Ağaçlarını evladı gibi seviyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 17, 2024
Kıbrıs

Ağaçlarını evladı gibi seviyor

Ağaçlarını evladı gibi seviyor

Yeşilyurt’ta ikamet eden doğa dostu Rifat Öztezer, evinin bahçesinde birçok meyve ağacı ve bitki yetiştiriyor.
Gününün büyük bir kısmını bahçesinde ağaç ve bitkilerin bakımı ile geçiren Rifat Öztezer, her bir ağaç ve bitki ile ayrı ayrı ilgileniyor, karşısındaki bitki değil insanmış gibi tümü ile tek tek konuşup, sohbet ediyor.
Kendi elleri ile yetiştirdiği ağaçlardan elde ettiği besinleri gönül rahatlığı ile sofrasına koyan Öztezer, ayrıca bahçesinde harcadığı zaman diliminde ruhunu dinlendiriyor, beynini negatif enerjilerden arındırıyor.
Öztezer, birçok çeşit meyve ağacının arasında, 38 yıldır çocuğu gibi ilgilendiği kırmızı meyve veren Hurma ağacına ayrı bir itina gösteriyor.
Rifat Öztezer, evinin bahçesine 1975 yılında diktiği hurma ağacının meyvesinin kırmızı renkte olduğunu ilk meyve verdiği zaman anladı.
Öztezer, özenle yetiştirdiği kırmızı meyveli hurma ağacının etrafını çevreleyerek özel koruma altına aldı.


Hurma ağacı ve özellikleri
Dekoratif yapraklara sahip olan hurma ağacı, bir çeşit palmiye türüdür. Hurma ağacı, Palmiyeler gibi tropikal,ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişiyor.
Kazık ve saçak kök yapısına sahip olan ağacın pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengi gibidir. Kardeşlenme eğilimi vardır. Gövdesinden ve altından yavrular verebilir.
Hurma, sıcağı, güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz. Türkiye’de Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar. Azot, fosfor, potasyum, demir gibi besin maddelerine ek olarak bol miktarda magnezyum, çinko, mangenez ve az miktarda da bakır ve bor gereksinimi vardır. Yurt dışından kontrolsüz, hastalıklı hurma ithalatı kırmızı palmiye böceği gibi çok tehlikeli hurma ağacı zararlılarının yayılmasına yol açabilir. Fark edilmesi oldukça zor olan ve sürekli gözetim gerektiren bu böcek hurma ağaçları için genellikle ölümcüldür.
Kontrolsüz ve hastalıklı hurma ağaçlarının ithal edilmesi sonucu sadece hurmalar değil, Türkiye’deki çoğu palmiye türü bu böcek tarafından tehdit edilmekte ve bu böcek sonucu ölmektedir.

Hurmanın faydaları
Besleyici değeri oldukça yüksek olan hurma en temel vitaminler açısından oldukça zengindir. Özellikle de B9 vitamini yani folik asit ve proteinleri bünyesinde barındırır.
Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir.
Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Kansızlığı iyi gelir, kan yapıcıdır. Karaciğeri güçlendirir. Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Hamile kadının bebeğini besler, yapısındaki potasyum çocukların büyümesini sağlar. Ayrıca anne sütünü arttırır. Ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlar. Sindirim sistemi ve boşaltım sistemini temizler. Stresi ve gerginliği azaltır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Hafıza kaybına da mani olur. Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir.


Rifat Öztezer, bahçesindeki her bir ağaç ve bitki ile ayrı ayrı ilgileniyor, karşısındaki insanmış gibi tümü ile tek tek konuşup, sohbet ediyor


Öztezer, birçok çeşit meyve ağacının arasında, 38 yıldır çocuğu gibi ilgilendiği kırmızı meyve veren hurma ağacına ayrı bir itina gösteriyor

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar