Avrupa uyuşturucuya yılda 24 milyar euro harcıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Dünya

Avrupa uyuşturucuya yılda 24 milyar euro harcıyor

[dropcap style=”circle” color=”#ffffff” bgcolor=”#003273″]A[/dropcap]vrupa Polis Örgütü (Europol) ile Avrupa Uyuşturucu Tanım Merkezi (EMCDDA) tarafından hazırlanan ‘Avrupa Uyuşturucu Pazarı Raporu’, Avrupa toplumunun uyuşturucu maddeler için yılda 24 milyar euro harcama yaptığını ortaya koydu.

Rapora göre Avrupa’da geçen yıl 22 milyon yetişkin esrar kullandı. 500 milyonluk Avrupa nüfusunun yüzde biri ise, esrar müptelası ve her gün esrar kullanıyor.


Verilere göre Avrupa’da en çok satılan uyuşturucu esrar. Bunu sırasıyla eroin, kokain, amfetamin ve ekstazi (xtc) takip ediyor.

Avrupa halkı, uyuşturucu madde karşılığında yılda 24 milyar euro ödüyor.

Hollanda esrar ve ekstazi konusunda Avrupa’daki en önemli üretim merkezi. Bu uyuşturucuların önemli bir bölümü Hollanda’da üretiliyor. Hollanda aynı zamanda diğer uyuşturucuların ticareti açısından da köprü işlevi görüyor.

“Hafif uyuşturucu” sınıfındaki esrar ve ekstazi kullanımı giderek artıyor. Ancak bunların fiyatında ciddi bir artış gözlenmiyor.

Rapora göre, Avrupa’da klasik uyuşturuculara ulaşılabilirlik giderek kolaylaşıyor. Bilinen uyuşturucuların yanı sıra geçen yıl farklı içerikteki yeni uyuşturucu maddeler de pazara sürüldü.

Verilere göre Avrupa'da en çok satılan uyuşturucu esrar. Bunu sırasıyla eroin, kokain, amfetamin ve ekstazi (xtc) takip ediyor.
Verilere göre Avrupa’da en çok satılan uyuşturucu esrar. Bunu sırasıyla eroin, kokain, amfetamin ve ekstazi (xtc) takip ediyor.

 

Europol Müdürü Rob Wainwright, uyuşturucunun suç dünyası için hala en çok kazanç getiren alan olduğunu söyledi.

Yıllardır uluslararası alanda ‘terör örgütü’ olarak tanımalanan örgütlerle ile uyuşturucu ticareti arasında bağ olduğu iddiaları sürekli gündeme taşınıyor.

Ancak Europol Müdürü Wainwright’a göre,bu örgütler ile uyuşturucu ticareti arasında sistematik bir bağ yok.

Ancak insan ve silah kaçakçılığı büyük ölçüde uyuşturucu ticareti ile bağlantılı.

Raporda, uyuşturucu bağımlılığının toplumsal yapı açısından gözle görülebilir bir yüke getirdiği vurgulanıyor.

Uyuşturucudan elde edilen “kara paranın” ekonomik dengeleri sarstığı da raporda vurgulanan bir başka önemli konu.

Dünyanın En Tehlikeli 10 Uyuşturucusu

1- LSD; Yarı sentetik olan bu uyuşturucu damla olarak küçük şekerlerin üzerine damlatılıyor ve böyle satışı gerçekleştiriliyor.

2- Fensiklidin; Melek tozu olarak bilinen bu madde ilk önceleri anestezi için kullanılıyorken şimdi tabletler halinde satışı yasal olmayan yollarla yapılıyor. 

3- Meskalin; Alındıktan sonra aşırı bir şekilde kişide gülme isteği uyandıran bu madde ismini Meksika’dan almıştır. 

4- Esrar; Kenevir bitkisinden elde edilen esrar dünyanın birçok yerinde en çok kullanılan maddedir. 

5- Ekstazi; 1949 yılında antidepresan olarak kullanılan bu madde kişide rahatlık hissi uyandırır.1985 yılında aşırı dozda alınmaya başlayınca ölümler gerçekleşmiş ve uzmanlar tarafından dünyanın birçok yerinde yasaklanmıştır.

6- Kokain; Koka bitkisinin yapraklarından elde edilen bu uyuşturucu alındıktan sonra kişide iştahsızlık isteği uyandırır. 

7- Eroin; Yarı sentetik olan bu uyuşturucu afyon bitkisinden üretilmektedir. Yüksek dozda alındığında ölüm kaçınılmazdır. 

8- Absent; Alkol türevi olan bu içki %80 alkol oranına sahiptir. Yeşil peri olarak bilinen bu içki kişide halüsinasyon görmesini sağlar. İsviçre’de absent içen birisi aradan 15 dk. geçtikten sonra kendi kulağını kesmiştir. Bu olaydan sonra tüm dünyada yasaklanan bu içkinin alkol oranı daha düşük çeşitlerini Türkiye’de bulmak mümkün.

9- Ketamin; Doğrudan beyin nöronlarını etkileyen bu madde uzun süre alındığında kişide karaciğer yetmezliği ortaya çıkmaktadır. 

10- Bonzai; Bitkisel olan bu uyuşturucu ucuz olması dolayısıyla en çok tercih edilenler arasında. Son yıllarda da Türkiye ‘de satışı gözle görülür düzeyde artmıştır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar