ÇİM çevre kirliliğidir! Gelin DUR diyelim.. - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

ÇİM çevre kirliliğidir! Gelin DUR diyelim..

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Sanırım eğitimin sadece bilişsel kazanımla sonuçlanmasının toplumsal yaşama katkısı hiç olmaz. Toplumsal problem ve sorunların çözülmesi için duyuşsal davranışların kazanılması daha önemli ve hayati. Kimya, biyoloji, fizik, coğrafya, tarih ve diğer derslerdeki kavramları, ilkeleri, akademik kuralları, teorileri yalnızca bilişsel olarak bilmenin önemi yok. Su formülünü bilmek dünyadaki ‘Su Sorunu’nu çözmek için yeterli değildir. Sürdürülebilir Çevre bağlamında, kuraklığa çözüm üretilmesi, tüm insanların temiz suya ulaşmasının sağlanması, kıt su kaynağının verimli kullanılması, su kaynaklarının korunması, göç ve şehirleşme olgusu içerisinde su sorununun nasıl çözüleceği ve daha pek çok problem, bireylerin genelde yaşanılabilir çevre ve özelde verimli su kullanımı için duyuşsal davranışların kazanılmasını gerektirir.

Çağdaş eğitim de yeniden kurmacı bir anlayış temelinde bunu gerektirir. Öğrencilerin toplumsal problem ve sorunları da sınıfta tartışmalarını önerir. Sonrasında çözüm önerileri getirmelerini ve en önemlisi ‘EYLEME GEÇMELERİNİ’ ister.


Bunun için de öğretmenlere sorumluluk yükler. Öğrencilerin eyleme geçmeleri için birşeyler yapmalarını ister. Eyleme geçmek için de öğrencilerin psikolojik objelere karşı duyuşsal yakınlıkları olmasını sağlamak için öğretim yapılmalı. Örneğin sokak hayvanlarını korumak için etkinliklere katılma, katıldığı için bundan zevk alma, diğer insanları da sokak hayvanlarını koruma faaliyetlerine çekmek için propaganda yapmak, daha neler yapabilirim için düşünme, onlara kendisini  adama ve en uçta da sokak hayvanlarını seven ve koruyacak bir kişilik geliştirmeleri için öğretim yapma. Eğer bu başarılırsa pek çok probleme çözüm üretilebilir.

Çağdaş dünyanın en büyük sorunlarından  bir tanesi de ‘SU PROBLEMİ’dir. Su kıtlığı, temiz suya ulaşım, su kaynaklarının yok olması, göç ve şehirleşme, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle insanlık, gelecek on yıllarda su problemi yaşayacak. Ayrıca suyun çeşmeden akması için itici güç elektriktir. Bu nedenle elektrik üretimi esnasında atmosfere karbon dioksit gibi kirli gazlar salınır ve çevre kirliliğine katkı sağlar.

Ülkeler su sorununu çözmek için girişmlere başladılar; çünkü sorun çok büyük. Hindistan’da 77 milyon insan yanlış yönetim, yoksulluk, yetersiz finansman nedeniyle temiz suya erişemiyor. Büyük Britanya’da 2 yıl büyük bir kuraklık yaşandı, ardından 2012 yılında bazı bölglerde katı su tasarrufu önlemleri alındı. Örneğin o dönemde ÇİMLERİN SULANMASI’na ve araba yıkamaya çok yüksek cezalar getirildi. Londra’da süs havuzlarının çeşmeleri bile kapatılmıştı. Kuraklık sonrası 2008 yılında Barselona içi içme suyu dolu tankerler ithal etmek zorunda kaldı. Pahalı bir uygulama idi; ancak Barselona’da artan göç nedeniyle belediye su arzı konusunda sınıfta kalmıştı. Dünya genelinde kentsel atık suların yüzde 80’i hiçbir şekilde arıtma işlemine alınmadan doğrudan nehirlere, göllere veya denizlere gidiyor. Londra’da bile yağmurlu haftalarda milyonlarca litrelik arıtılmamış su, arıtma tesislerinin kapasiteleri dolduğunda Thames nehrine bırakılıyor. Çin’de 118 şehiri kapsayan bir araştırmada su kaynaklarının yüzde 64’ü ‘aşırı’ kirli, yüzde 33’ü ‘biraz’ kirli ve sadece yüzde 3’ü ‘sıhhi’ bulundu*.

Dünyada 43 ülkede bulunan yaklaşık 700 milyon insan su kıtlığından muzdaripdir. Dünya su sorununu çözmeye çalışıyor, protestolarla su korunmaya çalışılıyor. Bilim insanlarına göre iklim değişikliği en çok doğal kaynakları, eko-sistemleri ve SU SEKTÖRÜ’nü etkiliyor. Bu nedenle Uluslararası Su Kurumu doğal kaynakların korunması konusunda toplumu biliçlendirmek için dünyada boy gösteriyor***.

ABD’de Kaliforniya eyaletinde göstericiler Nestle şirketini protesto etti. Ciddi bir kuraklık yaşanan eyalette Netle fabrikasında, kaynak suyun sınırlı olduğu gerekçesiyle ihracat için üretim yaptığı gerekçesiyle**.

Dünya genelinde alınan bazı önlemler: Devletler su ile ilgili politikalarını gözden geçirerek israfı azaltmaya çalışıyor. Atık sular tasfiye edilerek yeniden kullanıma sokuluyor. Tarımda ilkel sulama metotlarının israfa neden olması nedeniyle sulamada yüksek teknoloji kullanılıyor. Su kaynaklarına uygun tarım ürünü ekimi yapılıyor. Devletler su sorunu konusundaki anlaşmazlıkları tırmandırmaktan kaçınıyor. Tarımsal sulamada damlama ve yağmurlama sulama yapılıyor. Denizden su tasarrufuna gidiliyor. Sanayide su kullanımı yeniden kullanımlı dönüşümlü yapılıyor.

Peki buralarda ne yapılıyor? Devlet kurumları ÇİM ekip, israflı, bilinçsiz ve hunharca su harcıyor ve ayrıca sulama amacıyla da elektrik kullanıp, atmosfere kirli gazlar salıyor; çifte kirlilik. Sürdürülebilir Çevre ve Su Tasarrufu adına protestoya hazırlanıyoruz? Katılımınız; çocuklarımız ve torunlarımıza yaşanılabilir bir çevre bırakmak için çok önemli.

*https://www.capital.com.tr/capital-dergi/akilli-kimya/sehirlerin-su-problemi

**https://tr.euronews.com/2016/11/14/cop-22-zirvesi-nin-ana-gundem-maddesi-su-ve-su-kaynaklari

*** https://tr.euronews.com/2015/05/21/abd-de-nestle-sirketine-protesto

****https://tr.wikipedia.org/wiki/Su_sorunu

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar