Burs programı ihtiyaç alanlarının belirlenmesi için toplanıldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Burs programı ihtiyaç alanlarının belirlenmesi için toplanıldı

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, burs programı doğrultusunda ihtiyaç alanlarının belirlenmesine yönelik toplantı düzenledi

Özyiğit: “İyi yetişmiş, donanımlı, her alanda rekabet edebilen bireyler yetiştirme amacındayız”


Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, ülkede önümüzdeki süreçte nasıl ve hangi donanıma sahip insanlar yetiştirilmesi gerektiğini belirlemek adına çalışmalar başlattıklarını belirterek, süreci tüm paydaşlarla birlikte ilerleteceklerini kaydederek, iyi yetişmiş, donanımlı, her alanda rekabet edebilen bireyler yetiştirme amacında olduklarını vurguladı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, burs programı doğrultusunda ihtiyaç alanlarının belirlenmesine yönelik toplantı düzenledi. Bakanlıkta gerçekleşen toplantıya Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit başkanlık etti. Öncelikli alanlarda ülkedeki insan kaynağına olan ihtiyacı belirlemek adına ilgili tarafların görüşünü almak üzere gerçekleştirilen toplantıya, Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu ile Yüksek Öğretim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler’in yanı sıra, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası temsilcileri katıldı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit toplantının başında yaptığı konuşmada, ülkede önümüzdeki süreçte nasıl ve hangi donanıma sahip insanlar yetiştirilmesi gerektiğini belirlemek adına tüm paydaşların görüşünü almak için bu toplantıyı gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

Bunun önemli bir başlangıç olduğunu belirten Özyiğit, Devlet Planlama Örgütü’nün bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu verilerin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizerek “Bilim ve teknoloji büyük bir hıza ilerliyor. Kıbrıs Türk Toplumu olarak gençlerimizi ve çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek ve bu hıza ayak uydurmak zorundayız. Gençlerimizi dünya ile rekabet edebilir hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

Eğitimde yıllardır günlük planlamalar ve popülist yaklaşımlarla zaman kaybedildiğinin altını çizen Özyiğit, uzun vadeli ve doğru planlamalar yapmak adına “Vizyon 2030 Eğitim Stratejik Plan” çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen bu toplantının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Toplantının genel amacının hangi alanlarda yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç olduğunu ortaya koymak olduğunu belirten Özyiğit şunları kaydetti: “Eğitim planlanması başta olmak üzere, mesleki teknik öğretimde de yönlendirme alanlarını belirlemek, beyin göçünün önüne geçmek ve ara eleman ihtiyacımızı kendi ülkemizden karışılayabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Özyiğit, ülkenin ara eleman ihtiyacını kendi insan kaynağından karşılaması gerektiğini belirtti.

Göreve geldikten sonra mevcut burs tüzüğünü değiştirdiklerini ve ihtiyaç duyulan alanlara burs imkanı sağladıklarını da anımsatan Özyiğit  artık master alanında da ihtiyaç olup olmadığına bakılıp burs verdiklerini hatırlattı. Bakan Özyiğit konuşmasının sonunda toplantının toplum ve ülke yararına sonuçlar üreteceğine inanç belirterek, hayırlı olmasını diledi.

-Ödül Muhtaroğlu-

Devlet Planlama Örgütü Başkanı Ödül Muhtaroğlu da geçekleşen toplantının önemine değindi ve bazı rakamları katılımcılarla paylaştı.

İhtiyaç alanları ve ihtiyaç fazlası bölümler için yapılan çalışmalardan bahseden Muhtaroğlu, ihtiyaç fazlası bölümlerde okuyanların burs hakkından yararlanamadığını, bunun da toplumu doğru alana yönlendirme adına son derece önemli bir çalışma olduğunu söyledi.

Bakanlığa bağlı Yüksek Öğretim ve Dış İlişkiler Dairesi’nin son yıllarda online sisteme geçtiğini, başta öğrenci verileri ve kayıtları olmak üzere burs başvurularının da online olarak yapıldığını anlatan Muhtaroğlu bunun önemli bir başarı olduğunu ifade ederek “Bugün ülkemizin dış ticaret açığını yükseköğretim ve turizm gelirleri ile kapatmaya çalışıyoruz.  KKTC bütçesinin yarısı kadar bir bütçeden bahsediyoruz burada. Ekonomik olarak yükseköğretim ülke ekonomisi için son derece önemli. Bugün sayısal olarak iyi bir noktaya ulaştık. Bundan sonra kaliteyi arttırmamız gerekiyor” dedi.

-Prof. Dr. Hasan Amca-

Toplantının moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Hasan Amca da açılış konuşmasında yeni bir dünyanın var olmaya başladığını ve bu yeni dünyada işi bilenlerin değil, işi yapabilenlerin sahada iş bulabildiklerine dikkat çekti ve dünyadaki yeni iş alanları hakkında bilgi verdi.

Toplantıda geleceğin meslekleri başlıklı sunum da gerçekleştiren Amca, ülkede 2020-2030 yılları arasında öne çıkacak ekonomik büyüme ve yeni iş kapasiteleri yaratacak sektörlerin de belirlenmesine yönelik çalışma yapılacağının altını çizdi.

-Ziya Öztürkler-

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yüksek Öğretim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler de konuşmasında toplantı sonucunun, yakın gelecekte üniversitelerde bölüm tercihi yapacak olan öğrenciler ve veliler içinde bir rehber olacağını söyledi.

Öztürkler “Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğine şekil vermek için geçekleştirilen bu toplantı son derece önemli. Benzer toplantıların daha geniş paydaşların katılımıyla her yıl Mart ayının ilk yarısında tekrarlanarak ihtiyaç alanlarının daha da netleşmesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda geçmişte de birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, sürekliliği sağlanamadığından dökümanlara ulaşmak bile mümkün olamamıştır” dedi.

Dünyadaki örneklere bakarak KKTC’de de benzer çalışmaların yapılabileceğini ve gelecekte ihtiyaç duyulan alanlar için meslek gruplarının oluşturulabileceğini söyleyen Öztürkler, bu bağlamda yapılan çalışmanın bir kez daha öneminin iyi algılanması gerektiğini ifade etti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar