Alerjiler kabus olmaktan çıktı! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

Alerjiler kabus olmaktan çıktı!

Bugün Dünya Alerji Günü. Bugün tüm dünyada alerjiye dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Alerjik hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla artmaya devam ediyor. Liv Hospital Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, geçtiğimiz yıllarda İstanbul'da yüzde 9.8 olan astım sıklığının, bugün yüzde 17'lere kadar çıktığını söylüyor. Bilimsel göstergelere göre bu rakamlar, daha da artmaya devam edeceğe benziyor. Aynı şekilde alerjik nezle ve egzamanın sıklığı da giderek artıyor. Örneğin alerjik nezle çocuklarda yüzde 6, egzama yüzde 3-4 oranında görülüyor. Alerjik hastalıklardaki artışta; trafikteki yoğunluğun artışı, hava kirliliğinde artış, beslenmedeki değişiklikler, fazla kilo almak, hijyene aşırı önem vermek ve sık antibiyotik kullanmak gibi çeşitli nedenler etkili oluyor. Doç. Dr. Ahmet Akçay, alerjiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı…

HİJYENLE İLİŞKİSİ
Vücudun immun sisteminde bir denge vardır. Mikroplara karşı koruyan bağışıklıkla, alerjiye neden olan bağışıklık sistemi dengededir. Hijyene çok önem verilirse ve sık sık antibiyotik kullanılırsa; mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemi zayıflar ve alerjik hastalıklar ortaya çıkar. Tam tersine mikroplarla çok karşılaşılırsa, bağışıklık sistemi kuvvetlenir ve alerjik hastalıkların ortaya çıkması engellenir. Bu nedenle hijyene çok fazla önem vermek, alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Alerjik hastalıkların çok yoğun görüldüğü ülkelerde, vücudun mikroplarla karşılaşmasına izin verilmesi tavsiye edilmektedir.


RAHATSIZLIĞIN BELİRTİLERİ
Sık öksürük, nefes darlığı ve egzersiz sonrası nefes sıkışması; astımın belirtileridir. Sık hapşırma, gözlerde sulanma, burun tıkanması ise alerjik nezlenin belirtileridir. Egzama, vücutta kaşıntılı kızarıklık ve kanlı kaka yapma ise gıda alerjisi anlamına gelir.

TEŞHİS NASIL KONUR?
Her alerjik hastalığın belirtisini taşıyan çocuklarda, alerjik hastalığın kesin teşhisi konulmalıdır. Alerjik hastalıkların teşhisini, çocuk alerji uzmanları koyar. Böyle durumlarda ciltten alerji testi ile solunum testi yapılıyor. Yeni geliştirilen bir alet yardımı ile nefeste alerjiyi gösteren maddeye bakılarak karar verilebiliyor. Daha önceki yıllarda astım teşhisi koymada zorluk yaşanırken, günümüzde çok daha kolay teşhis konuluyor. Egzama, bebeklerde olur ve zamanla geçer diye bilinirken, günümüzde bebeklerdeki egzama nedeni ortaya konup tedavi ediliyor. Sıklıkla da nedeni, gıda alerjisi olarak çıkıyor. Sonuçta artık alerjik hastalıkların kesin teşhisi konulabiliyor. Her geçen gün alerji teşhisinde yeni yöntemler ortaya çıkmaya devam ediyor.

ARTIK TEDAVİSİ VAR
Alerjik hastalıklar genelde düzelmez ve ömür boyu devam eder diye bilinir. Ancak son yıllarda alerji tedavisinde yeni gelişmeler söz konusu. Artık alerjinin nedenine göre tedavi yapılabiliyor. Polene karşı alerjiniz varsa ve bahar aylarında sokağa çıkamıyorsanız, artık buna son verebiliyorsunuz. Dil altına sprey şeklinde aşı veya cilt altına enjeksiyon şeklinde aşı tedavisi ile bu rahatsızlık giderilebiliyor. Aşının tablet formu, 2014'de Türkiye'de de satılmaya başlanacak. Aşı tedavisinde çocuklara sadece alerjen veriliyor. Aşının içinde, ailelerin korkusu kortizon bulunmuyor. Sadece sorumlu alerjen bulunuyor. Tedavi sonuçları ise yüz güldürüyor.

GÜNLÜK YAŞAMI ETKİLİYOR
Astımlı ve alerjik nezleli çocuklar, kokulara karşı çok duyarlıdır. Çünkü astımlıların akciğerleri ve alerjik nezleli çocukların burunları çok hassastır. Bu nedenle keskin kokulu parfümlerden uzak durulması, çamaşırların parfümsüz deterjan ve yumuşatıcı ile yıkanması çok önemlidir. Sigara içilmemesi, balkonda içilecekse de sigara önlüğü ile içilmesi ve sigara içildikten sonra dişlerin fırçalanıp el ve yüzün yıkanması önemlidir.

PARFÜMSÜZ DETERJAN TERCİH EDİLMELİ
Vücudumuza burun ve ağızdan giren alerjenler, burun ve akciğerlerde aşırı hassasiyete neden olur. Bu nedenle gribe daha kolay yakalanılır ve grip genellikle çok ağır geçer. Alerjisi olan kişilerde kokulara karşı aşırı hassasiyet gelişir. Bu nedenle keskin parfüm kokuları tavsiye edilmez. En önemlisi de çamaşırların parfümsüz hipoalerjenik sıvı deterjanlarla yıkanması tavsiye edilir. Çünkü kokular; astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların belirtilerini etkiler.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar