Anastasiadis’in yanılgıları - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Anastasiadis’in yanılgıları

Rum tarafında,  DERİN DEVLET’in çok güçlü olduğunu, Hristofyas’tan sonra, Cumhurbaşkanı seçilen ANASTASİADİS’in de kaypak bir politika izlemesinden anlamak mümkün. Cumhurbaşkanı seçilen Rum liderleri, MUHALEFET’te iken söylediklerini, çok çabuk unutmaktadırlar. Kendi partilerinin politikaları yerine, KIRMIZI KİTAP politikaları ön plana geçmektedir.
Rum tarafının KIRMIZI KİTAP’ında DUNTAS DOKTRİNİ çok önemli bir maddedir.
Duntas Doktrini’ne göre, Kuzey’in legalleşmemesi için her şey yapılmalıdır. Kaybedilen topraklar önemli değildir. Önemli olan Kıbrıs Devleti’nin Türklerle paylaşılmamasıdır. Dünya tarafından tanınmayacak olan Kuzey, zamanla çürüyerek yok olacaktır.
Rum DERİN DEVLETİ tahmin edilenin ötesinde çok güçlüdür.
Hristofyas’ın Annan Planı’ndaki Hayır’ına karşılık, Anastasiadis’in EVET söylemi de, Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra iyice anlamsızlaştı. Artık eski Anastasiadis, Cumhurbaşkanlığı makamını doldurmamakta, orda, PAPADOPULLOS’un ruhu oturmaktadır.
Anastasiadis, toplumlararası görüşmelerde, şimdiye kadar uzlaşılan noktaları geride bırakıp, anlaşılamayan noktalarda görüşmelere devam etmek yerine, neredeyse, görüşmelere ta baştan başlanmasını savunuyor. Bunu, Papadopullos bile talep edememişti.
40 yıldır, BM aracılığıyla yapılan görüşmelerde, hemen hemen tüm konuların çözüm çerçevesi belirlenmişken, oyuna yeniden başlamanın mantığını kimseye izah etmek mümkün değildir.
Üstelik, yıkılmış ve iyice kırılgan bir ekonomik yapı varken, bu haliyle Türkiye’ye şartlar dayatmanın mantığı ne?
Maraş’ın açılması her iki toplumu yakınlaştıracak bir adım olabilir. Ancak, Türkiye ekonomik olarak bu kadar güçlü iken, kendisine şart dayatılmasını kabul eder mi? Anastasiadis bu konuda düşündü mü?
Maraş’ın açılmasını talep etmenin yanı sıra, Anastasiadis, şimdi de, Türkiye’nin, limanlarını ve havaalanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmasını talep ediyor. Bu adımı da “GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER” arasında sayıyor.
Sayın Anastasiadis, Erdoğan’ın “3 ayda Kıbrıs sorununu bitirelim” şeklindeki açıklamasını değerlendireceğine, toplumlararası görüşmelerden kaçış yolunu arıyor.
Anastasiadis, Batı ve Amerika ile olan iyi ilişkilerini doğru analiz EDEMİYOR.
Amerika ve Batı, Kıbrıs mı, Türkiye mi ikileminde daima Türkiye kartına öncelik vermektedirler.
80 milyona yaklaşan genç ve dinamik yapısıyla Türkiye, özellikle Orta-Doğu’da Amerika’nın en büyük müttefikidir. Kıbrıs ise, özellikle AB için, BATMIŞ EKONOMİ’siyle çok önemli bir sorundur.
Liderlik, topu taca atmak değil, gerektiğinde RİSK ÜSTLENMEYİ gerektirir.
Risk üstlenmeden, alışılmış politikaları devam ettirmek, Anastasiadis’i lider yapamaz. KIRMIZI KİTAP’a teslimiyet, Anastasiadis’in İNTİHARI demektir.
Anastasiadis’in yanılgıları yanında, POLİTİK KORKAKLIĞI’nı da sorgulamak gerekmektedir.
Tayyip Erdoğan, Türkiye’de iktidara gelme yolunda, tüm engelleri aşmada, kararlı ve mücadeleci bir çizgi izleyerek bugünlere geldi.
Tayyip gibi karizmatik ve agresif bir liderin yönettiği Türkiye’ye ön şartlar koymak, ne kadar gerçekçidir. Bu da ayrı bir sorundur.
Anastasiadis, Kıbrıs’ta UNUTULMAZLAR arasına girmek ve gerçekten iktidar olmak istiyorsa, ön şartsız olarak görüşmelere dönmeli ve isteklerini masa başında karşılamaya çalışmalıdır. Kıbrıs DERİN DEVLETİ’nin KIRMIZI KİTABI yerine, kendi politikalarını savunmalıdır.
Tayyip Erdoğan, hala Kıbrıs Konusunda KAZAN KAZAN siyasetini izlerken, Anastasiadis, masa başında uzlaşıcı bir çizgiyle kazanacaklarını almaya çalışmalı, bunları alırken de, Kıbrıs Türküne ve Türkiye’ye, ne verebileceğini düşünmelidir.
Türkiye, birçok kez, 2013 yılı, en fazla da 2014 yılının başına kadar, Kıbrıs Sorununu çözmek istediğini açıklamıştır.
2014 yılından sonra, Türkiye’nin Kıbrıs politikasının çok farklı bir noktaya da gidebileceği UNUTULMAMALIDIR.
Anastasiadis, politik cesaret gösterip, Kıbrıs sorununda radikal adımlar atabilecek mi? Kısa dönemde, bunu hep birlikte yaşayacağız.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar