Değişimi yaşamak! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Değişimi yaşamak!

 

Bir bayram daha geride kaldı.
Bayramda kendim için yarattığım boş zamanlarda kitap okumaya çalıştım.
İnternetin hayatımızı daha ne kadar değiştirebileceğini araştırdım.
Dünyada özellikle medya alanında internet ve gelişen teknolojiye bağlı olarak yaşananları okudum.
Amerika’da Washington Post örneği özellikle medya alanında internete bağlı olarak yaşanmakta olan gelişmelere bir örnek.
Bizler bugün için dünyada internetteki gelişme bağlı olarak medyada yaşanmakta olan dönüşümü uzaktan seyrediyoruz.
Ama bu değişim mutlaka bizi de etkileyecektir.
Etkilerini göstermeye başladı bile…
Bunun için de bir an önce kendimizi dünyada yaşanan gelişmelere adapte edecek adımlar atmalıyız.
Bayram tatilinde okuduğum yazılardan biri olan Radikal’den Murat Yetkin’in yazdıklarını bugün sizinle paylaşmak istedim.
“Medyada büyük dönüşüm başladı” başlıklı yazısında Yetkin, “Başka sektörlerin yükseliş ve düşüşlerini, çöküş ve yeniden doğuşlarını medya olarak dışarıdan izleyip yazdık bugüne kadar. Şimdi, yurtta ve dünyada medya büyük bir sarsıntı ve dönüşüm yaşamakta ve biz gazeteci milleti bu sarsıntının hem aktörü hem seyircisi konumundayız” diyerek yazısına giriş yaptı ve şöyle devam etti:
Türkiye’de henüz oyun ne tam sert ne de kurallarına göre oynanıyor. Sebebi de Türkiye’de medya hareketlerinin siyasi atmosferle fazlasıyla ilgili olması. Siz bir de önümüzdeki üç seçim süreci geçtiğinde, siyasetin medyaya ihtiyacı değiştiğinde görün neler olacağını. Ama bu sarsıntı ve dönüşümün asıl medyanın yapısı ve ekonomisiyle ilgili olduğunu bilelim. Tam 126 yaşındaki saygın International Herald Tribune Gazetesi 14 Ekim günü gazetenin yönetiminden Serge Scherman’ın şu cümlesiyle başlayan bir makale bastı: “Bu sizin IHT’yi son okuyuşunuzdur, yarından itibaren International New York Times olacak.” Yazının başlığı da “Bir Gazetenin Ömrü” idi; hüzünlü ama gerçekçi bir başlık. Gazetenin zaten bir süredir sahibi olan NYT bu dönüşümü aslında geçen şubat ayında ilan etmişti. Yeni adıyla International NYT, ana gazetenin daha çok internet ağırlıklı ve yorum çeşitliliğine dayalı uluslararası sayfaları niteliğinde olacak. NYT ise ABD’de pek olmayan “ulusal gazete” boşluğunu doldurmaya oynayacak sanki; başarılı yönetmeni Jill Abramson’un 13 Ekim tarihli İngiliz The Guardian Gazetesi’ne verdiği bilgilerden bunu anlıyoruz. NYT internet sitesinin ayda 59 milyon tekil ziyaretçi gibi müthiş bir okunurluğu var. Bunların üçte biri ABD dışındanmış. Toplam erişimin yüzde 66’sı ABD’den, onu ikinci sırada izleyen Kanada’nın oranı yüzde 5, üçüncü sırada yüzde 4 ile İngiltere geliyor; aradaki fark büyük. Yine Abramson’un başlattığı paralı içerik uygulaması sonucu NYT’nin 700 bin abonesi var, bunların yalnızca onda biri ABD dışından. Ancak dünyadaki diğer içerik ödemeli uygulamalardan çok azı başarılı. Bunda en büyük pay, ABD’nin dünyanın en büyük ekonomi ve askeri gücü, dolayısıyla siyasi gücü olmasında ve NYT’nin de bu durumu iyi gazetecilik yapıp ifade özgürlüğünün daha geniş imkânlarında iyi yansıtmasında. Tabii medya dünyasına yön veren yeni teknolojilerin tamamının ABD’de geliştirildiğini unutmamamız gerekiyor. Dolayısıyla dünyanın gözü ABD’de ve orayı da NYT gazetesinin internet sitesinden izliyor, Abramson da bunu iyi saptamış, gereğini yapıyor. Bunu yaparken de IHT gibi gazeteyi kendi marka bünyesinde yeniden yapılandırıp nitelikli okuru da elde tutmayı amaçlıyor. NYT’nin rakibi Washington Post bu değişimi göremedi. Son 6 yılda gelirleri yüzde 44 düşüp toparlanamayınca, sahipleri gazeteyi 5 Ağustos’ta 250 milyon dolara amazon.com kitap sipariş sitesi sahibi Jeff Bezos’a sattı. Aynı gün NYT de Boston Globe Gazetesi’ni Red Sox beyzbol ve Liverpool futbol takımlarının sahibi John W. Henry’ye 70 milyon dolara sattı. Oysa NYT 1993’te Boston Globe Gazetesi’ni o zaman için rekor bir fiyatla 1.1 milyar dolara almıştı. Bir başka örnek yine bu yıl içinde Philadelphia Inquirer ve Philadelphia Daily News Gazeteleri 55 milyon dolara yerel bir yatırımcıya satıldı; sahipleri çok değil 2006’da 515 milyon dolarlık bir teklifi reddetmiş.
Murat Yetkin’in yazısında da görüleceği gibi dijital gazetecilik klasik gazeteciliğin önüne geçti. Ama bu konuda şöyle önemli bir ayrıntı var.
Burada sözü yine Murat Yetkin’e bırakalım:
Bezos, yazılı basının en fazla 20 yıl daha devam edeceği görüşünde; ona göre dijital gazetecilik boşluğu dolduracak. Öte yandan dijital yayıncılıktan NYT ve Avrupa’daki birkaç örnek dışında gelir sağlayabilen yok. Zaten güvenilir haber siteleri çoğunlukla bir gazete ya da televizyonun haber merkezine ya da nitelikli haberciliğe bütçe ayırabilecek başka haber merkezlerine bağımlı.
İşte sanırım Yetkin’in değerlendirmelerindeki en önemli bölüm burada.
Dijital gazetecilik hızla gelişiyor ama güvenilirlik ve nitelikli gazetecilik ayakta kalacak olanları belirleyecek.
Bunun için de haber merkezlerine yatırım yapan kazanacak…


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar