nün köklü bir üniversite olarak  Türkiye, KKTC ve dünyaya bu anlamda çok şey kattığını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, öğrencilerin sadece kendi alanlarında değil, dünyadaki çağdaşlarıyla da rekabet  eden bireyler olmasını temenni ettiğini, bundan da emin olduğunu söyledi.

Tüm kurumlar ve bireylerin insanlığa hizmet için çaba gösterdiğine dikkat çeken Yorgancıoğlu, İTÜ’nün KKTC ve Türkiye’de bu amaçla ortaya koyduğu hizmetleri takdirle karşıladığını kaydetti.

AKÇA:” ÖĞRENCİ SAYISINDA 60 BİN HEDEFİ GEÇİLDİ… YENİ HEDEF 100 BİN”

Kendisi de İTÜ mezunu  olan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, İTÜ mensubu olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Büyükelçi Akça, KKTC üniversitelerindeki öğrenci sayısının dün itibarıyla 61 bin 614 olduğunu ifade ederek, bunun önemli bir rakam olduğunu söyledi.

Büyükelçi Akça, KKTC için yaptıkları üçer yıllık programlarda planladıkları öğrenci sayısına ulaştıklarını, bunun da programdaki hedeflerin yakalanması ve programın gerçekçiliği açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

“KKTC ÜNİVERSİTELERİNİN YÖNETİM BECERİSİ SAYESİNDE..”

Yükseköğretimdeki öğrenci sayısında hedefi yükselttiklerini kaydeden Akça, yeni hedefi 100 bin olarak belirlediklerini söyledi.

Akça, birkaç yıl önce 47 binlerden 43 binlere düşen öğrenci sayısında bugün ulaşılan 61 bin 614 rakamının büyük bir başarı olduğunun altını çizerek, bu sayının yakalanmasında en büyük payın  kendilerini tanıtma ve yönetim becerisi gösteren KKTC üniversiteleri olduğunu söyledi.

Büyükelçi Akça,” KKTC üniversitelerinde fevkalade başarı ve rekabet politikası uygulanmaktadır” dedi.

Türkiye’deki Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Genel Sağlık Sigortası kapsamına KKTC hastanelerini de dahil ettiğini ve ilk protokolün Yakın Doğu Üniversitesi ile imzalandığını hatırlatan Akça, bu protokolün genişleyerek diğer özel hastaneleri de içine alacağına inandığını söyledi.

ARABACIOĞLU:”ÜNİVERSİTELER GÖZ BEBEĞİMİZ”

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da, İTÜ’nün  eğitim kalitesi ve misyonundan ödün vermeyen bir üniversite olduğunu belirterek, İTÜ’den mezun olmanın ayrıcalık olduğunu söyledi.

Bakan Arabacıoğlu, KKTC’de 8 tane üniversite bulunduğunu bunların arasında İTÜ VE ODTÜ’nün konumunun diğerlerinden farklı olduğunu ifade etti.

“Üniversiteler göz bebeğimiz” diyen Arabacıoğlu, KKTC üniversitelerinden mezun olan üçüncü ülkelerden öğrencilerin KKTC’nin fahri temsilcisi olmalarının son derece önemli olduğunu vurguladı.

KARACA:”PASTAYI PAYLAŞMAYA DEĞİL, BÜYÜTMEYE GELDİK”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mevlüt Karaca da, 240 yıllık mazisi olan İTÜ’nün, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e damgasını vuran yegane eğitim kurumu olduğunu söyledi.

“Pastayı paylamaya değil büyütmeye geldik. Kaliteyi artırmaya geldik. Misyonumuzun gerektirdiği sorumluluğun bilincindeyiz” diyen Karaca, İTÜ-KKTC Yerleşkeleri’nin kurulmasında KKTC Hükümeti ve sivil toplum örgütlerinden büyük destek gördüklerini söyledi.

İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri’nin 2019-2021 projeksiyonlarının da yapıldığını kaydeden Karaca, geleceğe umutla baktıklarını, doğru yolda ilerlediklerini söyledi.

Karaca, İTÜ KKTC Yerleşkeleri’nin gelişimiyle ilgili olarak da “Birinci viteste giden aracı, ikinci üçüncü vitese taktık. Önümüzdeki yıl çok daha hızlı giden bir araca sahip olacağız” dedi.

KAHYA:”İTÜ , MİSYON ÜNİVERSİTESİ”

İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya da, İTÜ’nün bir misyon üniversitesi odluğunu vurgulayarak, beklentilerin de ötesinde ülkeye  değer katmanın kendileri için milli vazife olduğunu ifade etti.

Bir yıl içerinde çok şey yaptıklarını söyleyen Kahya, mevzuatla ilgili bir çok metnin tamamlandığını, kurumsallaşma adına hızlı adım atıldığını belirtti.

Kahya, İTÜ Gazimağusa ve Yenierenköy yerleşkeleri projesi hakkında da bilgi vererek, projenin KKTC’de gelmiş geçmiş en iyi proje olacağını bu konuda iddialı olduklarını da sözlerine ekledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar