Beyin Uyku Evresinde Toksik Moleküllerden Arınıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

Beyin Uyku Evresinde Toksik Moleküllerden Arınıyor

ABD'de, beynin işlevleri üzerine yapılan bir bilimsel araştırma, beynin, uyku evresindeyken nörodejenerasyona yol açan toksik molekülleri dışarı atma kapasitesine sahip olduğunu ortaya koydu.

Fareler üzerinde yaptıkları bilimsel çalışmayla uyku durumundayken beyin hücreleri arasındaki açıklığın genişlediğini ilk kez bilimsel olarak gösteren araştırmacılar, uykunun sağlık ve hastalık üzerinde oynadığı yeni bir rolü daha ortaya çıkardı. Şimdiye kadar uykunun anıların kaydedilmesi açısından önemli olduğunun bilindiğini belirten araştırmacılar, uykunun, aynı zamanda beynin kendini toksik moleküllerden arındırma işlevini yerine getirdiği bir evre olabileceğine dikkati çekti.


ABD'deki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. Maiken Nedegaard başkanlığındaki bilim ekibi tarafından yapılan araştırma Science adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Dergide yayımlanan araştırmanın sonuçları, uyku durumundayken, "glenfatik" adı verilen, beyinde bir çeşit boru tesisatına benzer bir işlev gören sistemin, sıvının beyinden hızla akmasına imkan verecek şekilde açılabileceğini gösterdi.. Nedergaard'ın laboratuvarında yapılan çalışmalarla varlığı yeni ortaya çıkarılan glenfatik sistem, beyin ile omuriliği kaplayan berrak bir sıvı olan beyin omurilik sıvısının akışının denetimine yardımcı olma işlevini görüyor.

Daha önce yapılan bilimsel çalışmalar, Huntington, Parkinson, alzaymır ve ALS gibi nöredejeneratif hastalıklarla bağlantılı toksik moleküllerin, beyin hücreleri arasındaki aralıklarda biriktiğini ortaya koymuştu. Yeni çalışma uyku evresinde beyin hücreleri arasındaki aralığın genişlemesinin beynin bu toksik molekülleri dışarı atmasına imkan verdiğini gösterdi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar