Bakanlığı bekleyen problemler çözülecek mi? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Bakanlığı bekleyen problemler çözülecek mi?

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Eğitim bakanlığı değişti, eğitim sisteminde (daha doğru kavram ‘sistemsizliğinde’) masada duran problemlerin yüzde kaçına cevap bulunacak? İnsanların beklentilerine cevap bulunacak mı? birlikte göreceğiz. Ancak hiç kimsede umut kalmadığını, eski siyaset yıkılmadığı sürece deböyle gelmiş böyle gidecek’ anlayışı eğitimde hep sürecek. Umarız yanılan biz oluruz; yanılırsak da en çok sevinen yine biz oluruz.

Eğitimde fırsat eşitliği yerlerde, zenginler için kurulmuş bir eğitim sistemi, yoksulların yukarıya doğru sosyal hareketlilik yapabilmesi için engel çok, yerel kültürden arındırılmış eğitim sistemi, öğretim programlarını ve ders kitaplarını kendisinin yazmadığı ve başka ülkelere teslim ettiği ülkenin eğitim sistemi bıkkınlık verdi.


Parası olan ailelerin çocuklarının geleceği için ‘devlete’ yani onu yöneten eski siyasete güvenleri kalmadı. Güvenmedikleri için de çocuklarını özel okullarda okutuyorlar. Eğitimi ‘para’ ile ‘satın’ alıyorlar; devlete güvenmedikleri için. Daha da ileri gidenler aileler var; tabi parası olan aileler. Onlar çocuklarını ‘Rum’ kesimindeki okullara gönderiyorlar. Farklı bir toplumun kültürüne göre çocuklarının ‘kültürlenmesine’ bile razı oluyorlar. Eğitimde yanıt bekleyen pek çok problem var. Bir çırpıda akla gelenler:

Kolej olgusu ne olacak? Koleje giriş nedeniyle aileleri ‘para’ olarak sömüren dershane canavarına dur denilecek mi?

İlkokulları dershaneler ele geçirdi. Para karşılığında dershane kitapları okullarda sınıf içerisinde satılıyor. Dershane broşürleri, reklamları okullarda serbestçe dağıtılıyor. Yasada ilkokul eğitimi zorunlu ve parasızdır; kağıt üstünde kalmış demek ki.

İlkokullarda Rehber ve Psikolojik Danışman’lar hala daha yok. İlkokul öğrencilerin problemleri yok sayılıyor.

Özel Eğitim Yasası hala daha çıkmadı. Üzerinde 2 yıl çalışılmış ama tam çıkacakken gizli eller çıkmasını engellemiş. Nedendir bilinmez.

Kolejlerin lise bölümleri tekrar ele alınmalıdır. Kolejin varlığı Birleşik Krallık, ABD ve diğer yabancı ülkelere öğrenci hazırlamak olarak belirtilir. Peki kolejlerin lise bölümlerinde YGS sınıfları niye var? Masadaki en önemli problemlerden.

Yabancı çocukların okullarda hiçbir şey anlamadan oturmaları başka bir problem. Yabancı çocukların eğitimi ile ilgili hiçbir önlem alınmamış; yok sayılıyorlar.

Toplumun kalkınmasında lokomotif görevi gören meslek liselerinin üretimi sağlayacak nitelik ve nicelikte insan gücü yetiştirmesi için yeniden ele alınması gerekmektedir. Bu problem üretim için en önemlisi.

  1. yüzyılda KKTC’de tam 7 okuldaki ‘birleştirilmiş sınıf’ uygulaması hala daha devam edecek mi?

Özel okullardaki yanlış uygulamalara çare bulanacak mı? Örneğin pedagoji sertifakası olmayan öğretmenler çocuklara öğretim yapmaya devam edecek mi? Daha da ilginci sınıf öğretmeni olmayan! kişiler sınıf öğretmenliği yapmaya devam edecek mi?

Ülkede bir kalkınma hamlesi yaratılıp, yurt dışında üniversite öğrenimini tamamlamış gençlerin buralara tekrar dönmesi için, yeniden yapılanma adına birşeyler yapılacak mı?

Üniversitelerdeki problemler yaşamaya devam edecek mi? İntihal yapmış öğretim üyeleri hala daha görev yapmaya devam edecek mi? Ya da üniversitesini değiştirdiğine her şey temizlenmiş mi olacak?

YÖDAK kurumsallaşacak mı yoksa yönlendirilmiş yapısıyla mı devam edecek?

Öğretmenlerin problemleri bir nebze olsun çözülecek mi? Örneğin 2011 sonrası göreve başlayan öğretmenler aynı işi yapıp çok daha az maaş almaya devam edecek mi?

Bu problemlere eklenecek daha çokları var. Problemlerin aynı kalmayacağını umarız. Umarız birazcık kımıldanma olur da eğitim sistemi gerçek bir ‘sistemi’ yakalar. Yoksa ülkenin geleceği yine karanlık olarak algılanmaya devam edilecek.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar