A.B DE EURO VE BANKACILIK KRİZİ - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

A.B DE EURO VE BANKACILIK KRİZİ

A.B ekonomilerinde yaşanan krizin bankacılık sektörüne yönelik endişeleri daha da  derinleştirmesi Avrupa Komisyonunu harekete geçirdi. Yunanistan ve İspanya başta olmak üzere Güney ülkelerde mevduat sahiplerini paniğe sürükleyen bankacılık krizine  çare için Avrupa Komisyonu doğrudan fonlama önerisinde bulundu. Kurtarma fonundan zor durumdaki bankalara  doğrudan sermaye desteği sağlanması önerisi Bankacılık krizinin aşılması için umut verdi.

Krizden çıkış için gerçek ekonomik ve parasal birlik inşaasının zorunlu olduğu görülüyor. Komisyonun önerileri arasında Euro Bölgesi Daimi Kurtarma Fonunun,  bankalara, Hükümetleri aradan çıkararak doğrudan sermaye desteğinde  bulunması da var.


Ancak  Almanya,  Kurtarma fonunun kaynaklarının A.B. ve IMF tarafından hazırlanan ve siyası açıdan kabul edilmesi zor  olan tasarruf politikaları benimsenmeden harcanmasını istemiyor.Avrupa nın en güçlü ekonomisi olan Almanya mali disiplinsizlik istemiyor,para basılmasına onay vermiyor.

Yunan mevduat  sahiplerinin ,  ülkelerinin Euro Bölgesinden  çıkarılabileceği söylentileri üzerine Bankalara hücüm ederek mevduatlarını yurtdışına çıkardıklarına dair iddialar bulunuyor.Yunanlılar paralarının devaülasyona uğrayacağına endişe ederken,İspanyol ve Portekizliler de kendi Bankalarına güvenmiyor ve paralarını Kuzey Avrupa bankalarına havale ediyorlar.Avrupa Bankalarında 100 bin euro ya kadar mevduatın garanti altında olması bankaların batması halinde en zengin mevduat sahipleri hariç,hiçkimsenin parasını kaybetmeyeceği anlamına geliyor.Paralarını yurtdışına kaydıranlar genelde mevduat sigorta sınırı olan 100 bin euro nun üzerinde tasarrufu olan mudilerdir.
            3 yıldan beri Yunanistan’a A.B ve IMF fon sağladı yetmedi,Yunan borçlarının bir kısmı silindi yetmedi şimdi de ağır dozlu kemer sıkma politikaları dayatıldı,bu da yetmedi gibi görülüyor.Sorun yaşayan 4 büyük bankaya Avrupa Finansal İstikrar Fonu tarafından verilen 18 Milyar Euro yu da almış bulunuyor.Ancak sorunlarını çözebilecek mi  bilinmiyor.          

İspanya Yönetimi ise Euro’nun geleceğinin tehlikede olduğunu ve bu nedenle A.B.’nin İspanya’yı borç krizinin eşiğinden döndürmek için acil tedbirler alınması gerektiğini açıkladı.

İspanya’daki büyük bankaların kurtulmasına ilişkin belirsizlik devam ettiği için, İspanya’nın kredi notu düşürülünce Euro’nun değer kaybetmesi arttı.İspanya Hükümeti ise Kamulaştırılan 4. Büyük banka ya destek için gereken mali kaynağın yeni borçlanma yapılarak sağlanacağını açıkladı.

           Yunanistan,İspanya,İrlanda gibi üyeleri borç kriziyle uğraşan Euro Bölgesinin parçalanmasının maliyeti  çok yüksektir.Zayıf ülkeler için büyük bir devalüasyon sorunu,zengin ülkeler içinse de yıkıcı sonuçlar ve genel ekonomi yeniden resesyona sürüklenebilir.

           Euro nun kaderiyle ilgili belirsizlik A.B.D ekonomisi üzerinde de baskı oluşturmaya başladı.Krizin daha kötüye gitmesi aşamalı olarak yaşanan ekonomik canlanmayı olumsuz yönde etkileyebilir.Çünkü A.B, A.B.D nin en büyük ticari ortağı ve zayıflayan Euro A.B.D nin ihracatını tehdit ediyor.
        
          Euro bölgesi borç krizinin temelinde, Güney Avrupa ülkelerinin rekabet eksikliği yatmaktadır.Yüksek borç aslında sebeb değil, sonuç ilişkisidir.Avrupa liderleri bugüne kadar sorunun temeline kalıcı bir çözüm üretemedi.Rekabet gücünün artırılması için gerekli emek piyasasında esnekliği artıracak,özel sektör yatırımlarının önünü açacak ve verimliliği artıracak yapısal reformlar hayata geçirilemedi. Bütçe açığını ve yüksek borcu azaltmak için alınan tasarruf tedbirleri ekonomiyi yavaşlatarak kendi kendini besleyen bir borç-durgunluk döngüsüne yol açtı.Ekonomik durgunluk ve yüksek işsizlik Avrupa genelinde toplumsal tepkilere ve hükümet değişikliklerine neden oldu.
 
        Sonuç olarak;Bugün Yunanistan da yaşanan borç yapılandırma ve Euro bölgesinden çıkış tartışmalarının diğer ülkelerde yapılması durumunda piyasaların vereceği tepki ve krizin İtalya,İspanya ve diğer ülkelere sıçraması durumunda buz dağının görünmeyen kısmıyla tanışmak zorunda kalabiliriz.

         Yunanistan ın Euro bölgesinden çıkması, borç krizininin tahmin edilemez şekilde yayılmasına ve kontrol edilememesine neden olabilir.Bu sebeble tüm maliyetlerine karşın Yunanistan’a acil likitide desteği artırılarak devam edecek ve Avrupa Merkez Bankası da buna onay verecektir.Aksi halde bundan sadece Avrupa değil,tüm dünya ekonomisi çok olumsuz etkilenecektir.
Eğer Euro’yu destekleyecek bir mekanizma bulunmazsa sorun Euro’dan kimin çıkacağı değil, Euro’nun kendisi olacak, Euro’suz bir A.B. düşünülebilir mi?

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar