“Devletin kaynaklarını heba ettirmeyiz” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşetRöportaj

“Devletin kaynaklarını heba ettirmeyiz”

cemal özyiğit

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, KAR-İŞ ile yapılan öğrenci taşımacılığı sözleşmelerinde yolsuzluk ve usulsüzlük olduğu yönündeki iddialara açıklık getirdi, KAR-İŞ ile bakanlık arasında yapılan yeni sözleşmenin detaylarını açıkladı

 “YÜZDE 30 EK ÖDENEK ÇIKARDIK”: Özyiğit: Yeni imzaladığımız protokolde daha önce imzalanan protokollerde görülen eksiklikler ve aksaklıklar yok. Enflasyon oranını, akaryakıttaki yükselmeleri, genel tarifelerdeki yükselmeleri de gözeterek yüzde 30’luk bir ek ödenek çıkardık. Protokole göre bir şekilde hatalı ödeme varsa onlar da mahsuplaşılacak


“KRİTERLERİMİZ VAR”: Özyiğit: Bu sözleşmelerin imzalanması için elbette ki bir takım kriterlerimiz var. Taşımacılığı yapacak olan otobüsün seyrüseferi ve muayenesi tamam mı, şoförünün sağlığı ve çocuk taşıma konusunda ehliyeti, güvenliği tamam mı, bunlarla ilgili belgeler istiyoruz. Bu belgelerin okul idarelerinden de teyidini istiyoruz

“BAZI HATALI UYGULAMALAR TESPİT ETTİK”: Özyiğit: Pek çok taşımacı bu işi usulüne ve protokollere uygun olarak yapmaktadır. Ancak hatalı bazı uygulamalar da tespit ettik. Örneğin, bize belirtilen araç ile taşımacılığı yapan araç farklı, şoför de başka. Daha önceki yıllara ait hatalı ödeme emirleri de tespit ettik

“GEREKEN YAPILACAK”: Özyiğit: Tespitlerimizi Maliye Teftiş İnceleme Kurulu’na gönderdik. Maliye Teftiş İnceleme Kurulu’, bize dosyayı geri gönderirken, ‘Hatalarla ilgili gerekli soruşturmaları açın’ dedi biz de açtık.  Bir başka dosya da ‘usulsüzlük içerebilecek hatalar’ olduğu gerekçesi ile Hukuk Dairesi’ne gönderildi. Bu konuda gerekeni yapmakta kararlıyız

 

Duygu ALAN

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Havadis’e yaptığı açıklamada öğrenci taşımacılığı konusunda “yolsuzluk” iddialarını yanıtladı. Özyiğit, Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ) ile bakanlık arasında hem geçmişte imzalanan hem de geçtiğimiz günlerde imzalanan sözleşmelerin detayları hakkında bilgi verdi. Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özyiğit, ayrıca öğrenci taşımacılığının kriterlerini ve öğrenci taşımacılığı hizmetine karşılık yapılan ödemelere ilişkin açıklamalarda bulundu.  Özyiğit, bakanlığın taşımacılık konusunda çalışmalarını, tespitlerini ve bu tespitler doğrultusundaki süreci de anlattı.

Soru: Taşımacılık konusunda ne aşamadayız. KAR-İŞ’in alacağı var mı?

Özyiğit: Göreve geldiğimizde 5-6 aylık süre içerisinde taşımacıların hiçbir ödenek almadığını tespit ettik ve inisiyatif alarak bütün hazırlanan ödeme emirlerinin derhal toparlanması yönünde talimat verdim. Kısa sürede de imzalayıp, ödemeleri başlattık. Bütçe olanakları çerçevesinde geçen sene peyderpey bu ödemeler yapıldı. Şimdi 2019’ yılındayız ve bütçede sıkıntılar olmasına rağmen, ödemeler düzenli olarak yapılmaktadır.

Soru: Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Kamu Araçları İşletmecileri Birliği arasında, 2018-2019 eğitim yılında öğrenci taşımacılığı için protokol imzalandı. Bu protokolün diğer protokollerden farkı var mı? Detayları neler?

Özyiğit: Kamu Araçları İşletmecileri Birliği ile yeni bir protokol imzaladık. Bu protokol de daha önce imzalanan protokollerde görülen eksiklikler ve aksaklıklar yok. Bir de enflasyon oranını, akaryakıttaki yükselmeleri, genel tarifelerdeki yükselmeleri de gözeterek yüzde 30’luk bir ek ödenek çıkardık. Sözleşmeler imzalandıkça da o ödemeler peyderpey yapılmaktadır. Yeni protokole bir madde koyduk. Ve dedik ki, ‘ Bir şekilde hatalı ödeme varsa bu yapılan tespitler doğrultusunda onlar da süreç içerisinde mahsuplaşılacak.

Soru: Bu sözleşmenin imzalanması için kriterler nelerdir. Bakanlık, hangi koşulları arıyor?

Özyiğit: Bu sözleşmelerin imzalanması için bakanlık olarak elbette ki bir takım kriterlerimiz var. Örneğin evrak istiyoruz. Taşımacılığı yapacak olan otobüsün seyrüseferi ve muayenesi tamam mı, şoförünün sağlığı ve çocuk taşıma konusunda ehliyeti, güvenliği tamam mı, bunlarla ilgili belgeler istiyoruz. Bu belgeleri alıp bir de okul idarelerinden de teyidini istiyoruz.

Soru: Öğrenci taşımacılığında yolsuzluk usulsüzlük iddialarına cevabınız nedir? Bakanlığın tespitleri neler?

Özyiğit: Bazı yerlerde bazı aksaklıklar tespit ettik. Örneğin, bize verilen plaka ve şoför gerçekle bağdaşmıyor. Bize belirtilen araç ile taşımacılığı yapan araç farklı, şoför de başka. Bu sebeple mesela geçen hafta belki de 50 tane araç plakasının değiştirildiğine yönelik ek düzeltmeler imzaladım. Bunlar doğru değil. Biz ince eleyip sık dokumaya çalışıyoruz. İlgili birimimiz bu kontrolleri yaparken daha önceki yıllara ait hatalı ödeme emirlerinin de olduğunu tespit etti. Mesela öğrenci başına ödeme yapılması gerekirken bazı yerlerde doluluk ödendi veya çift taşımacılık yapanlar eklenerek ödendi. Hatalı, eksik, aksak uygulamalar gördük.

Soru: Bu tespitler doğrultusunda neler yaptınız? Açılan bir soruşturma var mı?

Özyiğit: Yaptığımız tespitlerde ortaya çıkardığımız bulguları aldık. Maliye Teftiş İnceleme Kurulu’na gönderdik. Maliye Teftiş İnceleme Kurulu, bize dosyayı geri gönderirken, ‘Hatalarla ilgili gerekli soruşturmaları açın’ dedi biz de açtık.  Bir başka dosya ile ilgili, ‘Bu konuda ciddi hatalar vardır, usulsüzlük içerebilecek hatalar vardır. Bunu da incelemek üzere Hukuk Dairesi’ne gönderiyoruz’ dedi. ‘Gönderin’ dedik. Dolayısıyla bu işin peşini bırakmayacağız. Bu devletin kıt kaynaklarını kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz, heba ettirmeyeceğiz. Şimdilerde bu sözleşmeleri belgelerin tamamlanması koşulu ile yapmaya çalışıyoruz.

Bu arada Bakanlık bünyesinde bu konu ile ilgili incelemeleri yapmak üzere bir ekip oluşturduk. Ayrıca KAR İŞ Yönetimi ile de sık sık bir araya gelip sorunları aşmak için ciddi bir efor sarf ediyoruz. Öte yandan pek çok taşımacı bu işi usulüne ve protokollere uygun olarak yapmaktadır.  En kırsal, ücra yerlerden bile öğrenci taşıyan kardeşlerimiz var. Bu kişiler elbette hak edişlerini alacak. “Öğrenci sayısı 8’den az ise taşımacılık yapılamaz” diye de bir madde vardır, ancak bazı bir iki istisnai yer var, bunlarla ilgili ek kararlar çıkarmaya çalışıyoruz. Çünkü başka taşımacı yok, başka çocuk da yok. Ama bu çocukların da taşınması lazım. ‘Alsın köyden biri de bu çocukları götürsün’ de diyemeyiz. Dolayısıyla o konuda düzeltmelerin yapılması için de gerekli talimatı verdim. İzin kurulu süratle bunu değerlendirmelidir. Çünkü bu çocuklar okula gidemezse bu bizim ayıbımız olur.

Soru: Öğrenci taşımacılığı konusunda okul idarecilerinin de sorumlulukları yok mu?

Özyiğit: Elbette. Okul idarecilerine de Havadis aracılığı ile bir kez daha sesleniyorum. Bu kontrolleri mutlaka yapacaklar. Çünkü taşınan geleceğimizdir ve bu çocuklar hepimizin gözbebeğidir. Yılbaşından hemen önce Çamlıbel’de bir çocuğumuz kaza geçirdi, ölümden döndü.  Ben bu manzaraları görmek istemem. Göreve yeni geldiğimde karşılaştığım bir olay daha oldu. Bir otobüsün tekeri koptu. Bu ne demek? Demek ki muayenesi yok. Bu konuda çok hassasız.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar