Diyabet tembellik hastalığı mı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Sağlık

Diyabet tembellik hastalığı mı?

Diyabet tembellik hastalığı mı?

Tıp camiasının en sık yaptığı hata ise hastaların insülin depolarını ve insülin canlılığını ölçmeden, şekeri yüksek olan her hastaya insülin başlamaktır. İnsülin depoları gerçekten azalmış veya bitmiş olan hastalarda bu uygulama hayat kurtarır. Ancak, vücudu insülin üretmekte olan ve fakat direnç nedeniyle insülini kullanamayan hastalarda hayat karartır. Zira bu hastalar adeta balon gibi şişmeye başlarlar ve her doktora gittiklerinde tembellik yaptıkları, diyet yapmadıkları için fırça yer ve hatta aşağılanırlar.

Egzersiz şart


Hâlbuki sorun tedavinin bizzat kendisindedir. Bu hastaların kilo almalarının, hareketsizleşmelerinin, vücutlarının su tutmasının, kalp ve akciğerlerinin zorlanmasının ve karaciğerdeki yağlanmanın asıl nedeni insülin fazlalığıdır.
Diyabet hastalarının temel tedavisini egzersiz ve diyet uygulamaları teşkil eder. Her yerde bunları okur ve duyarsınız. Ancak yapılan araştırmalar diyet ve egzersizin öyle sanıldığı gibi bu hastalıkla mücadelede etkin olmadığını gösteriyor. Çünkü diyet yapan bireyler kilo verme süreci boyunca kendi hormonları ile bir mücadele verirler ve azalan enerji girişinin tetiklediği çok sayıda mekanizma harekete geçerek kalori girdisini artırır. Bugüne kadar on binlerce hasta üzerinde yapılan çalışmalar; uygun tedavi, eğitim ve bilinçlendirme ile bireylerin ilk birkaç ay kilo verdiğini, ancak hastaların %80-95’inin bu kiloları aynı sürede fazlasıyla geri aldığını gösteriyor. Verdiği 5-6 kiloyu iki yıl boyunca koruyabilen hasta oranı %2v olup, beş yıl boyunca diyet yapabilen hasta oranı sıfırdır.

Kendinizi suçlamayın

Neden mi? Çünkü diyeti devam ettirmenin önünde büyük bir direnç vardır ve bu direnç hormonlarının çoğu da ince bağırsakların son bölümünden salgılanır. Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde uygulanan Metabolik Cerrahi ameliyatında hekimlerin neden ince bağırsakların son bölümüne müdahale ettiklerini de bu vesile ile anlatmış olduk. Sevgili okur, işte bu nedenlerle içinde bulunduğunuz durum için kendinizi suçlamayın. Sorunun sizden değil, gıdalara eklenen katkı maddelerinden kaynaklandığını bilin. Neyi, ne kadar yediğinizin, ne kadar tembellik yaptığınızdan daha önemli olduğunu da bir köşeye not edin. Sağlıkla kalın…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar