Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Yaşam

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

bireysel emeklilik sistemi

Her ay düzenli gelir elde etmenize rağmen birikim yapamamaktan mı şikayetçisiniz? Kazancınızı yatırıma dönüştürmekte zorlanıyorsanız bireysel emeklilik sistemine dahil olabilirsiniz. BES birikim hesaplama ile kendinize gelecek hedeflerinize uygun bir yol haritası çizebilirsiniz. Peki, bireysel emeklilik nedir? BES birikimleri nasıl hesaplanır? Tüm bu soruların cevabı için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak oluşturuldu. BES olarak da bilinen bireysel emeklilik sistemi, aktif çalışma döneminde yaptığınız birikimlerle gelecekte daha rahat bir emeklilik geçirmenizi sağlamayı hedefliyor. Kendi bütçenize göre belirlediğiniz katkı tutarını, yine kendi belirlediğiniz ödeme periyotlarıyla BES birikim hesabınıza yatırabiliyorsunuz. Bireysel emeklilik yatırım fonları ile işlem gören birikimleriniz, %25 devlet katkısı sayesinde daha da değer kazanıyor. Yani yatırdığınız her 100 TL, devlet katkısı ile 125 TL oluyor. Devlet katkısı üst sınırı, brüt asgari ücretin yıllık tutarının %25’idir.


BES Birikim Hesaplama ile Hedeflerinizi Planlayın

Bireysel emeklilik sisteminden emekli olduğunuzda birikimlerinizin hangi seviyede olacağını merak ediyorsanız BES birikim hesaplama aracından faydalanabilirsiniz. Yaşınızı, emekli olmayı planladığınız yaşı, ödeme periyodunuzu, katkı payınızı ve yıllık katkı payı artış oranınızı girerek emeklilikte ulaşacağınız tahmini tutarı hesaplayabilirsiniz. Emekliliğe dair belirli bir birikim beklentiniz varsa katkı payı hesaplama aracını kullanarak ödemeniz gereken aylık katkı tutarını da hesaplamanız mümkün.

BES Birikimleriniz ile Daha Rahat Bir Emeklilik Geçirin

BES birikim hesaplama ile hesapladığınız tutarları alabilmek için hak ediş sürelerini tamamlamanız gerekiyor. BES’ten emekli olmak için ise sistemde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız bekleniyor. Emekli olmaya hak kazandığınızda yatırım fonları ve devlet katkısı ile değer kazanan birikimlerinizi toplu para olarak alabilirsiniz. Alternatif olarak toplu para yerine aylık düzenli maaş ödemeleri almayı da tercih edebilirsiniz. Birikiminizin bir kısmını toplu para, kalan kısmını aylık maaş olarak da almanız mümkün.

Otomatik Katılımda BES Kesintisi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Bireysel emeklilik hesaplama ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir diğeri, BES kesintisi hesaplama. BES kesinti uygulaması, işverenlerin çalışanları bireysel emekliliğe dahil ettiği otomatik katılım sistemi için geçerli. Otomatik katılım sistemine dahil olduğunuzda kazancınızın %3’ü her ay işvereniniz tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılıyor. Emeklilik hedeflerinize göre dilerseniz daha yüksek oranda maaş kesintisi yapılmasını talep edebiliyorsunuz.

 

Siz de BES birikim hesaplama aracını kullanarak kendiniz için en uygun bireysel emeklilik planını belirleyebilir, geleceğiniz için yatırım yapmaya şimdiden başlayabilirsiniz

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar