Cildimizdeki benlerin tehlikeli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Magazin

Cildimizdeki benlerin tehlikeli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz!

Cildimizdeki benlerin tehlikeli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz!

Sevgili okurlarım günümüzde gribal hastalık gibi yaygınlaşan kanser hastalığı için kendi vücudumuzu kontrol edip bu hastalığı kısa zamanda teşhis edip önleyebilme şansımız var. Bu değerlendirmeyi vücudumuzda olan bazı ufak tefek değişiklikler sonucu ile hissedip derhal bir doktora başvurabiliriz. Böylece erken müdahale ile hayatımızı kurtarmış olabiliyoruz. İnsan vücudunda deride doğumdan sonra veya doğumda oluşan kahverengi renkten meydana gelen lekeler halk dilinde ‘ben'  diye, tıp dilinde ise 'Melanositik nevüs' diye adlandırılıyor.

Her insanın vücudunun çeşitli yerlerinde birden fazla ben bulunuyor. Çoğu zararsız ve yaşam boyunca değişmeden kalabilen benler kimi zaman önemsiz lekelerden oluşurken, kimi zaman ise kanser hastalığının habercisi olabiliyor…


Var olan bir benin boyutundaki, şeklindeki ve rengindeki değişiklikler, sınırlarının girintili çıkıntılı olması, neden yokken kanaması, üzerinde doku kaybının gelişmesi, hızla büyümesi, etrafında beyazlaşma olması, kaşınma ve ağrı gibi belirtilerin izlenmesi, özellikle 40 yaşından sonra yeni benlerin ortaya çıkması 'melanoma' kanserinin  ilk işaretleri olabilir.

"Doğumsal benler doğumda veya erken bebeklik döneminde ortaya çıkan benlere verilen isimdir. Yeni doğanların % 1-2'sinde bulunur. Pek çok doğumsal ben küçüktür ve melanom gelişimi açısından düşük risk taşır. Benin boyutu arttıkça melanom gelişme riski artar. 

Displastik benler atipik benler olarak bilinir. Vücutta herhangi bir yerde ortaya çıkabilirler. Ancak  daha çok sırt ve güneş gören alanlarda izlenir. Boyutları genellikle sıradan benlerden biraz daha büyük olup sınırları düzensizdir. Ben, pembeden koyu kahverengiye kadar, renkte farklı varyasyonlar gösterebilir. Displastik beni olan ve kişisel veya ailesel melanom hikayesi bulunmayan kişilerde melanom gelişme riski normal popülasyon ile karşılaştırıldığında 7-27 kat artar. Risk kişisel veya ailesel melanom hikayesi olanlarda daha da artmaktadır.

Eğer vücudunuzda 50 veya üstü,  küçük boyutlu  ya da normal görünümde beniniz varsa veya çapı en az 5 mm olan 5 veya üstünde normal görünümlü beniniz varsa, melanom gelişimi açısından genel populasyonla karşılaştırıldığında 3 kat fazla risk taşıdığınızı söyleyen doktorlar  "Melanom genellikle var olan benler üzerinden gelişir. Bu nedenle çok sayıda ben bulunması melanom gelişme riskini artırır.  Bütün bunların dışında beyaz tenli, renkli gözlü, çilli,  kızıl saçlı, güneşe duyarlılık yaratan hastalığı olanlarda melanoma riski daha fazladır.

Benlerin artış nedeni güneş ışınları!
Güneş ışınları içimizi ısıtıp bize enerji verip kemiklerimiz içinde gerekli vitaminleri sağlarken bir yandan da melanoma kanserini tetikliyor. Özellikle çocukluk çağında geçirilen güneş yanıkları melanoma gelişme riskini arttırıyor "Çok sayıda beni olan kişilerin güneşten korunması, güneşin etkili olduğu saatlerde kendilerini korumalı, güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Benler hayatımızda tehlike olabiliyor!
Halk arasında "bene dokunulmaz, bıçak değmez" gibi bir inanışın olduğunu söyleniyor, Bu düşüncenin hiçbir geçerliliği yoktur.   Et benleri yakılabilir (elektrokoterizasyon) veya dondurulabilir (kriyoterapi), fakat normal benlere bu işlemler yapılamaz, ancak cerrahi işlem ile çıkarılabilir. Epilasyon veya kozmetik amaçlı lazer yaptıran bireylerin benlerinin üzerini mutlaka kapatılması gerekir.

Benlerde bu belirtiler varsa hemen doktora başvurun!
• Yapısı asimetrikse,
• Çevresinde düzensizlik varsa,
• Açık veya koyu kahve, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı gibi farklı renkler bulunuyorsa,
• Çapı 5 mm’den büyükse,
• Yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa,
• Üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa,
• Özellikle avuç içi ve ayak tabanında bulunan benlerde ve tırnak kenarında ya da tırnakta kahverengi renk değişikliği varsa bunlar malign melonomun işareti olabiliyor. Bu durumda zaman kaybetmeden mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşıyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar