Çare üreterek borçlandık - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Çare üreterek borçlandık

sunat atun

[dropcap style=”circle” bgcolor=”#0065ad”]E[/dropcap]konomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile ilişkiler üzerinden siyaset yapılmasının doğru olmadığını,  bu anlayışın terk edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs TV’de Markaj programına katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.


CTP-UBP hükümetini eleştiren Atun, koalisyonun başlangıçta iyi olduğunu ancak zaman içinde ortakların kendi başlarına hareket etmesi yüzünden bu ortaklığı bitirme kararı aldıklarını söyledi.

Atun, CTP-UBP hükümetinin su konusunda da ülkenin önünü açma yerine, işi sürüncemeye sürdürdüğünü  ifade etti.

“YAPILAN YORUMLAR YAKIŞIKSIZ VE GEREKSİZ”

Son dönemde siyasetin Türkiye ile ilişkiler üzerinden yapılmaya çalışıldığını da söyleyen Atun, “o parti Türkiye ile uyumludur, bu partiyi Türkiye istemiyor” şeklinde yapılan yorumları yakışıksız ve gereksiz bulduğunu ifade etti.

“Türkiye ile KKTC hükümetleri hep birlikte çalışmışlar, bundan sonra da çalışmaya  devam edeceklerdir. Bu siyaset üstü bir konu ve buradan siyaset yapmak doğru değildir” diyen Atun, eki Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün “devletin iç borçlanma yapmasına” yönelik eleştirilerini yanıtladı.

“BEDELİ HALKA ÖDETTİRMEDİK, ÇARE ÜRETEREK BORÇLANDIK”

Atun, şunları ifade etti: “Ben Birikim Beyin görüşüne katılmıyorum. Bir kere Ekonomik ve Mali İşbirliği protokolü öyle yada böyle gecikti. Hem kamu hem reel sektörün alacakları sıkıntıya girdi. Neden bu sıkıntının bedelini hem kamu çalışanları hem reel sektör ödesin ki… Madem hatalı olan devlet, bu yükü de devlet çekmeli. Devlet ödemelerini yapmadığında hem kamu çalışanları hem özel sektör bunun bedelini faiz olarak ödüyor zaten.

Bu bedeli halka ödettirmedik. Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile oturup bir çare ürettik ve borçlandık. Ocak ayından beridir ödeme alamayan reel sektörü ve kamu personel maaşlarını ödedik.”

“EN DOĞRUSU TEK ÇATI…”

Atun, Maliye Bakanlığına bağlı bazı dairelerin UBP-DP hükümeti ile birlikte Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlanması konusunda da şunları söyledi:

“Eskiden de böyleydi,  Maliye Bakanlığı UBP, Hazine ise Ekonomi Bakanlığı’nda DP’ye bağlıydı. Türkiye’de de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tek çatı altında. Dolasıyla doğru olan da budur. Tabi ki en doğrusu Ekonomi ve Maliye’nin tek çatı altında olmasıdır”.

“DERİNYA KAPISININ AÇILMASINI DESTEKLİYORUM”

Atun, Derinya sınır kapısı hakkında da şunları söyledi:

“Gazimağusalı olarak Derinya kapısının açılmasını destekliyorum. Ekonomi Bakanı olarak da bunun doğruluğuna inanıyorum. Güney komşularımıza zaten daha önce de çağrı yapmıştım. ‘Gelin ilk iş olarak ticaretteki sınırları kaldıralım. Güney’den-Kuzey’e, Kuzey’den Güney’e mal ve ticaret serbest olsun’. Hem bizim üstümüzden Türkiye ile köprü kurabilir Güney Kıbrıs. Biz buna da varız. Dünyada ekonomide sınırlar kalkalı çok oldu. Hem bu konu güven artırıcı bir gelişme olur…”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar