Arpada fiyat kavgası büyüyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Arpada fiyat kavgası büyüyor

Arpada fiyat kavgası büyüyor

İÇ PİYASADA 53 KURUŞ: Bakanlar Kurulu arpa alımını 25 Haziran’a kadar serbest piyasaya bıraktı. Üretici fiyat açısından tüccarın insafına kaldı. Geçen yıl devlete kilosu 65 kuruştan satılan arpa bu yıl ortalama 53 kuruştan alıcı buluyor

TÜK ORTALAMA FİYAT VERDİ: TÜK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özçağ, kurumun bu yıl alacağı arpaya 65 kuruşun üzerinde fiyat vermesinin mümkün olmadığını açıkladı. Özçağ, TÜK’ün arpa alış fiyatını bu yıl ortalama 60 kuruş olarak belirleyeceğini açıkladı


KELLE NET FİYAT İSTEDİ: KTÇB Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, TÜK’ün ülkede üretilen arpaya fiyat belirleme ve alma mükellefiyeti olduğunu vurguladı. “Fiyat belirsizliği sürerse başka sorunlar yaşanacak” diyen Kelle, hükümete arpa fiyatını bir an önce belirleme çağrısını da yineledi

Duygu ALAN
Üreticiler, arpa fiyatlarının açıklanmasını istedi. İç piyasada arpa fiyatının 53 kuruşa kadar düştüğünü kaydeden üreticiler, hükümetin ve Toprak Ürünleri Kurumu’nun bir an önce fiyat açıklaması yapması ve üreticinin elinde kalan ürünü alması gerektiğini kaydetti.
Sektör temsilcileri, gerek arpa fiyatlarının henüz belirlenmemesinden doğan gerekse düzensiz ödemelerden kaynaklanan sıkıntıları Havadis okurları ile paylaştı.
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, arpa fiyatlarındaki belirsizlik nedeni ile üreticinin büyük sıkıntı içerisinde olduğunu belirtti, üreticinin mağduriyetinden hükümet ve Toprak Ürünleri Kurumu’nu sorumlu tuttu.
Birlikten yapılan açıklamada, “Ürününü yok paraya üreticiye satmak zorunda kalan üreticilerin maddi çıkmazda olduğu, bazı üreticilerin, özel sektörler tarafından “Ya borcunu öde ya da ürününü borcuna karşılık en düşük fiyattan bize ver” yönünde baskı gördüğü öne sürüldü.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümetteki belirsizlik nedeni ile üretici kesimin sorunlarına çözüm bulunması noktasında büyük sıkıntılar yaşandığını kaydetti.
Naimoğulları, arpa fiyatlarının belirlenmemesi, çiğ süt fiyatlarında uzun süredir artış yapılmaması, Doğrudan Gelir Desteği’nin artmaması, ham madde ve girdi maliyetlerinin yüksek olması gibi birçok sorunları olduğunu, ancak siyasetteki belirsizlik kaosu içerisinde bugün sorunlarının çözümü noktasında muhatap dahi bulamadıklarını öne sürdü.

TÜK tahmini fiyatı açıkladı
Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özçağ, kurumun bu yıl alacağı arpaya 65 kuruşun üzerinde fiyat vermesinin mümkün olmadığını açıkladı.
Arpa fiyatlarını belirlenirken dünya borsasındaki fiyatı ve iç piyasada özel sektörün üreticiden aldığı fiyatı göz önünde bulundurduklarını kaydeden Özçağ, TÜK’ün arpa alış fiyatını bu yıl ortalama 60 kuruş olarak belirleyeceğini açıkladı.
Hüseyin Özçağ, “TÜK’ün arpa fiyatını belirlememesi hususunda üreticiden yana bir tepki olduğu gerçek ancak kurum da bu süre içerisinde gerekli hazırlıklarını yaptı ve aşağı yukarı bir fiyat belirledi. Arpada rekolte 120-130 bin ton civarında ancak hayvancı kendi ihtiyacını ayırdı, iç piyasada satış halen devam ediyor. Dolayısıyla tahmin ediyorum kurumun bu yıl alacağı arpa miktarı, 60 bin ton civarında. TÜK, arpa fiyatını dünya piyasasındaki fiyata göre almaya çalışır. Kurum bu fiyatı belirlerken yine ilerde hayvancıya satılacak arpanın fiyatının ne olacağını, iç piyasadaki arpa fiyatını da göz önünde bulundurmak zorundadır” diye konuştu.

Bakanlık halen kaynak arayışında
Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, mayıs ayında basına yaptığı açıklamada, tarım sektörünün mevcut politika ve bütçe olanaklarıyla sürdürülebilir olmadığını ve sorunların aşılması için 65 milyon TL ek kaynak yaratılması gerektiğini belirtmişti.
Üretici kesim, söz konusu kaynağın bir an önce oluşturulması için bakanlığa çağrıda bulundu. Bakanlık Müsteşar Vekili Ercan Tınay ise dün Havadis’e yaptığı açıklamada, söz konusu kaynak arayışının devam ettiğini bildirdi.

Kelle: Mağduriyetin sorumlusu hükümet ve TÜK

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, arpanın 25 Haziran’a kadar serbest piyasaya bırakılmasına sert tepki göstererek “Hükümet edenler, arpanın alım satımını serbest bırakarak üreticiyi tüccara peşkeş çekmiştir” iddiasında bulundu.
Serbest piyasada arpanın kilo fiyatının 53 kuruşa kadar düştüğünü belirten Hüseyin Çavuş Kelle, “Nasıl ki geçmiş hükümetler kurultay sürecine üreticiyi alet etti mevcut hükümette kurultay sürecinde üretici mağdur etti. Hükümet edenler kendi içsel sıkıntılarını çözme arzusunda. Üretici, büyük sıkıntı içerisindedir, bunun sorumlusu da hükümet edenler ve üreticinin yanında olması gerekirken tüccardan yana duran TÜK’tür” dedi.
TÜK’ün üretilen arpayı almak ile mükellef olduğu gibi zamanını belirlemekte de mükellef olduğunu dile getiren Kelle, “Arpa fiyatının 2 ay önce belirlenmesi, özel sektöre giden arpanın da ya beleşe alınmaması gerekirdi. TÜK’ün geçmişte 80 bin, 100 bin ton arpa alıp bir tamam ödediğini biliyoruz. O zamanda bile fiyat belirlemesi gecikmedi. Üreticinin bugün yaşadığı mağduriyetten hükümet ve TÜK sorumludur” diye konuştu.

“TÜK ikinci KTHY”
Hüseyin Çavuş Kelle, Toprak Ürünleri Kurumu’nun Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın durumuna getirildiğini öne sürerek, kurumun aldığı ürünün bedelini ödeyecek bütçesi olmadığını iddia etti.
Kelle, “TÜK altı yedi yerde üreticiye hizmet getirmektedir. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyecekse bu birimlerini kapatsın. Kurumu bu hale getirenlerin de derhal istifa etmesi gerekir” dedi.

“Bu yıl da tohum sıkıntısı yaşanacağı aşikar”
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, geçmiş yılda nitelikli tohum sıkıntısı yaşanmasına rağmen Tarım Bakanlığı ile Toprak Ürünleri Kurumu’nun tohumluk arpa konusunda da halen bir strateji belirlemediğini söyledi.
Kelle, “Bu yıl da nitelikli tohum sıkıntısının yaşanacağı aşikardır” diye konuştu.

 

Naimoğulları: Hükümetteki belirsizlik sorunların çözümünü erteledi

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümetteki belirsizlik nedeni ile üretici kesimin sorunlarına çözüm bulunması noktasında büyük sıkıntılar yaşandığını kaydetti.
Üreticinin siyasetteki belirsizlik kaosu içerisinde sorularına cevap bulamadığını dolayısıyla tıkanıklığın yaşandığı noktalarda nasıl davranacağını bilmediğini söyledi.
Naimoğulları, “Ümit ederim ki önümüzdeki hafta içinde hükümetteki belirsizlik çözülür ve üreticiler artık karşılarında ciddi muhatap bulur” temennisinde bulundu.
Naimoğulları şöyle konuştu: “Dövizin yükselmesi ile birlikte üreticinin alım gücü dibe vurdu. Bunu takiben arpanın dünya borsasında fiyatı düşüyor ama ham madde ve girdi maliyetleri sürekli artmaktadır. Üreticinin gelir kaynağı sütte bir kuruş artış yok. Güney Kıbrıs’ta litresi 1.90 TL olan çiğ sütün Kuzey Kıbrıs’ta litre fiyatı 1,30 TL. Güneyden aracılar artık kuzeyde çiftlikleri geziyor, üretici ile birebir temas kurup gayri resmi olarak süt almak için girişimde bulunuyor. Çiğ süt fiyatlarının bir an önce dengelenmesi lazım. Sorunların çözümü ve taleplerimize ilişkin Tarım Bakanlığı ile görüşüyoruz ama ortada ciddi bir hükümet belirsizliği var. Bu yüzden net cevaplar alamıyoruz.”
Mustafa Naimoğulları, canlı hayvan satışlarının da dövizin yükselmesi ile birlikte dibe vurduğunu öne sürerek “Oluşacak olan yeni hükümetteki oluşumun derhal açıklanması lazım ki biz de karşımızda ciddi muhatap bulalım, bu yolu nasıl yürüyeceğimizi belirleyebilelim” dedi.

“Fiyat aşağı yukarı belli”
Mustafa Naimoğulları, hükümetin arpa fiyatını 25 Haziran -7 Temmuz tarihleri arasında açıklayacağını duyurması üzerine hayvan üreticilerinin ihtiyacı kadar arpayı ambarlarına stokladığını gerisini kilosu 55 kuruştan tüccara sattığını söyledi.
Naimoğulları şu ana kadar tüccar tarafından yaklaşık 20-25 bin ton arpa alındığını, tüccarların arpa alımına halen devam ettiğini kaydetti.
Arpanın dünya borsasında bugünkü fiyatının ton başına 180 Dolar olduğunu ifade eden Mustafa Naimoğulları, Güney Kıbrıs’ta 1 ton arpanın 170 Euro’dan satıldığını kaydetti.
Naimoğulları, “Hükümet her ne kadar henüz fiyat açıklaması yapmamış olsa da dünya borsası ve güneydeki fiyatlar baz alındığında Kuzey Kıbrıs’ta da arpa fiyatı aşağı yukarı belirlendi aslında. Şuanda serbest piyasada arpanın kilosu 55 kuruş. Sanıyorum hükümet de bu civarlarda bir rakam açıklayacak” dedi.

“Yaklaşık 20 bin ton arpa satıldı”
KKTC’de bu yıl toplam arpa üretiminin 130 bin ton civarında olduğunu söyleyen Mustafa Naimoğulları, toplam üretimden 40 bin ton kadarının hayvanların ihtiyacını karşılamak maksadı ile hayvan üreticisi tarafından depolandığını, 20 bin ton civarında arpanın iç piyasada tüccarlara satıldığını kaydetti.
Naimoğulları, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) bu yıl alacağı arpa miktarının 60-70 bin ton civarında olacağını dile getirdi.

“65 milyon ek kaynağa ihtiyaç var”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, burada yapılması gerekenin Doğrudan Gelir Destekleri’nin düzeltilmesi ve bu desteklerin gününde ödenmesi olduğunu söyledi.
Tarım Bakanlığından geçen hafta basına yapılan açıklamada bütçenin ek kaynak gerektirmesinden dolayı 65 milyonluk ek kaynağa ihtiyaç olduğunun ortaya konduğunu anımsatan Naimoğulları, “Şimdi önemli olan bu kaynağın nasıl yaratılacağıdır. Bu kaynak yaratılmazsa hem süt ve arpa ödemesi yapılmayacak hem de Doğrudan Gelir Desteği artmayacak. Bakanlığın mevcut bütçesi ile Ağustos ayından sonra üretici yine tıkanacak, yeniden sokağa dökülecek” dedi.

 

Arkut: İsteyen herkesin ürününü alacağız

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Müdürü Mehmet Savaş Arkut, kurumun kendisine satılmak istenilen ürünü almak ile yükümlü olduğunu belirtti.
Arkut, “Zamanında 80 bin ton da arpa aldık. Şimdiye kadar bu konuda bir sıkıntı olmadı. Elbette kurum, kendisine satılmak istenilen ürünü alır, stoklar, finansman kaynakları bulduğunda da bu ürün bedellerini öder” dedi.
Mehmet Savaş Arkut, Bakanlar Kurulu’nun “Her kurum, kuruluş kendi fiyatını kendisi belirleyecek” kararına değinerek şöyle konuştu: “Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda her kurum ve kuruluş gibi TÜK’te yönetim kurulu kararı ile arpanın üreticiden hangi fiyatla alıp, hangi fiyata satacağını belirleyecek. Kurum, kendisine satılmak istenilen arpanın tümünü alacak. Depolamada sıkıntı yaşanmaması için de gerekirse özel sektörün elinde olan ambarlar da kiralanacak, açık alanlarda muhafaza edilebilecek arpa, üzeri sera naylonu ile örtülerek açık alanda muhafaza edilecektir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar