Avrupa ülkelerindeki kayıp şahıslarla ilgili rapor... - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Güney Kıbrıs

Avrupa ülkelerindeki kayıp şahıslarla ilgili rapor…

Avrupa ülkelerindeki kayıp şahıslarla ilgili rapor...

Güney Kıbrıs’ta Hilton Otel’de gerçekleşen basın toplantısında basın mensuplarına dağıtılan raporda, Avrupa çapında yaşanan savaşlar sonrası 20 bin kaybın olduğu ve bunun tüm Avrupa devletlerinde büyük bir sorun olduğuna dikkat çekildi.

Raporda şu anki durum yanında Avrupa’nın, sorununun çözümü konusunda başarısız olma nedenleri de ele alındı.


Raporda, hükümetlerin kayıp ailelerini sorunun merkezine oturtması gerektiği kaydedilirken, bu ailelerin düzgün destek ve yaşam şartlarına sahip olması için belli yaklaşım ve inisiyatifler geliştirilmesi gerektiği bildirildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından “ailelerin yakınlarına ne olduğunu bilme hakkına sahip olduğunun” belirtilmesine de atıfta bulunulan raporda, Avrupa ülkelerinde kayıpların bulunması ve kimliklendirilmesinin hızlandırılmasına acilen ihtiyaç duyulduğu, sorunun Avrupa’nın güvenliği açısından potansiyel tehlike oluşturduğu ele alındı.

MEALE

AKPA Üyesi Alan Meale sözde Güzelyurt Belediyesinin daveti üzerine “Güzelyurt Rallisi”ne katılmak üzere Adaya (Güney Kıbrıs) geldiklerini ve Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleriyle birlikte Avrupa Konseyinde birlikte olduklarını söyledi.

Meale raporda kayıp çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini ve bu konuda ilerlemenin az olduğunu belirttiklerini, iki tarafta da halen acı çeken kayıp yakınları bulunduğunu; bu konuya erken zamanda çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs’a önceden geldiği, 20 yıl öncesinde bile kayıp yakınlarının konunun Avrupa’da gündeme getirilmesini istediklerini hatırlatan Meale, kayıplar konusunun öncelik olarak belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, rapor için çok çalışıldığını ve raporun, konunun çözümü için bir başlangıç oluşturacağına inandığını söyledi.

SHERIDAN

Raportör Jim Sheridan da bu tür kayıp sorunlarının olmadığı bir bölgeden gelmiş olması nedeniyle kayıp yakınlarının sıkıntılarını anlamakta zorlandığını, fakat kayıplar konusunda ülkelerin, bölgelerin ve rakamların değil, bazı rejimler ve bazı yönetimlerin ölü ve kayıpları siyasi olarak kullanmaya çalışmakla suçladı.

Sorunun çözümü için siyasi iradenin gerekli olduğunu kaydeden Sheridan, raporun tarafsız hazırlandığını ifade ederek, çalışmalarda güvenilir ve saygın bir kuruluş olan Uluslararası Kızılhaç Komitesiyle işbirliği yapıldığını anlattı.

Kayıplar konusunun oldukça uzun ve zorlu bir süreç olduğunu söyleyen Sheridan, ailelerin acılarına Kıbrıs’ta yakından tanıklık ettiğini de söyleyerek, raporun faydalı olacağına inandığını kaydetti.

“İNSANİ BİR KONU, SORUNUN ÇÖZÜMÜNE ODAKLANALIM RAKAMLARA DEĞİL”

Sheridan “raporda belirtilen rakamların 63-64-74 dönemine mi yoksa sade 74 dönemine mi ait olduğu” konusundaki soruya, “rakamlar üzerinden politika yapma niyetinde olmadıklarını söyleyerek, yıllar ve insani bir konu olmasından dolayı rakamlar üzerine değil, sorunun çözümüne odaklanılması gerektiğini” söyleyerek yanıtladı.

“ASLAN YÜREKLİ RICHARD DA ADADA KAYBOLDU…O KADAR GERİYE Mİ GİDELİM”

Meale de bazı çizgilerin BM tarafından çekildiğini söyleyerek, çok gerilere gidilmesi halinde Aslan Yürekli Richard’ın da Adada kaybolduğunun görülebileceğini söyledi.

RAKAMLARLA KAYIPLAR

Raporda, bugüne dek kaydedilmiş 1619 Kıbrıslı Rum 503 Kıbrıslı Türk’ün varlığından bahsediliyor. Bulundukları yerden çıkarılan kayıp sayısı 941, 700 kazı bölgesi (447’si boş çıktı), 285 Kıbrıslı Rumun 68 de Kıbrıslı Türk’ün kalıntıları aileler teslim edildi ve halen daha kayıp olan 1464 Kıbrıslı Rum ve 494 Kıbrıslı Türk bulunuyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin internet adresi olan www.cmp-cyprus.org verilerine göre ise 16 Temmuz 2013 itibarıyla, 1508 Kıbrıslı Rum, 493 Kıbrıslı Türk kayıp var.

984 kişinin kalıntılarına ulaşılırken, 754 kazı bölgesi (491’i boş) açıldı, 340 Kıbrıslı Rum ve 75 Kıbrıslı Türk’ün kalıntıları kimliklendirildi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar