Altın makas pas tuttu! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Altın makas pas tuttu!

Altın makas pas tuttu!

Nadire BAHADİ

Terzilik, Kıbrıs Türk halkının geçmiş yıllardan itibaren kültürün yansıtan ve uzun yıllar pek çok insanın bu meslek sayesinde ekmek parası kazandığı köklü mesleklerden biri. Zaman içerisinde teknolojinin ve tekstil sanayinin gelişmesi terziliği unutulmaya mahkum etti. Son yıllarda fabrikalarda üretilerek ucuzlayan tekstil ürünleri ülkemizde de, terzilerin işlerini baltalayarak yok denecek kadar azalmasına sebep oldu.


Küçük yaşta terzilik yapmaya başladı
Gazimağusa Suriçi’nde terzilik yapan Osman Koçak, 12 yaşından itibaren bu mesleğe gönül verenlerden biri. Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra sanat öğrenmek amaçlı, terzi yanında çıraklığa başladı. 35 yıldır terzilik yapan Osman Koçak, 27 yıldan beri KKTC’de sürdürdüğü mesleğini büyük bir aşkla devam ettirmekte.

“İşler çok iyiydi, memurlardan güzel maaş alırdık”
Meslek hayatının zorluklarından bahseden Osman Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okula gitmediğini söyledi. 49 yaşındaki Koçak, o yıllarda sanat öğrenmenin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, kendisinin de 12 yaşında memleketinde usta bir terzinin yanında çıraklık yapmaya başladığını söyledi. 35 yıldan beri severek devam ettirdiği mesleğinin geçmiş yıllarda büyük bir önemi olduğunu belirten Koçak “ eskiden hazır dikim olmadığı için, kumaşını alan terziye giderdi” diyerek geçmiş yıllarda insanların bayramlarda elbise diktirmek için terzilere gittiğini vurguladı. Artık terziliğinde pek çok zanaat gerektiren meslek gibi bir önemi kalmadığını söyleyen Koçak, herkesin şimdilerde terzilerde diktireceği bir takım fiyatına 2, 3 takım kıyafet aldığını ifade etti.

“Tekstil sanayi emeğimizi öldürdü”
2000 yılı civarlarından sonra makineleşmenin ve teknolojinin gelişmesinin bu işe de el attığını söyleyen Koçak, kısa bir süre sonra piyasada hiç terzi kalmayacağına belirtti. Şimdilerde sadece pantolon paçası daraltıp kısaltarak, fermuar değiştirerek yani ufak tefek tamirat işleriyle ayakta kaldığını söyleyen terzi Koçak, “gün gelecek çok sevdiğim mesleğimden bende vazgeçerek kepenk indireceğim” dedi.

“Sanat gerektiren mesleklere teşvik yok”
Şimdiki zamanda ülkenin tüm gençlerinin üniversite mezunu olup devlet dairelerinde oturarak para kazanmayı hayal ettiğini belirten Koçak, gençliğin mesleklere yönlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ülkede devlet dairelerinin tıka basa dolduğunu ve özel sektörde çalışanların da hiçbir garantisi olmadığına dikkat çeken Koçak “sanat gerektiren mesleklere devlet tarafından teşvik uygulanmıyor ve maalesef ilerde kimse kıyafetini tamir ettireceği bir terzi bile bulamayacak” diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar